hétfő, november 19, 2012

Ünnepi válogatás: 6 csodás, paleo mákos recept

November közepe révén lassan mindenkit hatalmába kerít az ünnepi hangulat. Akiknek kedvenc lakrészük a konyha, azok pedig különös izgalommal várják az ünnepi sütés-főzést. Ezzel én sem vagyok másként, minden eddiginél nagyobb szenvedéllyel bújom az ünnepi recepteket. Éppen ezért tudom, hogy nagyon klassz, ha téma/hozzávaló szerint lehet válogatni, s ennél fogva arra gondoltam, hogy karácsonyig több kisebb-nagyobb összefoglalóval várlak Benneteket a blogon. 

Íme az első összefoglaló, melyben a mák kapta a főszerepet. 
Jó válogatást és sütés-főzést kívánok!


Kezdeném elsőként a Paleos Szabolcsi Almás-mák torta verziómmal, amely egyik legnagyobb kedvence lett a családnak az első elkészítése óta. Nos tény, hogy nem a leggyorsabban elkészíthető desszert, de nem bonyolult és sokszorosan megéri a befektetett időt és türelmet. A pillekönnyű mákos tészta és a vastag, intenzív alma töltelék a selymesen krémes, házilag főzött vanília krémmel olyan különleges ízharmóniát alkot, amely megakadályozza, hogy csak egy szeletet együnk belőle. Fantaszitkus. Megunhatatlan. Igazán ünnepi. 



Folytatom a sort ezzel a csodás Almás-mákos habfalattal, amely Édesanyám legújabb és egyik legfantasztikusabb találmánya. Hasonlít a Katarina pitére - számomra - csak mákos verzióban. Ez a tepsis sütemény a régi, nagymamáink által készített sütikre emlékeztet. Ami pedig az otthont sugallja, az az ünnepi alkalmakhoz illik a legjobban. Tipp: ha nem teszünk gyümölcsöt a tojásfehérje habba, és van otthon cukormentes barack lekvárunk, kenjük meg az alma réteget vele és tegyünk egy kis kanállal a tojásfehérjébe (a tojásfehérje réteg sütése előtt). Isteni lesz!


Ez az Almás-mákos-kókuszos szelet az első almás-mákos próbálkozásom volt, ami olyan jól sikerült, hogy hetekig csak ezt ettük. A "tészta" részben mákból és részben kókuszból készül, aminek eredményeképp a mák nem tömény. Könnyű, édeskés, friss íze van. Ez a süti frissen sülve és behűtbe és egyaránt nagyon finom. Nagy előnye mindemellett, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető. Pont olyan, amilyenre vágyunk az ünnepi rohanásban!


Új külső, új íz és egy összetevő csere jellemzi ezt a Mákos-kókuszos szeletet, ugyanis nem mézzel készült, hanem alternatív édesítőszerrel.


A fenti képen látható Almás-mákos palacsinta új, óriási kedvenc. Nem csak, hogy nagyon-nagyon finom és isteni egy kis cukor mentes barack lekvárral, de nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető. Mák és alma rajongóknak kötelező!



Sokszor kérdeztétek a receptjét ennek a különleges, három rétegű, karácsonyi ihletésű fagylalttortának, amely azonban csak a Kifőztük Karácsonyi kiadásában volt látható, azonban már nem tölthető le.
Őszinte leszek: nem tudom sajnos, hova lett a receptem, azonban el szeretném mondani, hogy készítettem el, így Ti is nyugodtan megpróbálkozhattok vele:
Három réteg fagylalt, külön keverve, lépésben fagyasztva. 
A legalsó réteg egy narancsos fagyi alap, amelynek összetevői: mandulavaj (lecserélhető tojássárgájával felfőzött krémre)+kókusztej+narancs kifacsart leve;
Középső réteg: mandulavaj+kókusztej+darált mák+méz;
Felső réteg: mandulavaj+mandula aroma+kókusztej+méz. Ezeket külön tárolóban fagyasztjuk, majd újrakavarjuk. Mikor már sűrűek, akkor elsőként az alsót öntjük ki egy folpakkal bélelt formába, fagyasztjuk, majd a második, majd a harmadik réteget öntjük rá és fagyasztjuk egyenként. 
Remélem így már sikerülni fog. :)



Remélem Mindenki talált magának tetsző mákos receptet!
Kellemes készülést kívánok és csodás ünnepi hangulatot!

1 megjegyzés :

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!