hétfő, október 08, 2012

Törökmogyorós trüffel torta (paleo, vegán)



Ez a torta óriási sikert aratott, még a banánt kevésbé kedvelő szeretteim között is. Van benne banán bőven, azonban ez ne tántorítson el minket, az íze egyáltalán nem domináns, sőt, nagyon is kevésbé, hiszen a törökmogyoró és csokoládé kettőse csodálatos, erős ízkombináció, amely magával ragadja az ízlelő bimbókat. 

A tortát összeállítani és elfogyasztani is ugyanolyan könnyű. :) Maga a tészta nem lesz száraz, tészta szerű, hanem inkább puha, krémes, mintha az egész torta egy nagy, csokoládés-mogyorós krémes lenne. Ezt főként a tojásmentességének köszönhetjük. A külsejét fedő puha, krémes, valódi csokoládé ganázs pedig nem csak elegánssá teszi ezt a finom desszertet, de felteszi a pontot az i-re az ízkombinációt illetően is. 

Ha egy igazán krémes, kényeztető, nem átlagos csokitortára vágyunk, akkor ne keressünk tovább...

A receptet  Kifőztük magazin szeptemberi számában olvashattátok.





32 megjegyzés :

  1. Szia! Mennyi olaj kell a krémbe? Kimaradt a hozzávalók közül... Mindenképpen ki kell próbálnom hétvégén! Szilvi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szilvi!

      Nem kell bele olaj, kijavítottam. Csodás íze lesz, nekünk óriási kedvenc ez a ganázs. :)

      Törlés
  2. Én is kérnék, bár még sosem ettem így, ideje lenne elkezdenem!:)

    VálaszTörlés
  3. Nekem nem ízlett, nem szeretem a török-mogyoró ízét. De gyorsan kész volt, és a család összes tagja repetázott belőle:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves jutkaditka!

      Biztos vagyok benne, hogy ez a torta ugyanolyan isteni más maggal készítve, mondjuk mandulával, ha nem szereted a törökmogyoró ízét! :)

      Törlés
  4. csupán ilyen kevés hozzávalóból ilyen jól kinéző torta? Feltétlenül ki kell próbáljam, főleg, hogy a nagyobbik fiam szülinapjára kell valami fincsi torta az oviba :))).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, szerintem ez az egyik legjobb tortám. És a gyerekek is imádják, mert olyan, mintha szinte csak krém lenne, nincs az a száraz tészta réteg, mert finom puha és krémes. :) Majd mondd el, hogy szerepelt!

      Törlés
  5. Jókor posztoltad a receptet, ez lett a szülinapi tortám, csak én mandulával készítettem el. Még a banánt nemevő család is majszolta :D
    Szóval köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Alexa!

      Ennek nagyon örülök, biztosan nagyon klassz szülinap volt akkor. Boldog születésnapot kívánok én is! :)

      Törlés
  6. Kedves Panna!

    Ez annyira jól sikerült, hogy ma iskola helyett itthon gubbasztok némi kamillatea társaságában és várom, hogy elmúljon a gyomorrontásom. Bár a két adag bolognai spagettinek (cukkinitésztával) is lehet némi köze a dologhoz...Mindenesetre nagyon ízlett, bár én a tésztát még édesítettem egy kicsit.

    Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Eszter!

      Nem igazán értem a gyomorrontást kedves Eszter, minek tudható be? Végülis akkor jó lett a recept?
      Mindenesetre nagyon örülök, hogy ízlett...

      Törlés
    2. Igazából nem tudom, szerintem a torta és a hús együttes felfalásának...De megérte, mert ez lett az új kedvenc (eddig a barackos-csokis keksz volt, meg az őszi biscotti). Szerintem záros határidőn belül újra fogom csinálni! :)
      Amúgy egy csomó recepted megihletett, már van vagy 10 újításom. A régi receptjeidbe is belenéztem, a Snickers-szelet (vagy valami hasonló neve volt) nagyon tetszett, azt megpróbáltam paleosítani, ami még nem egészen sikerült, de már az első próbálkozás is finom lett. Ha lenne több időm, tuti folyton kísérleteznék! Neked meg gratulálok a blogodhoz, nagyon klassz és ennek köszönhetem, hogy rendesen tudom tartani a diétát.

      Eszter

      Törlés
  7. Meg sohasem hasznaltam kokusztejet es sajnos most nem is tudom beszerezni. Sima tejjel keszitem el, ennel is jo, ha kimerem a 18 dkg-nyit? Vagy mas mennyiseggel kell ott dolgozni?
    Koszi a valaszod!
    Virag

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Virág!

      Ha nincs kókusztej, akkor inkább olyan alternatívát ajánlanék, ami megegyezik, vagy megközelíti a zsírtartalmát: tejszín/double cream ha külfldön élsz. A tejnek max 3% a zsírtartalma, míg a kókusztejé min. 40%, de inkább 50%. Ha tejjel készíted, akkor az állagára figyelve mérd ki: legyen folyós, mikor összekavarod, aztán tedd hűtőbe és kavargasd meg, majd figyeld olyan 3-4 óra múlva. Tejszínnel/double cream-mel pedig olyan 15dkg-ot ajánlanék. Tejjel mondjuk...10dkg és 5dkg vaj.

      Törlés
  8. Koszonom a gyors valaszodat! Azt hiszem, megvarom, amig be tudom szerezni a kokusztejet is :P

    VálaszTörlés
  9. Hát nekem nem sikerült. Szörnyű lett, az egészet kidobtam a szemetesbe. Nem tudom mit csináltam rosszul. Nem írtad, hogy a törökmogyorót meg kell-e előtte pirítani, és azt sem, hogy meg kell-e tisztítani a héjától. Én héjastól daráltam. Mivel nincs benne sem tojás, sem sütőpor, így lapos maradt. Nekem tömény az egész, sem az állaga, sem az íze nem jött be. A többi recepted nagyon ízlett, és gyakran sütök belőlük. Ezt nem fogom többet, bocsánat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy nem sikerült/ízlett. Nem kell pirítani és pucolni, ezért nem írtam. Igen, nekem is lapos marad, ez nem fog megemelkedni, mert mintahogy írtad is: ebben nincs tojás vagy sütőpor. Ez egy vegán torta.
      Sajnálom, hogy nem ízlett, remélem legközelebbi majd ízlik!

      Törlés
  10. Szervusz, Ili vagyok. Nemrég találtam a blogodra, és rögtön elkészítettem a trüffel tortádat. Nekünk nagyon ízlett, és elég is belőle egy szelet, elmúlik az édesség iránti vágyam. Kókusztejet magam csináltam még előző nap. Mogyoróbokrunk pedig van egy jókora, kinn a kertben. Egy bajom volt csak vele, 3 órán keresztül bontottam a mogyorót. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy sikerült és ízlett! :) Remélem a többi receptem is ízlik majd! A mogyoróbokrot pedig irígylem! :)

      Törlés
  11. Szia!

    Arra lennék kíváncsi, hogy próbáltad-e már paleosítani a macaront? Mivel mandulalisztből készül, pont ideális süti lenne, de nem merem megpróbálni, mert úgy tudom, hogy a macaronnál a cukor nem csak az édesítésre szolgál, hanem az állagánál is nagy szerepe van. Nem tudom, hogy ez vajon helyettesíthető-e eritrittel. Igazság szerint még az eredeti verziót sem próbáltam, ezért gondoltam megkérdezem, hogy próbáltad-e már, vagy szerinted lehetséges-e cukor nélkül megcsinálni.
    Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Réka!

      Én az elmúlt egy évben cukrász voltam, méghozzá az egyik kötelességem a macaron készítése volt. A cukor létfontosságú szerepet tölt be, az a legtöbb összetevő.
      Én is eljátszottam a gondolattal, hogy paleosítanám, így megpróbáltam xilittel, mivel az kristályos és úgy reklámozzák, hogy úgy viselkedik, mint a cukor. Nos, ez nem így van, sajnos nem sikerült, csúfos vereséget szenvedtem. Sajnos nem alakítható a macaron sehogy. Kell bele a cukor.

      Törlés
    2. Köszi! Sajnáltam volna, ha a kukában végzi. Volt ezzel kapcsolatban rossz előérzetem, de reménykedtem... :( Nagy kár. Köszi!

      Törlés
  12. Szia!
    Mandulaliszttel is lehet késziteni szerinted? Abból is ugyanannyi kell bele?
    Karulino

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Karulino!

      Nem tudom, mennyire száraz a mandulaliszt. Abból is lehet, persze, de akkor azt javaslom, hogy talán egy kicsivel kevesebbet használj vagy adj hozzá kókuszolajat, hogy pótolt az olajat.

      Törlés
  13. Szia!
    Tudom,hogy török mogyorós trüffel a neve a tortának,nem véletlenül..de,esetleg a török-mogyorót lehetne más magra cserélni? Pl. kesudió?
    Köszi!

    Adi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Adi!
      Bármilyen más mogyoróra lecserélheted, amilyenre csak szeretnéd!

      Törlés
  14. A tészta 2 cm "vastag" lett. Szülinapi tortának szántam, ajándékba, egy 10 fős társaságnak.... Most próbálhatom szépíteni valahogy. A tésztába biztosan nem kell semmilyen térfogatnövelő, pl. szódabikarbóna? Csalódott vagyok, mert ugrott kb. 2000 Ft az alapanyagokra és minimum magyarázkodnom kell a külseje miatt, még akkor is, ha végül finom lesz.

    VálaszTörlés
  15. A tészta 2 cm "vastag" lett. Szülinapi tortának szántam, ajándékba, egy 10 fős társaságnak.... Most próbálhatom szépíteni valahogy. A tésztába biztosan nem kell semmilyen térfogatnövelő, pl. szódabikarbóna? Csalódott vagyok, mert ugrott kb. 2000 Ft az alapanyagokra és minimum magyarázkodnom kell a külseje miatt, még akkor is, ha végül finom lesz.

    VálaszTörlés
  16. A tészta 2 cm "vastag" lett. Szülinapi tortának szántam, ajándékba, egy 10 fős társaságnak.... Most próbálhatom szépíteni valahogy. A tésztába biztosan nem kell semmilyen térfogatnövelő, pl. szódabikarbóna? Csalódott vagyok, mert ugrott kb. 2000 Ft az alapanyagokra és minimum magyarázkodnom kell a külseje miatt, még akkor is, ha végül finom lesz.

    VálaszTörlés
  17. Most talalkoztam ezzel a gyonyoruseggel.Sajnos en nagyon nem eszem a banant.Jovolna ha lehetne helyetesiteni.Talan igen?Koszonettel Annamaria

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos a banán alapvető benne. Esetleg avokádó?

      Törlés
    2. Sajnos a banán alapvető benne. Esetleg avokádó?

      Törlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!