Sötét van. Csend. Nyugalom. Kint állok a melegedő sütő előtt a pultnál, hanyagul copfba kötött hajjal, a pizsamámon a fodros szélű köténykém hátul masnira kötve, bárányszőrrel bélelt lengyel mamuszban a fázós tappancsom, és keverek...biscottit. Van abban valami megnyugtató, valami világbékével eltöltő érzés, ha este, különösen, ha késő este süthetek. Főleg akkor izgi, ha valami újat készítek, mert akkor az újdonság izgalma és varázsa egybe olvad a csöndes, késő esti tevékenység cinkosságával. Persze ez csak hétvégén kivitelezhető, és amikor a tanulást megszakító célzattal készítem...vagy puszta megszállottságból.
Most épp a The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde-ot olvasom áhítattal, borzongással, és élvezem a sütőből settenkedő édes, fűszeres illatokat. Mivel lehetne jobban kifejezni, hogy itt az ősz, mint az ősz "gyümölcseivel": dió, mazsola, rum, fahéj, banán. Nekem ez mind azt kiáltja, itt az ősz, meleg, fűszeres illatokra fel!
Amúgy is nagy rajongója vagyok az ősznek, mint évszaknak. Imádom minden részletét: a gyönyörű színeit, a piacokon lévő sokszínűséget, a forralt bor megjelenését a kávézókban, a sült gesztenye illatát, a különböző, édes almafajták zamatát, és a számomra mindent betöltő fahéj illatot... Kivéve a süvítő szelet nem szeretem, mely itt, ahol élek, csontig hatol, és az ember fülét letépve tör utat a dobhártyájáig, melyet vadul megrezegtet, és szinte megsüketülve, fagyos leheletétől átfagyva csípi minden centijét.
A Biscottival még csak most ismerkedek, habár tavaly Olaszországban már megkóstolhattam egyet, de őszintén szólva az nem vett le a lábamról. Azonban ez a változat, talán a csodás összetevőinek köszönhetően, talán mert az én "gyerekem", levett a lábamról. Nem kell bele még méz sem, mert a banán, dió, mazsola és a fahéj párosításának köszönhetően olyan hihetetlenül édes, hogy az már majdnem túlzás! A kényeztető ízén és az igazán melengető illatán kívül pedig jó pont, hogy egy szempillantás alatt összedobható! Állagra nem az a kőkemény és száraz biscotti, ami csak úgy nem sérti fel a szájpadlást, ha belemártjuk valami finom likőrbe, hanem a keksz és a piskóta között van. (Egyszer sütve az egyik legkiválóbb piskóta, amit valaha ettem!) Külön jó benne a kukorica keményítő, ugyanis másnap és harmadnap érződik nagyon, hogy felszívja a felesleges olajat (a dióból), ezáltal nem lesz vizenyős a tészta, hanem tömören, puhán biscottis. Nem is tudnék jobbat ajánlani a reggeli kávéhoz!
Hűűűűűűhaaaa :)
VálaszTörlésMondjuk én a mazsolát biztos kihagyom! (A mazsola és én nagyon nem vagyunk jóban :p )
VálaszTörlésNagyon tetszik!...és olyan jó volt olvasni :)
VálaszTörlésBianka, Csibe!
VálaszTörlésKöszönöm!
Flóra!
:-) Szerintem mazsola nélkül is szuper finom lesz!
Szia!
VálaszTörlésNagyon tetszik a blogod, készülök áttérni én is a paleos táplálkozásra, lenne pár kérdésem, amit feltennék..csak nem találom az e-mail címet??
Köszi előre is!
Alexa
Juli
VálaszTörlésEgyszerűen imádom a képeidet (is)! :))
Alexa!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy írtál! Várom a kérdéseidet a pocak_panna@yahoo.com-ra! (profilban lehet megnézni)
Juli!
Köszönöm! :-)
Na én már ki is próbáltam...fincsiii! Én csak "piskótaként" sütöttem,nagyon pici fahéjjal.Azt vettem észre,hogy ennek erőteljesebb banáníze van,mint az előzőeknek, amiket próbáltam.
VálaszTörlésKöszönöm ismét a receptet!
Jah és küldtem neked mélt még múlt héten,megkaptad?
Orsi!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy kipróbáltad és bejött! :-)Szerintem nagoyn klassz az ízek összhatása!
Az emailre ha nem válaszoltam,a kkor nem kaptam meg, légyszi küldd már el még egyszer, ha még meg van! :-) (ha megkaptam volna rögtön válaszoltam volna tutira)
Jelentem ma csináltam meg (mazsola nélkül) és isteni lett! Aki csak úgy egy kis édes nasira vágyik egy ilyen napsütéses szombati délutánon, mindenképpen kóstizza meg! (Csíkos kávé kötelező mellé :D )
VálaszTörlésFlóra!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlett! Én nehezen képzelem el mazsola nélkül...talán kipróbálhatnád aszalt vörösáfonyával! Az is nagyon őszi és tökéletesen passzol a banánhoz.
Köszönöm,hogy kipróbáltad és írtál tapasztalatot! :-) További szép hétvégét!
Szia!Elkészítettem, illetve majdnem ugyanígy és isteni lett,kicseréltem a banánt almára, és tettem hozzá mézeskaács fűszerkeveréket...valami isteni lett, karácsonykor megvan mi helyettesíti a puszedlit!:))))
VálaszTörlésAlexa
Alexa!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy kipróbáltad és ízlett! Nagyon jó ötlet az alma bele, mindenképp ki fogom próbálni, nagyon megmozgatta a fantáziám! :-)
Köszönöm a kommentet!
Szia Panna!
VálaszTörlésMegcsináltuk a gyerekekkel - dió helyett mogyoróval -, és nagyon finom lett! Köszönjük a receptet! :)
Kedves Orsi!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy írtál, nagyon örülök, hogy ízlett! :)
Szia' Kukorica keményítő nélkül lehet-e készíteni, vagy mit ajánlassz helyette? Most készülök megsütni.
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésKukoricakeményítő nélküli változatot úgy ajánlom, hogy több darált dió kerüljön bele, hogy a tészta sűrűbb, keményebb legyen, vagy esetleg ha szereted, egy kis kókuszreszelék (bolti, száraz), mert az felszívja még a nedvességet. Esetleg kevés rizsliszt (ha a glutén-mentesség a fő és fogyasztod).
Kedves Panna! Nagyon finom lett! És ami fontos, nem nehéz és tömény, hanem laza, könnyű szerkezetű a végeredmény! Kávé és kakaó mellé kipróbáltuk, maga az álom :-)
VálaszTörlésKedves Csigusz!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlett, mindig örömmel olvasom a véleményeket! :)
További jó sütés-főzést kívánok!
Szia! Ez meddig áll el? vagy inkább fagyasszam, ami 2-3 napon belül nem fogy el? (elfogyna, de inkább beosztanám, hogy ne kelljen állandóan magamnak sütni...) Köszi!
VálaszTörlésKedves noracska!
VálaszTörlésEz nem lesz nagy adag, és eláll max. 5 napig hűvös, száraz helyen. Ne tedd hűtőbe, inkább csak takard le egy konyharuhával.
Köszi... Olyan varázslatos hangulata van a blogodnak és a hozzáállásodnak, hogy az eddig - agyammal felfogott - de a lelkemnek idegen paleo is vonzóvá válik...
VálaszTörlésKedves noracska!
TörlésKöszönöm szépen a kedves szavakat, nagyon-nagyon jól esnek. Az ilyen vélemények hajtanak engem tovább és tovább. Köszönöm!! :)
Kedves Panna!
VálaszTörlésMegcsináltam a biscottit egymás utáni két hétvégén is, isteni!!:) Köszönöm a receptet.