péntek, október 08, 2010

Paleo Brownie: ha jót akarsz magadnak! (glutén, laktóz és cukor mentes, paleo)




Jé: "Valami durván csokisat szeretnék, aminek a tetején is csoki van, azon pedig Édesanyád tuti málnalekvárja."
Az elmúlt négy évben ilyesmit még sosem hallottam Jétől, ezért most rögtön tudtam: ez most egy súlyos helyzet, komolyan kell venni. Ez egy amolyan vigasztaló, kényeztető süti most, ami biztos vagyok benne, hogy bárkit rózsás hangulatba röpítene az első falattól kezdve. Egy kis "magic" hozzáadásával, pedig máshova is elrepít...de ez most, nem a mi asztalunk. Nekünk most a mágikus plusz a málnalekvár volt, amely a vékony étcsoki réteg fölé került.

Igen, azt tudom, hogy a csokoládé nem paleo, de miután ez 70%-os étcsokoládé, amelyben tényleg alig van cukor (érezhetően), így önkényesen paleonak minősítettem.

Ki merem mondani, hogy ez a legjobb brownie, amit valaha ettem! Szerintem hihetetlen, hogy ilyen jó browniet lehet csinálni liszt és vaj nélkül. Na persze egy csodás összetevőnek köszönhető mindez, amely nem más, mint a mandulavaj az új kedvencem. A  nyersevők rendszeresen használják, ám én csak nemrég ismerkedtem meg vele, de szerelem első kóstolásra! Örök helyett kapott a brownieban nálunk, ugyanis nem csak, hogy tökéletesen átveszi a vaj helyét a nyert "tésztában", de varázslat, amit művel a sütivel, ugyanis még másnap is ugyanolyan puha, ragacsos belül, mint mikor kivettük a sütőből. Varázslat...minden falatban!




Ér hangosan hümmögni!

For the English version, please click here.
 

74 megjegyzés :

  1. Örülök, hogy csinálod ezeket a sütiket, jó egy rokonlélekre találni :)

    VálaszTörlés
  2. Húúú ha nem épp sütés kellős közepén lennék, azonnal kipróbálnám! Eszméletlen!!!

    VálaszTörlés
  3. Jujj, jujj és jujj! Meg fogom sütni jövő hétvégén!!! Köszi! :):):)

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok a blogodhoz, tetszik, hogy a paleo receptjeid nagyon józan felfogásúak, és igazán ínycsiklandozóak a képeken is. Bár én maradok a testkontrollnál, páromnak egyre fontosabb a paleo étrend, és jó ötleteket merítek Nálad!

    VálaszTörlés
  5. They look so juicy!! Must be amazingly delicious!!!
    Greets from bigFATcook

    VálaszTörlés
  6. Lehet rendelni tőled?:)
    Nagyon ennivaló, mint mindig
    Anna

    VálaszTörlés
  7. családi tűzhely, Bianka, Alexandra, chriesi, pipacs, Anna!
    Köszönöm szépen!

    Napmátka!
    Köszönöm szépen, igyekszek nagyon. Remélem találni fogtok olyat a receptjeim között, ami ízleni fog Neked is és Párodnak is!

    bigFATcook!
    Thank you, it is truly divine, I honestly recomment trying it!

    VálaszTörlés
  8. gratulálok a recepthez :) otthon van elfekvőben mandulám, úgyhogy ezt ma kipróbálom
    a müzlidet amióta megtaláltam, már sokszor megcsináltam és az is isteni finom :D
    azt szeretném kérdezni, hogy mekkora tepsiben sütötted ezt a sütit? :)

    VálaszTörlés
  9. xenasi!
    Köszönöm szépen, és köszönöm, hogy írtál és kipróbáltad a műzlit, nagyon örülök, hogy bevállt.
    Ezt a sütit kb. 18x18-as 4-5cm magas jénaiban sütöttem sütőpapírral kibélelve.
    Remélem ízleni fog, vigyázz, hogy nehogy túlsüsd, mert a sütők hőfoka változhat sütőről sütőre, érdemes mellette ülni vagy figylni 3percenként. :-)
    Kérlek majd írd meg a tapasztalatod!

    VálaszTörlés
  10. hát megcsináltam :) de az enyém már majdnem fekete lett :)) (nem azért meg megégett :D) a mandulavaj kihívás elé állította a készülékem :)amúgy a tészta neked milyen állagú volt? az édessége pont megfelelő és az igazi kakaóimádóknak kötelező!

    VálaszTörlés
  11. xenasi!

    Nagyon örülök, hogy megírtad a tapasztalatod! Remélem a kihívást túlélte a készüléked!
    A tészta nekem - a cukor hiánya miatt - nem olyan sűrű és kemény, hanem inkább tömör,de puha és a csokitól tocsogó. :-) Neked milyen állagú lett?

    VálaszTörlés
  12. hú! hát hogy is mondjam.. :) tömörnek tömör volt és ahogy szétterítettem a formában (nem teljesen a szélekig) az onnan el nem mozdult, folyni abszolúte semmit se, az evőkanállal úgy kellett rábeszélnem egy kis formaváltásra
    lehet, hogy a mandulavaj nem volt még teljesen jó állagú... még próbálkozom vele :D de ízre azért tökéletes :D

    VálaszTörlés
  13. xenasi!

    Igen, ilyen állagúnak kell lennie (nyersen), mint amilyennek leírod: tömör, engedetlen, sűrű. Én pont emiatt a tulajdonsága miatt szeretem a végereményt. Csináltam már folyós browniet is,de a végeredmény nem lett számomra a legjobb.
    A mandulavaj állaga egyébként sűrű, kissé kemény kell, hogy legyen,de krémes (mint a mogyoróvaj/peanut butter).
    Nagyon örülök,hogy bejön az íze! Azért nem semmi ilyen finomságot összehozni ilyen egészségesen!

    VálaszTörlés
  14. Kipróbáltam, sajnos sikerült túlsütni, így már egy kicsit kiszáradt a külseje és a belseje se volt már ragacsos, meg aztán igazából a tavalyi mandula maradékából csináltam, de! Így "csak" finom lett... Úgyhogy még erre visszatérek, friss mandulával és stopperrel, és úgy egész biztos hümmögés lesz mellé! Ami nagy öröm, hogy pikk-pakk kész volt, egyedül a mandulavaj elkészítése tartott hosszabb ideig, de abból majd legközelebb nagyobb adagot készítek előre. Nagyon örülök amúgy a kreatív és mégis egyszerű paleo recepteknek, én is július óta eszem így, és bizony néha kifogyok jó ötletekből, olyankor jól jönnek a blogos puskák :)

    VálaszTörlés
  15. Sysa!

    Uh, hát sajnálom, hogy sikerült túlsütni, a Brownieval nagyon kell vigyázni, én ott szoktam a sütő előtt ülni. :-) De azért örülök, hogy így is ehető lett. Mindenképp ajánlom, a még egyszeri kísérletet. Egyébként a tetejét kell figyelni, mert ennek nem fog ropogni a teteje, mivel a cukor hiánya nélkül nincs minek karamelizálódni, így csak látjuk, hogy szép fényes, egybefüggő a felület, kikapjuk, beleszúrunk egy fogpiszkálót és ha belül csokis de a teteje egyben van akkor kész.
    Köszönöm, hogy írtál!

    VálaszTörlés
  16. Ma ez volt a vasárnapi desszert...ha van paleomenyország,ott biztos csak ilyet esznek.
    Isteni finom!
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  17. Orsi!

    Nagyon örülök, hogy bevállt!!! :-) Ilyenkor úgy érzem röpülök! :-)

    VálaszTörlés
  18. Kedves Pocak Panna!
    Nekem is IR-em van és mostanában kezdtem én is visszatérni a gyümölcsökre, ami ugye az IR diétában korlátozva van. A recepttel kapcsolatban az a kérdésem, hogy a méz használata sem okoz neked inzulin kilengést? És úgy általában édesítésre mit használsz? Mesterséges édesítőt, vagy mézet? Gyümölcsök közül banánt is eszel? Esetleg van olyan e-mail címed, vagy elérhetőséged, ahol gyakorlati tanácsokat kérhetnék Tőled? Nem elsősorban a receptekkel kapcsolatban, hanem az IR és paleo együttesével, az étrenddel kapcsolatban?
    Az én e-mail címem: biocica78@gmail.com, nagyon megköszönném, ha írnál nekem elérhetőséget.
    Szép napot!
    Eszter

    VálaszTörlés
  19. Milyen háztartási aprítód van, ami nem hal le a 12 perces manduladarálástól?
    Néhány receptedet nagyon szeretném kipróbálni, de most éppen nincs aprítónk - el sem tudom képzelni, hogy amik voltak, ne dobnák el magukat ennyi munkától (kb mind azért halt meg, mert sikerült leégetni a motort valami hasonlóval :D)

    VálaszTörlés
  20. Kedves Hozzászóló!

    Nekem valószínűleg egy http://www.philips.hu/c/food-processors-mixers/pure-essentials-collection-hr7774_30/prd/ ilyen gépem van, de megnyugtatásképp szüleimnek egy közel 15 (vagy több) éves aprítójuk van, ilyen dupla késes csak régi változat és tökéletesen viszi az is.
    Remélem sikerül kipróbálni, mert nagyon megéri! :-)

    VálaszTörlés
  21. Szia!

    Úgy gondoltam én is megpróbálkozom ezzel a paleocsodával. :) Még eléggé kezdő vagyok sütés téren. Meg tudnád mondani, hogy te mekkora tepsiben sütötted ezt a sütit, vagy hogy kb milyen magas réteget kellene képeznie a masszának, hogy a végeredmény ilyen gyönyörűséges legyen? :)
    Előre is köszi a választ!

    Kriszti

    VálaszTörlés
  22. Kriszti!

    Ezt a sütit kb. 18x18-as 4-5cm magas jénaiban sütöttem sütőpapírral kibélelve.
    Vigyázz, nehogy túlsüsd, majd írd meg hogy ízlett, jó sütögetést!

    VálaszTörlés
  23. Szia Panna!

    Sikerült megalkotni a sütit. A tepsim ugyan nagyobb volt, mint amit írtál, de a massza annyira tömör volt, hogy nem folyt szét benne, pedig csak 2/3-ig töltötte ki. A végeredmény: isteni finom és brutálisan tömény. A barátom szerint kicsit túl tömény is, de nézzük el neki, nem evett még jó brownie-t. :D
    Nagyon köszi a receptet!!!! :) Megcsináltam a Gourmet csokoládé bonbonokat is, hát azok is mennyeiek. Az biztos, hogy jövök még a blogodra máskor is, az ilyen receptek miatt érdemes paleózni (na és persze az egészségünkért is). :)

    Kriszti

    VálaszTörlés
  24. Kriszti!

    Nagyon örülök, hogy sikerült és ízlett! Igen, ez direkt ilyen kis tömör csokibombának készült. :-)))
    Én is szeretek paleoózni!;-)
    További jó böngészést!

    VálaszTörlés
  25. Tényleg nagyon finom! Először követtem a receptet rendesen (azt hiszem), másodszor étcsoki nélkül sütöttem, több kakaóport kevertem bele, kb 1 kanálnyi kávédarálóban porrá őrölt nyírfacukorral, 1 kanál olvasztott kókuszzsírral. Ja, a tetejére sem ment most étcsoki, de így is nagyon fini, páromnak is, kislányomnak is ízlik. Köszi a szuper recepteket!
    Üdv:
    Erika

    VálaszTörlés
  26. Erika!
    Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett és többször, többféleképpen is kipróbáltad és leírtad a tapasztalataidat, köszönöm szépen! :)
    További jó süti-böngészést kívánok!

    VálaszTörlés
  27. Szia Pocak Panna!

    2010 augusztus óta olvaslak, mióta kiderült, hogy inzulin rezisztenciám van.
    Én nem vagyok teljesen paleos, de nagyon sok ötletet merítek belőle, belőled.
    A legnagyobb veszteség ebben a betegségben az édesség elhagyása, de hála Neked ez megoldódott mivel ilyen isteni süteményeket varázsolsz.
    Több mindent is kipróbáltam már a receptjeid közül , de most éreztem azt, hogy végre meg kell írnom ez mennyire mennyei!
    Még a férjem is megkóstólta pedig Ő egyáltalán nem eszik süteményt, és valóban elállt a szava milyen finom.
    Várom további finomságaidat, és köszönöm!
    Tünde

    VálaszTörlés
  28. Kedves Tünde!

    Az ilyen hozzászólások a Mennybe repítenek! :) Nagyon boldoggá tesz, hogy ennyire beváltak a receptjeim, örülök, hogy kipróbálod, köszönöm, hogy megírtad az élményt és kívánom, hogy a jövőben is ilyen pozitív tapasztalatitok legyenek és sok sikert a paleohoz is! :)

    VálaszTörlés
  29. Szia Panna!Köszi ezt a receptet,nekem is gondot okozott néha a paleós reggeli.Különösen az tetszik benne,hogy nem olyan tömény,mert van benne lazitó anyag.Egyébként engem is a paleolit étrend hozott helyre!Előtte évtizedekig kórházról kórházra jártam,különböző kezelések,tabletták... aztán semmi sem enyhitette a panaszaimat.Azóta jó szivvel ajánlom Mindenkinek,akár megelőzés céljából is.Üdv.Kata.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalatodat! Örülök hogy helyrejöttél! :)
      Jó sütés-főzést és paleozást kívánok!

      Törlés
  30. Szia, ez valami brutálisan finom lett. Talán életem legjobb brownie-ja, pedig már csináltam párat. Még úgy is, hogy mandula helyett dióval csináltam (azt mégis csak kapok 1000 ft-ért a piacon).
    Viszont én kávédarálóban csináltam a dióvajat és kb fél perc elég volt neki a 12 helyett. Esetleg próbáld ki, nem tudom, hogy az állaga pont olyan-e, mint amilyennek lennie kell, de isteni lett a süti így is. Egy gond van vele, hiába tömény, mi addig esszük, amíg van belőle.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tűzkő! Hát ez nagyon boldoggá tesz! Nagyon örülök, hogy ízlett! Kávédarálót más is ajánlotta, jó ötlet. Aki tudja, vagy csak úgy tudja, próbálja ki! :)
      Tipp: talán a mákból is tudnánk mákvajat csinálni? Hmmm...

      Törlés
    2. Sziasztok!

      Kipróbáltam mandulvaj helyett napraforgómag-vajjal, így is finom lett! :)

      Törlés
    3. Nagyon örülök és köszönöm a jó tippet! :)

      Törlés
  31. El is készült húsvétra. :)

    VálaszTörlés
  32. Kedves PocakPanna!

    Nekem az lenne a kérdésem, hogy milyen étcsokit használsz, ami paleo? Van olyan, amiben nyomokban sincs glutén és tejtermék, sőt még cukor sem? :)

    Köszi!

    Üdv,
    Timi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Timce!
      Véleményem szerint olyat nem nagyon lehet találni. Én itt kinn 85%-osat használok, ez egész jó, de otthon magam készítettem a csokit vagy valami drága, magas százalékosat vettem. Ezek a megoldások.

      Törlés
    2. Köszönöm a választ! A házi csokit hogy csinálod? :) A receptet nem találtam a honlapon.

      Törlés
  33. Kb. 40g kakaópor, 40 g kókuszolaj és 20-30 g méz összekeverve 1 csepp vanília aromával.

    VálaszTörlés
  34. Szia, en is megcsinaltam, de mivel nem volt mandulavajam es mandulalisztem, kokuszlisztet es sima margarint hasznaltam. A vegeredmeny sajnos egy szetesos, morzsolodos valami lett, amit vendegek ele nem tennek:-) Mi lehetett a baj? Az adagokat tartottam, az izevel nem is lett baj. Koszi
    Regi

    VálaszTörlés
  35. Fantasztikus lett. Narancslekvárral is isteni. A barátommal kb. óránként rájártunk, "csak még egy kicsit" jelszóval :) Köszi a receptet, a többi sütidre is sort fogok keríteni, azt hiszem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon-nagyon örülök, hogy ízlett! :) Sok sikert a többi recepthez is!

      Törlés
  36. Szia Panna,

    nagyon szuper az oldalad, gratulalok hozza! most sul a brownie-m a sutoben, de nekem nagyon "szaraz" lett a massza es ranezesre is kevesnek tunt, mint mondjuk az elso brownies kep masfelszerese kb, pedig nem hagytam ki semmit. az normalis? :)

    Viki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm Viki!
      Ez az adag nagyon kicsi, tehát azt gondolom, hogy esetleg a sütőtálad lehet a nagyobb, mint,amit én használtam - nem lehet?
      Remélem azért ízleni fog. Ez a recept semmiképp nem száraz browniet ad, hanem egy nagyon finom, puha hatásút. Nem szabad túlsütni.

      Törlés
  37. Szia, Panna!

    Nem tudom a receptleírásokat behívni. Ha rákattintok, ezt írja ki:

    "Az oldal nem megfelelően van átirányítva
    A Firefox azt észlelte, hogy a kiszolgáló olyan módon irányítja át a kérést, hogy az soha nem fog teljesülni.
    Ez a probléma sokszor a letiltott vagy visszautasított sütik miatt jelentkezik."

    Viszont az angol nyelvű receptek bejönnek. Csak hát macerás fordítgatni.
    Mi lehet a baj?
    Üdvözlettel, Zsuzsa
    pomazizs57@freemail.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa!

      Nekem bejön mindegyik, nem lehet, hogy talán a Te böngésződdel van a gond, hogy le van tiltva valami a beállításoknál?
      Köszönöm az észrevételt, ha bármelyik nem jön be kérlek írj és megnézem!

      Törlés
  38. Mandulavaj helyett házi natúr mogyoróvajjal sütöttem meg, ISTENI, köszi!! :)

    VálaszTörlés
  39. Szia Panna!

    Még csak ismerkedem a paleo rejtelmeivel, de ezt a receptet azonnal ki akartam próbálni. A mandulavajhoz nagyon sok türelem kellett, érdekes, pedig törökmogyoróból már csináltam "nutellát" és az egész gyorsan ment. A brownie töményen csokis és szaftos lett (85%-os csokit használtam, és mivel nem lett tökéletes a mandulavaj, adtam hozzá egy ek. kókuszolajat is), csak egy gond volt vele... kevés! :) nekem nincs is ilyen kis sütőformám, úgyhogy végülis muffinformában sütöttem, így lett 4 nagyobb darab. Legközelebb dupla adagot készítek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lilla! Nagyon örülök, hogy ízlett és bevált! :)

      Törlés
  40. Köszönöm, köszönöm, köszönöm. Jó lett, és lelkiismeret nélkül fogyaszthatom, akár napokig, mivel egyedül vagyok a sütire! Egy problémám volt, nekem botmixerem van és nagyon átforrósodott mire mandulából mandulavaj lett.

    VálaszTörlés
  41. nagyon tetszik a recept! csak annyit szeretnék kérdezni,hogy meddig marad puha,ha pénteken elkészítem szombaton még ugyan olyan az állaga ,nem szárad meg nagyon?

    VálaszTörlés
  42. Örülök, hogy ízlett! :))

    VálaszTörlés
  43. Kedves Panna, nalam is elkeszult a brownie 2x, de valami borzasztoan tomeny teszta lett belole, alig birtam a vegen mar kavarni, ugy kellett beleimadkozni a tepsibe, annyira nem akart mozdulni ;-( es nem is tettem bele az eloirt mandulaliszt mennyiseget... ize jo lett...szine igen sotet, de nagyon nehezkesnek talaltam a teszta osszekevereset..
    ez kicsit kedvemet szegte; helyette csinaltam csokifagyit (a rumos meggy nelkul) es kokuszos afonyas fagyit, mindketto pazar lett :-) mar 3x keszult el a bananos energiagolyo recept es most a Sacher tortara gyurok :-)

    VálaszTörlés
  44. Szia,

    ne haragudj, de a méz nagyon nem paleo, plusz egy mézes receptre ráírni, hogy cukormentes elég meredek. egyébként nagyon finomnak tűnik, csak a mézet kell valami paleo édesítőre lecserélni.

    VálaszTörlés
  45. Szia!
    Tök jó receptjeid vannak, többet megcsináltam már közülük, tényleg finomak. :) Egy kérdésem lenne: a mandulavajat/mogyoróvajat konkrétan milyen aprítóval csinálod? Nekünk van egy kis Bosch, de két alkalom után leégett a motor a magkrém-készítés közben, így most nem tudom, mivel álljak neki.
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  46. Kedves Panna! Nekem nem sikerült ez a recept.... szenvedtem a mandulavajal, megcsináltam, tökéletes lett. Felhasználtam ehhez a recepthez.De valahogy az arányok nem voltak jók. Olyan egyben volt az egész, hogy elkenni sem tudtam :-\ Nagyon pici tepsiben sem tudtam szétkenni, félig lett benne csak a tészta, az is feleakkora, mint a képen. Nem tudom, a tiéd hogyan lett ilyen magas? Pedig még a legutolsó adag, bátyámtól kapott belga étcsoki pasztillámat is feláldoztam, hogy az élmény a legjobb lehessen. De ez száraz lett es lapos :'( Nagyon elkeseredtem :'( Nem tudom, mi lehetett baj, szó szerint csináltam mindent.
    Zsuzska

    VálaszTörlés
  47. Ma keszitettem el, hat ez mennyei finom , nekem meg sutes elott nyersen is izlett. Az enyem nem lett akkora magas , de mint mar vegigolvastam a hozzaszolasokat kiderult , hogy ezt egy kisebb tepsibe kell rakni, es hogy ez egy kis mennyiseg . Legkozelebb erre is odafigyelek , nagyon szupi ez a recept , koszi. ;)

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!