hétfő, április 01, 2013

Paleos sikersztori: Zoltán


Kedves Pocakpanna!

50 éves vagyok, férfi, mérnök-közgazdász. Az évek során lassan, szinte észrevétlenül elhíztam, 175 centimhez elértem a 102 kilót (71-ről).

A jogosítványom egészségügyi megújításakor laborvizsgálatra küldtek, és bizony a koleszterin, triglicerid, vércukor és húgysav értékek meghaladták a normál tartomány felső értékét. Általában nem volt nagyobb az eltérés 10%-nál, de a háziorvos minden "nemnormális" értékre gyógyszert akart felírni. Hozzáteszem, 14 éve szedek vérnyomáscsökkentőt.

Ekkor azt mondtam magamban: állj, eddig és ne tovább! Nem akarok 50 évesen mérgeket ("gyógyszereket") faló zombi lenni. Az egyik barátom - még hónapokkal azelőtt - Sz. Gábor egyik könyvét (Paleolit táplálkozás kezdőknek) ajándékozta nekem, de el sem olvastam; akkor még mosolyogtam az egészen. A laboreredmények után viszont annyira nem akartam gyógyszert szedni, hogy arra gondoltam, egy kísérletet a paleo is megér. Elolvastam a könyvet, abban igen figyelemre méltó gondolatokat találtam, és 2012 november 20-án belevágtam a kísérletbe.

Az eredményen megdöbbentem. Az első hónapban 8 kilót fogytam. A korábban fájó ízületeim rendbe jöttek. A horkolásom majdnem teljesen megszűnt. Energikusnak érzem magam, a napközbeni szunyókálásokra nincs igényem. Jelenleg 16 kiló mínuszban vegyok a kiindulási súlyomhoz képest, és szépen, lassan tovább fogyok. Célom a 78 kiló elérése.

Két hónap paleo diéta után ismét vérvételre mentem, és a fent részletezett laboreredményeim mindegyike visszatért a normál tartományba, gyógyszer nélkül! Az eredetileg szedett kétféle vérnyomáscsökkentőm közül az egyiket teljesen elhagytam, a másikból egynegyed adagot szedek, de idővel azt is el akarom hagyni, amire minden esélyem megvan, mert a vérnyomásom is rendbejött.

Hozzáteszem, nem tartok be minden paleo alapelvet, mert pl. sajtot rendes mennyiségben, tejfölt és túrót kis mennyiségben fogyasztok. A gabonaféléket, krumplit, kukoricát teljesen kerülöm, hüvelyeseket nagyjából havonta egy alkalommal fogyasztok. A cukrokat természetesen próbálom kerülni, de rengeteg élelmiszerben van cukor kis mennyiségben.

A fentiek szinte hihetetlenül hangzanak, pedig ez mind velem történt meg. A kételkedőknek csak egyet tudok javasolni: előítéletek nélkül álljanak hozzá a paleóhoz, és legalább egy hónapig próbálják ki. Az eredményen meg fognak lepődni.


Zoltán, 50 éves mérnök-közgazdász


3 megjegyzés :

  1. Sziasztok!

    Úgy örülök, hogy hatásos a paleo, akkor is, ha nem tartunk be minden szabályt szigorúan. Én két hónapja bukkantam Panna blogjára, és más nap elkezdtem a paleo életmódot. De sajnos csak 3 napig sikerült, mert beadtam a derekam egy frissen sült almás pitének.
    Pedig már ez alatt a három nap alatt is sokkal jobban éreztem magam. Általában 90/60 as a vérnyomásom, és elég fáradékony vagyok, de ettől a pár naptól is sokkal energikusabb voltam.
    Ez a sikersztori megadta a kezdő lökést ahhoz, hogy újra belevágjak, és ne adjam fel, csak azért, mert egy-két dolgot nem bírok még megállni.
    Köszönöm, hogy megosztottad!

    Viki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Viki!

      Ha gyengéd az almás pite, akkor nagyon ajánlom a paleos változatot, szerintem még finomabb, mint a nem paleos! :)
      Itt találod meg Édesanyám szuper receptjét: http://pocakpanna.blogspot.com/2012/03/mamma-almas-piteje-mert-van-amibol-csak.html

      Törlés
    2. Kedves Panna!

      Köszönöm! Hétvégén megsütöm.

      Üdv.: Viki

      Törlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!