kedd, június 29, 2010

Nyári vegyes gyümölcsleves


Nyári gyümölcsleves. Nálunk ez idény gyümölcsökből (plusz alma) áll, tejszínnel és hidegen. Nem turmixszoljuk, hanem élvezzük a puha, hideg gyümölcsöket a hideg, krémes levesben.
Az legkorábbi nyári gyümölcsleves élményem a nagymamámhoz kötődik, aki nyáron a nagy melegben mindig meggyel készítette, és nagyon sűrűre, krémesre. Jéghidegen, egy aranyos bögrében kaptam tőle, és mintha desszert lett volna kiskanállal kanalaztam a hőségben, a nyáriszünet gondtalansága közepette, a jéghideg, öreg kis házikóban. Ezek az emlékek nagyon sokat jelentenek. Emlékszem, sokat szaladgáltam a szőlő között, és sokszor felmáztam a cseresznye fára és onnan nézelődtem. Úgy éreztem olyankor, kívül állok a világon, és felülről szemlélem az életet... aztán este jött megint az isteni nyári gyümölcsleves. Köszönöm Mama!
Édesanyám is isteni gyümölcsleveseket készít, ezt itt ketten készítettük itthon. Jó móka volt együtt pucolni az almát, szeletelni az epret, szedni a ribizlit - melyet a nagyobbik kutyám is előszeretettel legel le a fáról (kis torkos). És hogy miért "nyári gyümölcsleves"? Azért, mert van egy téli változatunk is, ami teljesen más, de majd az is felkerül a blogba.
Nektek is vannak ilyen nyáriszünethez kapcsolódó gyermekkori emlékek, melyekben kulcsszerepet kap egy-egy étel?

Hozzávalók:
1 alma
2 maroknyi eper
1 maroknyi ribizli
1 maroknyi fekete ribizli
tejszín
liszt
1 tojás sárgája
víz
1 ek nádcukor (melaszos)
szegfűszeg, csipet fahéj

A gyümölcsöket megpucoljuk, felkockázzuk az almát, az epret pedig csak kettévágjuk (gusztább), és beledobjuk a gyümölcsöket a céledénybe. Felöntjük vízzel hogy éppen ellepje, majd jöhet a cukor, szegfűszeg és fahéj, majd felforraljuk és alacsony lángon kicsit főzzük hogy az alma puha legyen (5 perc). Utána jöhet a habarást tejszínből, kevés lisztből és 1 tojás sárgájából. Hűtve fogyasztjuk.

Ezekből a gyümölcsökből készült (csak háromszor ennyiből). Egy ilyen leves csak ISTENI lehet!


5 megjegyzés :

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!