szerda, november 02, 2011

Ősz végi ajánlatom...

A mostani ősz egy kicsti sűrűre sikeredett. Ez nem jelenti azt, hogy nem sütök-főzök új dolgokat, csupán annyit, hogy sokszor nincs időm lekattintani, vagy hogy - és jelenleg ez a legerősebb indok - eddig nem volt eszközöm a kattintáshoz. Azonban most, hogy ez a helyzet drasztikusan változott (Pocak Pannához illő szülinapi ajánékok tömkelege - köszönöm Maci!), hamarosan nekiugrok a fejben már tökéletesen kivitelezett receptekhez. Addig is azonban, gondoltam leporolgatok néhány igencsak kiváló receptet az őszi kedvenceim közül, és szeretettel ajánlom Nektek. 

A receptekért kattintsatok a képek felirataira!

Kellemes böngészést kívánok!

Házi Vanília Kivonat

Habár kissé megkésve, de még mindig behozható lemaradás ajándékozási fronton: egy üveg házi vanília kivonat mindig csodás ajándék karácsonyra! Kezdjük el most rögtön és akkor még valamennyire időben leszünk. Sokkal jobb, mint a bolti vanília kivonat, és az alkoholtartalom miatt sem kell aggódni, ha kismanók vannak a háznál, ugyanis főzés-sütés közben gyorsan elillan és marad a különleges aroma. 

Banános forró csoki
Először is melegedjünk fel egy kis banános forró csokival. Ha szeretjük tetézni az élvezetet és imádjuk az őszi illatokat, akkor kiemelten ajánlok bele egy kis fahéjat. Én mindenbe teszek. :)

Répás muffin
Ez a muffin könnyedén 100%-os paleo répás muffinná alakítatható, ha a hajdinalisztet kicseréljük darált dióra vagy mandulára. Ajánlom a dió+mandula keverékét, mert jól illik a répához. Ha szeretnénk belőle kifejezetten desszeretet faragni a tetejére kenhetünk egy kis fahéjas-mézes mandula vajat. 

Almás-mákos
Eljött a finom, savanykás almák ideje és vajon mivel mással a legjobb párosítani őket, mint finom édes, töményen mákos piskótával? 

Paleo Brownie
 Mert csokoládéból és brownieból sosem elég, főleg ilyen borongós időben...

Sárgabarackos Galette
Ki mondta, hogy a pite csak nyáron jó? Töltsük meg egy kis almával, körtével, szilvával, vagy birssel és már kész is az őszre szabott, omlós, vajas piténk! Ne felejtsünk el megszórni bőségesen fahéjjal!

Borított fahéjas-gyümölcsös torta
Csatlakozom az előző mondataimhoz, ez sem kizárólag nyári sütemény, csupán más gyümölccsel kell megpakolni és máris van egy kívülról ropogós, belül puha, tetején pedig karamlizált-gyümölcsös fordított palacsintánk, ami garantálom, hogy seperc alatt el fog fogyni. 

Őszi hangulat biscotti
 Süsd meg egyszer és illatos piskótát kapsz, süsd meg kétszer és biscottit kapsz. Minden, ami őszi benne van. Önmagában, lekvárral, kávézó, teához vagy likőrhöz. Igazi reggeli kényeztetés.

Mamma csoda-paleo muffinja
 Mamma paleo muffinjai mindig jöhetnek! Nálunk kicsik és nagyok is egyaránt tömik befelé. Reggelihez, uzsonnához, útközben, rohanva, egyszerűen nem lehet vele mellényúlni.

Gesztenyés habfalatok paleo csokoládé öntettel
 Ha már ősz, akkor gesztenye! Ez a szó szeirnt - és nem tudom eléggé hangsúlyozni - habkönnyű piskóta csupa-csupa gesztenye és a tetején lévő paleos csokoládé öntet pedig selymes és igazán mélyen csokis. Egyszerű, mégis lenyűgöző desszert.
Gesztenyés-csokis zabaglione pillecukor habbal
 Ha igazán szeretnénk elkápráztatni a vendégeket, vagy csak kettesben kanalazgatnánk a gyertyafénynél...ez a desszert az egyik kedvencem. Krémes-krémes-krémes-édes....és a habból a tetején sosem elég! :)

Paleo Mont Blanc

"Háremlányok kedvence" bonbon
 Desszertnek, vagy ajándéknak, vendégeknek kávé, vagy likőr mellé. Nagyon könnyen, gyorsan, maszatolás nélkül elkészül, édes, tömény, pihe-puha és természetes desszert. Szerintem isteni, annó majdnem elfogyott mielőtt elkészülhetett volna. :)

Mogyoróvajas-csokis ropogós
 Habár a mogyoróvaj nem paleo, aki bevállalja az nem csak kettőt, de még többet is fog venni a sütőtálról. Ropogós, mogyorós, édes, illatos.
Baklava palacsinta rizsliszttel
Sokadszori próbálkozásra sikerült megalkotni rizslisztből a glutén-mentes baklavát. A tészta kissé masszív, mégis jobban magába szívja a finom, de egyáltalán nem tömény öntetet (ami nem szirup), a dió pedig fantasztikusan összetapasztja a lapokat. Látványra sem utolsó. 

Nutella torta
 Ha ősz akkor nem csak gesztenye, de mogyoró is. Ha pedig mogyoró, akkor én azt mondom csokoládé! "Tedd össze a két kezed!" Tömény, mogyorós, csokoládés torta. Gyorsan ragadj egy villát!

Paleo Nutella
Nálunk a mogyoró sorsa megpecsételődött: igazi mogyorókrém lett belőle. Ha még nem kóstoltál igazi mogyorókrémet, akkor bizony most meg fogsz lepődni, mert ez az íz bizony nem lesz ismerős, viszont abban biztos vagyok, hogy nem tágítasz emellől amíg nem üres a bödön. :) Tipp: kezd csak dupla adaggal, tudom, hogy Te is akarod. :)

5 megjegyzés :

  1. hüm, szerintem már most elkezdek gondolkodni, h melyiket készítsem karira...de előtte az összeset le kell(ene) tesztelni! :D
    Panna, neked melyik a kedvenced? Na jó, 2-t is választhatsz :))

    VálaszTörlés
  2. Bianka, köszönöm szépen! :)

    paphu!
    Elgondolkoztam a kérdéseden, de sajnos nincs válasz. :) Elkezdtem magamban mondtani, hogy ez...ez...ez és a végig mentem. Talán a gesztenye szezon miatt karácsonyra gesztenyéset választottam, azokból pedig mind a három a kedvencem. A pohárkrém kicsit töményebb, a Mont Blanc és a "Habfalatok" könnyedebb, valószínűleg nagyobb közönségsikert arat. :) A Mogyorós torta szerintem eszméletlen jó, de megint tömény, mintahogy a brownie is, azok olyan dessezrtek, melyekben elég 1-1 szelet/fő.
    :) Hajrá! Ha elkészíted valamelyiket akkor várom az eredménythirdetést! :)

    VálaszTörlés
  3. Fúúú, ennyi finomságot egy helyen, már a látványától elteltem! Mindenképp ki fogok párat próbálni, csak valahogy még karácsony előtt be kellene szereznem az aprítógépet. (talán a karácsonyi ajándékozást előbbre hozatom :)
    Naptárat pedig mindenképpen szeretnénk!!!

    üdv, Piri

    VálaszTörlés
  4. szia. az a baklava recept nagyon érdekelne. de nem jön be az oldal. :( help!

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!