szerda, április 03, 2013

Közel-keleti ízek: Baba Ganouj (paleo, vegán)


A Baba Ganouj (vagy baba ganoush) az arab konyha végtelennek tűnő előétel (mezze) palettájának az egyik talán legismertebb darabja. Számomra pedig az egyik legkedveltebb, habár mindet még nem ettem végig, de ami késik, nem múlik. 
Sok helyen, sokféleképp készítik el, azonban csak kicsi eltérések vannak. Ilyen például, hogy vannak helyek, ahol teljesen pépes állagú, van ahol viszont apróra van szelve a zöldség benne. Én az utóbbit szeretem, bár kicsit néha nekiesek villával, ha jól esik. Azonban ami a legjobb, hogy ez az étel eredetileg is beleillik a paleo étrendbe.

Ez a könnyű, ám de ízben gazdag hideg előétel nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető, amelyet mi itthon egyszerűen a hús mellé köretként szoktunk fogyasztani. Azonban jöhet még mellé más saláta, valamint hal mellé is nagyszerű körítés. A tetejét érdemes vagy pirított fenyőmaggal, vagy (s ez az én kedvencem) gránátalma maggal megkoronázni, ugyanis a gránátalmamag édes íze, ahol elroppan a fogak alatt keveredve a fokhagymás, grillezett padlizsános ízzel, egyszerűen mennyei.

A gránátalma felbontásának technikája:
Nem nagy ördöngösség, azonban, ha nem tudjuk a megfelelő módját a gránátalma felbontásának, akkor az egy olyan szörnyen keserves küzdelem lesz, amelynek a végén mindent beborít a gránátalma kimoshatatlan piros leve, mi pedig az életben többet rá sem nézünk a gyümölcsre.Ennek nem kell így lennie!
Van egy nagyon könnyű módja a dolognak. Mégpedig: a gránátalmát ráhelyezzük egy vágódeszkára, majd egy éles késsel két csuma részét egyetlen vágással eltávolítjuk. (Fektessük a gyümölcsöt úgy, hogy függőleges irányban lefelé vághassunk.) Ezek után állítsuk fel a gyümölcsöt a deszkán úgy, hogy az egyik levágott szára a deszkára feküdjön, másik fele pedig felfele nézzen. Ekkor látnunk kell 5 fehér membránt (mint a narancsnál, ami elválasztja a gerezdeket), ezek mentén vágjuk szét a barázdákat. Ha szigorúan a membrán mentén vágunk, nem fröcsköl egyáltalán. Ezután egy mély edényt jól tele öntünk vízzel, majd a víz alá tesszük az öt részre vágott gránátalmát és a víz alatt tartva egyszerűen kifordítjuk a gyümölcsöt. Tehát mondhatjuk, hogy eddig domború volt, most homorú lett. Így kipattognak a magok, s a lé nem a fehér köténykénkre, hanem a vízbe megy. Sima ügy. Héjat és membránt lehalásszuk, vizet leöntjük és ott vannak a magjaink, fogyasztásra készen.




1 megjegyzés :

  1. Kedves Pacak Panna!
    A gránátalmát kutatva jutottam el a Baba ganouj recepthez.. A recept végén ott áll a gyümölcs kibontásának / kimagvazásának egyik fröcskölés mentes módszere.
    Íime, egy másik módszer, esetemben teljes sikert hoz a fakanállal való püfölés: https://www.youtube.com/watch?v=GCkDLLxUbaE

    Jó egészséget kívánok.
    Zsolt
    http://kovessiz.atw.hu

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!