csütörtök, március 12, 2015

Segítség: Glutén érzékeny vendégnek főzök!

Gluténérzékenyként, aki mellesleg tej és tojás érzékeny is, tisztában vagyok vele, hogy nem kis fejfájás tudok okozni ha vendégként vagyok meghívva valahova. Zavarban is vagyok tőle rendesen, mikor megkérdezik, hogy mit főzhetnek nekem, vagy hogyan. Ugyanis egy ilyen kérdésre a válasz nem egy mondatos, hanem legalább harminc, és jól tudom, hogy az ötödik mondat után a kérdező nem csak össze lesz zavarodva, de a pánik is kerülgeti.
Ezért, úgy gondoltam hasznos lehet, ha glutén érzékenyként adok tanácsot azon nem gluténérzékenyeknek, akik vendégségbe gluténérzékeny személyt várnak. 

First things first: Kezdjük a konyhával!
A kövektező ESZKÖZÖKET NE HASZNÁLD a főzéshez, ha gluténérzékenynek főzöl: 
- Fa deszka ha előtte vágtál rajta kenyeret vagy bármi liszteset
- Fakanál ha előtte tésztát, vagy olyan levest kavargattál vele, amiben volt tészta vagy liszt (sűrített szószok)
- Fa nyújtó deszka és nyújtó fa ha előtte hagyományos búza/rozs/árpa/zab vagy bármilyen más glutén tartalmú lisztből készült tésztát kezeltél rajta
- Tészta szűrő ha előtte gluténes tésztát szűrtél rajta
- Ugyanazt a serpenyőt, amiben tésztát vagy gluténest főztél és nem mostad el alaposan. 
A legjobb alaposan elmosott fém edényeket és eszközöket használni és a fát mellőzni.


A következő ALAPANYAGOKAT NE HASZNÁLD ha gluténérzékenynek főzöl: 
- Búza liszt
- Rozs liszt
- Árpa liszt
- Teljes kiőrlésű lisztek
- Morzsa
- Zab/zabliszt 
- Fűszerkeverékek, melyek tartalmazzák a fent említetteket (pl. Delikát)
- Barbecue szósz
- Balzsam ecet
- Szója szósz
- Sör
- Üveges, bolti szószok

És most stressz mentesítsünk. Ezeket HASZNÁLHATOD:
- tutira gluténmentes rizsliszt 
- gluténmenetes kukorica liszt/keményítő (sűrítésre)
- amaránt (panírozásra jó)
- quinoa
- burgonya keményítő (sűrítésre)
- gluténmentes szójaszósz (Kikomann Tamarind szósz)
- gluténmentes balzsam ecet

A legegyszerűbb, ha húst natúran sütjük ki és hozzá zöldségeket, vagy rizst vagy krumplit és akkor nem kell sűrítéssel és szószokkal bajlódni.
Ne féljünk kérdezni és jegyzetelni, egyszerűbb gluténérzékenyre főzni, mint gondolnánk!




Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!