hétfő, szeptember 13, 2010

Mákos-kókuszos szelet almával bolondítva (glutén-, laktóz-, és cukor mentes)


Ha valaki most a kép láttán felkiáltana, hogy: "De ilyen már volt!", akkor igazat adok. Azonban ez a mákos-kókuszos, nem ugyanaz a mákos kókuszos. Hogy mi a különbség? Az összetevőkben keresendő a válasz, méghozzá az sütemény édesítésében, ugyanis ezúttal nem mézet használtam, hanem a stevia és agávé kombinációját. Az eredmény? Alacsony kalória, alacsony glikémiás index, azonban az ízlelőbimbóknak semmi!
Otthon kreáltam újra a hétvégén ezt a könnyű kis reggeli/tízórai/desszertet, és most is osztatlan sikert aratott. Mindenkinek ajánlom ezt a finomságot, nem csak azoknak, akik étel intoleranciában szenvednek, hanem azoknak is, akik egészségesebben szeretnének élni, vagy kevesebb kalóriával. Nagyon-nagyon finom!





19 megjegyzés :

  1. Isteni, gyönyörű. Imádom a mákot

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon brutálisan jól néz ki!!

    VálaszTörlés
  3. Csodásan fest, hangulatosak a képek. És milyen szépen tudtad fotózni a süti közepét, pedig a mák nem túl fotogén dolog.

    VálaszTörlés
  4. Panna, örömmel látom, hogy elkezdtél Paleózni és hogy jobban vagy tőle!
    Nagyon ínycsiklandozó sütiket készítesz mostanában. Úgy veszem észre egy rugóra jár az agyunk, mert én is hasonló mákos desszertekkel kísérletezem, csak tojás nélkül, de úgy is nagyon finom dolgok sülnek ki belőle. :-)

    VálaszTörlés
  5. Bianka, Doctor Pepper!
    Köszönöm!

    Ms. Poppy!
    Köszönöm, nem volt könnyű, a mák tényleg nagyon nem fotogén!

    Szamóca!
    Igen, most már a 4. vagy 5. hétnél tartok és egyzserűen csodásan érzem magam! Érdekes, hogy megszűnt a kezemben az ízületi fájdalom, persze fogytam is, és még sokminden tünet van ami elmúlt meg ami nagy feleszmélés, hogy "te jó ég,erre eddig nem is gondoltam". Majd talán 1-2 hónap múlva, ha majd a vérképemen is látszik,akkor majd írok róla egyet, addig nem akarok hirdetni semmilyen igét. :-)
    Remélem már Te is jobban vagy!
    A mák nagyon jó alapanyag!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Pocak Panna!
    édesanyádtól hallottam az oldalról:), azért tekintettem el ide:)
    Tejcukor érzékenységem van..alakul az étrendem, mit lehet, mit nem...
    Mi az az agávé és biostevia???
    Köszönöm segítségedet!
    Ötletes az oldalad:)!
    Vera

    VálaszTörlés
  7. Kedves Vera!

    Köszönöm, hogy benéztél, örülök, hogy tetszik a honalap!
    Mi nemrég váltottunk étrendet, a tejtermékeket száműztük teljesen, de a helyettesítés 100%-osan működik. A vajat lehet olajjal, kókuszolajjal (olcsóbb,mint a vaj), mandulavajjal (könnyen elkészíthető,csak aprítóba rakod a vajat 12 percre, tárolható 1 hétig is) lehet könnyen helyettesíteni. A tejet mi kókusztejjel helyettesítjük, amit pl. ha főzéshez használsz eszmélelten finom krémes lesz és édes, minden adalék nélkül. Nemsokára azt is felteszem hogy lehet otthon egyszerűen elkészíteni a kókusztejet (Édesapám dolgozta ki a módszert). Folyamatosan töltök fel recepteket, és csakis olyat töltök fel, ami bevállt itthon és ízlik, úgyhogy ha bármelyik tetszik ajánlom a próbáját.
    Az agávé és a stevia is 100%-osan természetes édesítők, melyek a cukornak már régóta bevállt alternatívái. Az agávé csak szirupként, de a stevia porként, kristályként és folyadékként is megkapható. Utóbbiból én a Biostevia Lightot használom. Az agávéról bővebben itt: http://www.harmonet.hu/polcra/21039-mi-micsodaaz-agave-szirup.html, a biosteviáról bővebben pedig itt: http://www.biostevia.hu/
    Nekem bevállt nagyon a kettő kombinálása. Nagyon kevés kell belőlük, ízre pedig pont, mint a régi ízek, úgyhogy szuper. De ha ezek nem jönnek be mézzel is elkészítheted (vagy cukorral) minden oldalamon található receptet!
    Bármilyen kérdésed van nyugodtan írj, nagyon szivesen válaszolok!
    Örülök,hogy benéztél! :-)

    VálaszTörlés
  8. Szia!
    Nézz be hozzám4Én is megcsináltam ezt egy kicsit másképpen!
    Szuper az oldalad!

    VálaszTörlés
  9. Szia Panna! Kókuszreszelékkel csináltad? Én kókuszliszttel, és nagyon fojtós lett...

    VálaszTörlés
  10. Kedves Orsi!

    Igen, kókuszreszelékkel csináltam, a kókusz liszt egy kicsit más. Sőt, frissen reszelt kókusz is nagyon jó bele!

    VálaszTörlés
  11. Következtetések az agávé nektárral kapcsolatban


    Ha az FDA nem igyekszik érvényesíteni az élelmiszer-címkézési jogszabályokat, a fogyasztók nem lehetnek biztosak abban, hogy az, amit esznek ugyanaz, mint amit a címke mond. Az olyan új édesítőszerek, mint az agávé szirup, nektár (finomított fruktóz), azért készültek, hogy profitot hozzanak, nem azért, hogy elősegítsék az egészséges táplálkozást. Az agávé nektár gyártói hazugságainak köszönhetően a fogyasztók azt hiszik, hogy ez egy biztonságos és természetes édesítőszer. Téves azt gondolni, hogy az agave nektárnak, mint természetesnek hitt édesítőszernek a használata nem jár kockázatokkal.

    A címke nem magyarázza el, milyen bonyolult vegyi folyamatok során alakul át a keményítő mesterséges fruktózzá, és azt sem, hogy e termék fogyasztása a kultúránkban oly gyakori degeneratív betegségek kialakulásához vezethet. Míg a magas fruktóztartalmú agávé nektár nem emeli meg a vércukorszintet, a benne lévő fruktóz kiüríti a szervezetből az ásványi anyagokat, májgyulladást okoz, megkeményíti az érfalakat, inzulin-rezisztenciát okoz, ami cukorbetegséghez vezet, árt a keringési rendszernek, elhízást okoz és mérgező lehet terhesség esetén.

    VálaszTörlés
  12. Zsuzsu28, köszönjük az információt, nagyon érdekes és elgondolkodtató!

    VálaszTörlés
  13. Kedves Panna a kókusz olajat mivel lehetne kiváltani ? válaszodat előre is köszönöm egy kezdö paleós

    VálaszTörlés
  14. Kedves Ibolya! Bármely más olajjal vagy zsírral, esetleg ghível is akár, ha az van kéznél. Üdv.!

    VálaszTörlés
  15. Köszönöm szépen a receptjeidet, blogodat Panna, tőled kaptam ihletet hogy én is belekezdjek egy blogba receptekkel :))) Nagyon szép blogod van, gratulálok hozzá! :))) A receptek pedig szuperek! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin!

      Nagyon szép blogod van, örülök, hogy én lehettem a motiváció, a blog írás nagyon klassz dolog! Köszönöm a kedves szavaidat! :)

      Törlés
  16. Húúúúú ez nagyon guszta!
    Ez kb. hány adag süti?
    És milyen lesz a tészta állaga?

    VálaszTörlés
  17. Kedves Panna!
    A mák darálva van ebben a receptben? (lehet,h hülyeséget kérdezek?)

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!