csütörtök, július 29, 2010

Pikáns sajtszószba símul a gomba és a prosciutto - tagliatellehez



Pocak Panna vagyok. Desszert mániás vagyok. A desszerthez készítem a főételt is. (Valahogy így hangzana egy terápiás foglalkozáson a mai beszédem.) Ma a szüleimet várjuk ebédre, mert az elkövetkezendő napokban együtt fedezzük fel a Badacsonyt és térségét, s ezen alkalomból készítettem ezt a fantasztikus, olaszos szószt a házi tagliatelle tésztához, melyet Édesanyám készített. Az íze hihetetlenül összetett, mégsem erős, hanem inkább lágy, selymes, összesimul a tésztával a tányéron.
Mikor tavaly Olaszországban nyaraltunk, egy kempingben voltunk, melyenek saját boltja volt, ahol csak és kizárólag olasz termékeket forgalmaztak, és frissen pékárut, sonkákat, sajtokat és mindent, ami az olaszok Mennyországában lehet. Ott bizony, abban az egy hétben, minden nap prosciuttot ettem azzal a finom, óriású szemű, kemény húsú, mézédes szőllővel. Nem tudtam betellni vele, máig nem tudok. Ez a tészta a tavaly nyárra emlékeztet...
Ki hova megy nyaralni? Jövő héten mi Zakopánét látogatjuk meg, megnézzük megvannak-e még a medvék. :-)

Pikáns sajtszószba símul a gomba és a prosciutto - tagliatellehez
(4 főre)

1/2 hagyma
1 gerezd fokhagyma
230 g tisztított, szeletelt gomba
4 szelet prosciutto
150 g Guada sajt
6 levél bazsalikom
ízlés szerint só, bors,
1 csipet szerecsendió
2,5 dl tejszín
1 dl tej
1 ek kacsazsír

A kacsazsírba beledobom a felaprított vöröshagymát és a gombát és nagy lángon hirtelen megdinsztelem, majd jöhet rá a só, bors és a tejszín és a tej.
Felforraljuk és közben tovább fűszerezzük a sajttal, bazsalikommal és szerencsendióval, beledobjuk a prosciuttot. Kb. 10 perc után elzárjuk és beledobjuk a felkockázott sajtot, melyet olvadásít keverünk.
Tagliatelle tésztával tálaljuk. Száraz, könnyű fehérbort tudnék mellé elképzelni.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!