csütörtök, március 15, 2012

Paleo Q&A, avagy 9 tipp a paleo elkezdéséhez



A rendszeresen feltett kérdésekből az elmúlt másfél év alatt elég jól le tudtam szűrni, hogy mik a kezdeti nehézségek a paleora való átállásnál. Most azon a tanácsaimat írom le, melyeket a legtöbb hozzám érkező emailben is tanácsolok azoknak, akik úgy határoztak, hogy fejes ugranak a Paleoba. 
Remélem hasznosak lesznek a tippjeim, és ha esetleg vannak még a kezdést megkönnyítő ötleteitek, akkor írjatok kommentban! :)

0.) Tegnap is azt mondtad, hogy "majd holnap"? Akkor ne olvasd tovább. 
Ha azt mondod, hogy "mostantól változtatok", akkor olvasd tovább a tippjeim. 

1.) Alulmotiváltaknak: Szeretnél változtatni és tetszik is a koncepció, de az egész kicsit zavarosnak tűnik és valószínűleg egy hét múlva "úgyis feladod"? 
Általában ha minden klappol és kicsattanóan rózsás, akkor senki sem változtat az addigi életmódján. Sajnos. Így hát minden változás egy nyomós érvvel indul. Írd le azt az érvet és a célod egy papírra, fest fel a falra, írd fel a tükörre rúzzsal, nyomtasd ki és ragaszd a hűtőre vagy mentsd el file-ba - ami Neked működik, de a lényeg, hogy számodra látható legyen minden nap, hogy emlékeztessen. 

2.) Ha bonyolultnak tűnik: Vannak, akik számára a paleo nagy változás, mely hirtelen sok szokás felborításával és rengeteg új információval társul és ez talán hirtelen ijesztő lehet. A tanácsom, hogy írják le egyszerűen egy papírra, hogy "mit nem lehet enni" és "mit lehet enni", valamint a "mit nem lehet enni" listára írják fel nyilakkal hogy mivel lehet helyettesíteni és hordozzák magukkal a bevásárlások során. Ennek a listának a segítségével könnyebben át lehet látni a mit szabad és mit nem mizériát, ami egy pár nap után nem is lesz mizéria hanem könnyen átlátható.

3.) Fokozatosság elve: 
Ha nagyon egészségtelenül táplálkoztál, és most változtatsz, ne ugorj fejest a mély vízbe, hanem haladj fokozatosan. Én azt javaslom, hogy először hagyd el azt, amit a legkönnyebb elhagynod, majd adj magadnak egy hetet, majd megint hagyj el valamit, és haladj így addig az élelmiszerig, amit a legnehezebb elhagynod. Ha betartod a fokozatosság elvét két bakit küszöbölhetsz ki: nem fogod feladni és nem lesz emésztési gondod (ugyanis a hirtelen megnövekedő rostos étel fogyasztása sokkolhatja a nehéz emésztésre ráállt emésztő rendszert és hasmenést okozhat). Tehát egy kis türelemmel sokat nyersz.

4.) Szokások kialakítása: 
Mint ahogy az első pontban is leírtam, fontos a fokozatosság. Ha úgy érezzük, hogy nincsenek jó étkezési szokásaink, akkor ne keseredjünk el, változtassunk! Tegyük fel ha valaki egyáltalán nem fogyaszt gyümölcsöt, akkor először 1 hétig fogadja meg és tartsa be, hogy minden étkezést gyümölccsel kezd/zár. Például: ha reggelire tojásrántottát szeret enni, akkor utána egyen meg egy fél almát vagy banánt (egészet is, ha fér), ebéd utáni desszertnek elfogyaszthat pár édes mandarint (télen), vagy más idény gyümölcsöt, vacsorára pedig jöhet egy könnyű gyümölcsturmix vagy ha sósra vágyunk akkor az előtt vagy után egy kis gyümölcs. A tévhittel ellentétben este is lehet banánt enni, ugyanis olyan anyagok vannak benne, melyik elősegítik a jó alvást.
Ezzel a tippel könnyen megszokást varázsolhatunk belőle és hamar rájövünk, hogy nagyon jó desszert helyettesítők a gyümölcsök, amik ráadásul nem csak a folyadékot is pótolják, de vitaminnal töltenek fel és energiával. 
Két hét után észre fogjuk venni, hogy ezzel az egyszerű trükkel nem csak kevésbé leszünk szomjasak és lesz szebb a bőrünk, de még a pocakunk is látványosan laposabb lesz! 
Ugyanígy változtathatunk a többi rossz szokásunkon is. 
Fontos, hogy egyszerre csak egy szokás kialakítására törekedjünk: ne akarjunk mindent egyszerre változtatni, mert annak az lesz az eredménye, hogy összezavarodunk és elveszünk a terveinkben. Ha egyszerre csak egy dolgot kell fejben tartani a nap során (pl. gyümölcs evés) akkor azt tutira nem felejtjük el és pár hét alatt már természetes lesz, mint a fogmosás. 

5.) Élvezzük a folyamatot és ne görcsöljünk: 
A Paleonak egyik nagyon izgalmas fázisa a főzés megoldása, hiszen rengeteg mindent elhagyunk és rengeteg minden új jön, mint pl. a gyümölcsök és zöldségek tömkelege, vagy a magvak és az aszaltak, amik egyéntől függő mennyiségben vannak jelen, valamint az ételalternatívák, mint a kókusztej, mandulatej, maglisztek (vagy darált magvak), méz, agávé, xilit, stevia stb. Fogjuk fel ezt egy kalandnak: új ízeket próbálhatunk ki, újfajta illat fogja belengeni a konyhánkat, új élményekkel gazdagodhatunk, kialakíthatjuk a saját recept könyvünket. Ne arra koncentráljunk, hogy milyen régi ízektől válunk meg, hiszen ez nem vallás, itt senkit nem fognak máglyán elégetni, hogyha havonta egyszer elcsábul egy tál rizsre, vagy bármi más kedvencre. Inkább próbáljuk meg megtalálni azt, amit igazán élvezünk benne, és arra gyúrjunk rá, azt hangsúlyozzuk ki. 

6.) Fűszerek: Van, akinek a hagyományos életmód mellett egyfajta íz-illat-fűszer intoleranciája/utálata (nem egy hivatalos kifejezés) alakult ki, és képtelen fűszeres ételeket enni, vagy fűszerekkel főzni. Ez a paleo megkezdésével 180 fokos fordulatot fog venni, ugyanis amint elhagyjuk az ízfokozóktól "finom" ételeket, és rátérünk az "igazi" ételekre, megváltozik az íz érzékelésünk. Elkezdjük az annó ízetlennek tűnő zöldségeket édesnek vagy pikánsnak, az annó savanykásnak tűnő gyümölcsöket mézédesnek találni, a húsokat pedig ízletesnek vélni. Például: Édesanyám, aki paleo előtt még a sót és a borsot is alig tűrte meg az ételen, az egyéb fűszerek nevét pedig még említeni sem lehetett, most hetente készítettem otthon az ultra fűszeres indiai Murgh Makhanit, mert nem bír betellni vele, és most már elkezdte kombinálni a kurkumát, gyömbért és egyéb fűszereket, ami paleo előtt olyan elképzelhetetlen volt, mintha azt mondták volna a be a híradóba, hogy másnaptól az ég színe lila és nem kék.
Amit tanácsolok az az, hogy amikor már elkezdünk vágyni a változatosság iránt a paleo étrendben, kezdjünk el nyújtózni a fűszerek felé: gyömbér! (frissen, reszeltve vagy cikkezve, olajon vagy ghín illatosra sütve húsok előtt és húsokkal), friss chilli paprikák (szintén olajon sütve isteni), kurkuma, pirospaprika, ánizs, zöld és fekete kardamom, koriander, ötfűszer keverék, garam masala, curry levél, fokhagyma, fahéj!, szerecsendió és annak virága, kömény, sáfrány, szegfűszeg, menta, mustármag, szezámmag, ecet, bazsalikom stb. Nekem személy szerint két nagy doboznyi fűszerem van és imádom őket, a kincsestáramnak tekintem. Kezdjük el a kísérletezést apránként, 1-1 fűszerrel. Ismerkedjünk meg velük, keressünk recepteket, majd utána kombinálhatjuk és bele fogunk szeretni idővel és meglátjuk, hogy mennyire színes, illatosa, izgalmas a paleo konyha!

7.) Jutalmazd meg magad a kitartásodért: 
Olvastam egyszer egy ilyet, hogy "ne jutalmazd magad étellel, nem vagy te kutya", amiben van is igazság, meg nem is. Nem muszáj étellel jutalmazni, lehet az pl. ha elértünk egy eggyel kisebb ruhaméretet egy új ruha/ing, lehet egy mozi/színház jegy, lehet egy egész napos túra a közeli erdőben vagy bármilyen dolog, amit szeretünk, amire vágyunk paleos keretek között. Fontos, hogy paleos jutalmazás legyen. 
Azonban én osztom azt a pszichológiai nézetet, miszerint születésünktől kezdve az étel az egyfajta jutalom, oltalom, biztonság és boldogság (anya=étel=szeretet=biztonság=boldogság). Az étel a minden: összeköt a fennmaradással, megnyugtatja a pocit és összeköt az Anyával - aki adja a kaját, tehát bezártuk a kört. Ennek értelmében én kipipálom azt is, hogy akár étellel jutalmazzuk magunkat, ha úgy érezzük, megérdemeljünk. Keresgéljünk, válasszunk ki egy paleos desszertet, csináljunk meg és így nem csak izgalmas és új dolgot csinálunk - hiszen nem egy hagyományos desszertet készítünk - hanem valami nagyon extrát is ajándékozunk magunkat, hiszen a paleos sütik egyet jelentenek a gazdag, krémes, kényeztető édességgel is, mint ízvilágban, mint pedig energia és vitamin tartalomban is. Ne fogjunk fel kemény munkának a paleot, ahol nincs jutalom, mert van: rengeteg finom és egészséges paleos desszertet van, vagy választhatunk finom és könnyű turmixokat is, de ezeken túl ott van a legnagyobb jutalom: az egészség. 

8.) De családdal hogy oldom meg? Ez egy nagyon rendszeresen feltett kérdés, amely úgy érzem, igencsak egyén függő, de mégis adnék tanácsot. Ha a házastárs a gond (és még esetleg a gyerekek is már nagyobbak és nem nagyon hajlandók változtatni) akkor egyszerűen csak tegyünk annyit - ha rendszersen főzünk otthon amúgy is - hogy ha pl. sütőben sütünk húst és ahhoz feltettünk rizst köretnek, ugyanannyi idő alatt, míg a rizs megfől, tegyünk fel egy két cukkinit magunkat egy kis répával, vagy még egyszerűbb, tegyük be a zöldségeket a hús mellé a sütőbe. Ugyanígy a szószos, tésztásakat is meg lehet oldani. Mi nem a tésztát esszük, hanem zöldségre tesszük rá. Én pl. a bolognaiba belefőzöm a padlizsánt, ami azért isteni, mert a padlizsán egy viszonylag száraz zöldség, ami klasszul magába szívja a szószokat és ízeket és finom krémes lesz. Tehát ezeken a gyakorlati példákon keresztül azt szeretném mondani, hogy nem nehéz ügy, nem kell külön nagy főzés-sütést csinálni, csak egy kis kreativitás kell. Ha pedig egy kicsi hajlandóságot is mutat a család, akkor érdemes lassan bevezetni őket. Kicsi gyerekekkel pedig nincs sok gond, ugyanis ők azt eszik, amit eléjük rakunk és bizony a kicsik szeretik a paleo finomságokat, valamint a tapasztalat is az, hogy bizony megeszik és szeretik is a paleos ételeket. De ha már a desszerteket palosan csináljuk vagy nem bolti műzlit meg csokikat meg joghurtot adunk neki tízóraira, már azzal is nagyot tettünk az egészsége érdekében. Azért szülő a szülő, hogy felelőségteljesen tud döntei a gyermeke érdekében. Ők még úgy sincsenek annyira elrontva (jó esetben!), hogy nagy gondot okozzon paleosítani a piciket.
(Ha konkrét tanács kell jöhettek hozzám is, de Alexandrának két paleos csemetéje van, őt nagyon ajánlom!)

9.) "Eddig vegetáriánus voltam/utálom a húst"! Igen, ezzel is találkoztam már. Ha ennek ellenére szeretnéd elkezdeni (hiszen azért írtál, azért olvasod ezt most itt), akkor ne gondolkozz, kezd el. Ugyanis meg fogod látni, hogy pár nap után, amikor elkezd alakulni az ízlésed a helyes irányba, meg fogod kívánni a húst. Hogy miért? Mert kell valami a gyomorba, zöldségen tényleg nem lehet élni! Bizonyíték kell? A legjobb barátnőm pár hete tért át a paleora. Gyerekkora óta vegetáriánus volt, most pedig naponta eszik húst és nem tudja elképzelni nélküle.


Az egészséges élet érdekében vagy/és a súlyvesztés érdekében történő életmód változtatáshoz csak egyetlen egy dolog kell: ELHATÁROZÁS. Ha az megvan, akkor minden megy. Itt nincs varázslat, ez nem wodoo, nincs varázsital és varázsétel amit ha megeszünk jobb lesz vagy könnyebb. Itt mi vagyunk és a saját elhatározásunk, melyet ha véghez viszünk megváltoztathatjuk az életünket. Kitartással, akarattal.
Ha nem hiszed, próbáld ki! :)

Van valami, amit kihagytam? Kérdezz bátran!

21 megjegyzés :

  1. Szerintem nagy segítség lehet a paleo-kezdőknek az útmutatásod! Nagyon jó az összefoglalód!
    Gondolkodsz esetleg olyanban is, hogy konkrét tippeket is adsz? Ez alatt azt értem, hogy pl. krumpli helyett mit, rizs helyett mit, mihez mi passzol.
    Bár teljesen igazad van abban, hogy kreativitással mindent lehet "helyettesíteni", de hátha Neked eszedbe jut olyan, ami másnak nem (biztosan rengeteg ilyen tipped van ;) )
    üdv: Aliz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, okés köszönöm a tippet, majd kiötlök egy ilyet bejegyzést is!

      Törlés
  2. Kedves Panna!
    2 éve kezdtem el barátkozni a paleoval, 2-3 hónap után hiába voltam majdnem 20 kiloval kevesebb, sajnos "visszaestem". Édesszájú vagyok és nagy volt a kísértés. Nehéz átállni és a régi szokásokon változtatni, főleg ha az ember környezete sem túl megértő. A saját tapasztalatom az, hogy nagyon sokan nem tudják hova tenni ezt a paleo dolgot.
    Most újévkor megfogadtam, hogy újrakezdem és most sokkal kitartóbb vagyok. Ez annak is köszönhető, hogy rátaláltam a blogodra, és így már van alternatívám a régi kedvencekre, mint a nutella:) Köszönöm szépen!
    A most kezdőknek pedig sok sikert kívánok, szerintem megéri.
    E.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat és nagyon remélem, hogy ezúttal sikerül kitartanod a paleo mellett és élvezni fogod! :)

      Törlés
  3. Kedves Panna! 1 éve került a kezembe az első paleos könyv, nagyon tetszett az egész, de valahogy nem volt elég kitartásom, motivációm az életmód váltáshoz és őszintén szólva bonyolultnak is találtam, így hamar el is felejtkeztem az egészről. Viszont decemberben kiderült pár eü. problémám (szinte ugyanazok, amikről nálad is olvastam)... és gyógyszerek helyett (ill. egyelőre mellett) a gyökeres életmód váltás mellett döntöttem. Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra és év eleje óta folyton vissza-vissza térek hozzád, mert nagyon megkedveltem az írásaidat, és nagyon jók a receptjeid! :) Ráadásul már egyáltalán nem tűnik olyan nehéznek, ijesztőnek a paleo, mint amilyennek egy éve gondoltam, ma már imádok új recepteket, ízeket kipróbálni. És ez a bejegyzésed számomra jobbkor nem is jöhetett volna :) köszi!
    Üdv.: Szabina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szabina, remélem tényleg tudtam segíteni és élvezni fogod a paleot és segít a problémáidon, kitartás! :)

      Törlés
  4. Szia!

    A legjobbkor találtam rá a blogodra, szeretnék belevágni a paleoba.
    Köszönöm a remek tippeket.
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, remélem hasznos tippeket tudtam adni!

      Törlés
  5. Kedves Pocak Panna,

    Nagyon jó és szép a blogod!

    Én 1 hónapja paleózom, az én nehézségem abból adódik, hogy már nem szeretnék tovább fogyni. 182cm magas férfi vagyok, most értem el a 70kg-ot (kb. 5 hét alatt 7kg-ot fogytam). Ez BMI testindex szerint is elég optimális, de a fogyásom még nem állt meg, igaz az üteme szépen lelassult.

    Most tavasszal elkezdek sportolni (bringázás), ami megint csak nem a fogyás ellenében hat az én szervezetemnél.

    De azt is hallottam, hogy paleóval idővel beáll az optimális testsúly. Nem tudom, ez az én testmagasságomnál igazából hány kilót jelent.

    Nálam amolyan presztízskérdés, hogy ne menjek 70kg alá. Már csak esztétikai okokból sem: nem akarok csont és bőr lenni.

    Ha viszont többet eszek, az meg az egyik paleós alapelvvel, a csökkentett kalóriabevitellel ütközik.

    Gondoltam már arra is, hogy eszek Graham-lisztből készült pékárut, talán az segít. Azt olvastam róla, hogy a nagyobb szemcseméret miatt a benne lévő szénhidrát lassabb felszívódású, ami eléggé paleósan hangzik.

    Mi a véleményed?

    Köszönettel: Csaba

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csaba!

      Örülök hogy paleozol, viszont tényleg problémás ez a sok fogyás. Elvileg a szervezet nem fogy tovább egy adott pontnál, paleonál sem (én sem lettem csont és bőr). Habár a levelet nem most írtad, elnézést a kései válaszért, de megérkezném, hogy most mi újság?
      Javasolnám, hogy ha tovább folytatódik a súlyvesztés a BMI index alá (neten ha rákersel vannak ilyen kalkulátorok), akkor keress fel orvost. Szendi honlapján vannak paleos szemléletű orvosok.
      Nem igazán tudom, hogy milyen arányban és menynit eszel? Ezt fontos lenne tudni? Eszel elég fehérjét - és itt most a tiszta húsra gondolok - mert az elég fontos?
      A véleményem a kérdésedre az hogy a Graham-liszt és minden gluténes gabonából készült liszt nem paleos, hiszen a paleonak nem csak a GI a lényege hanem szinte még annál is fontosabb a glutén-, keményítő- tejtermék és cukor mentesség (+hüvelyesek elhagyása). A teljes kiőrlésű lisztek sem jobbak egy fokkal sem a fehérrel őröltnél, ez egy általános tévhit + marketint, hogy jobban eladható legyen az egészség jegyében. Esetleg próbáltál már több aszaltat meg magvakat enni? Azokban van kalória bőven. Ilyen gyümölcsöket, mint banán, avokádó, datolya...?
      Várom a válaszod!
      Szép napot kívánok!

      Törlés
    2. Kedves Pocak Panna,

      Sikerült egy tudatosabb súlykontrollal 70kg-nál megállnom. Több paleós kenyeret és muffint eszek hozzá.

      Talán a reggeli gyümölcs is túl kevés volt ebédig...

      Szerintem a fehérjével nincs gond, mivel minden ebédnél igyekszem husit enni.

      Köszönöm a válaszodat!
      Üdvözlettel: Csaba

      Törlés
  6. Nagyon tetszett ez az összefoglaló, egész biztos, hogy nem véletlenül keveredtem a blogodra. Már többször jártam Nálad és olvasgattam, igazából most fordult meg a fejemben, hogy változtatni kellene a táplálkozási szokásainkon, erre Nálad kötök ki, ennél a bejegyzésnél. :-) Ugyebár véletlenek nincsenek.
    Olvasgatok még a témában, hogy pontosan értsem is lényeget, a blogodon a receptek között.
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. Szia PocakPanna! Nagyon szeretem a receptjeidet és olvasgatni nálad. Kaptam egy díjat, amit szeretnék tovább ajándékozni Neked. Remélem elfogadod!
    Kérlek nézz be hozzám a blogomba http://henimodernkonyhaja.blogspot.com BLOGDÍJ cimke alatt a díjat kaptam ismét bejegyzésnél átveheted. Jó munkát a továbbiakban is!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Panna
    a kolléganőmnek megmutattam a blogod, nagyon örül..már megsütötte az almás sütit..finom lett. Gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök a sikereknek köszönöm! :)

      Törlés
  9. Kedves Pocak Panna !
    Én a kezdőnél is kezdőbb vagyok és a jin-jang rendszeren alapuló makrobiotikus étkezés és a paleo között tétovázok !

    A makrobiotika gyógyhatásai vegetariánus étkezés ellenére is világszerte nagyra tartottak , ugyanakkor fogynom kéne vagy 20kg-ot és makacs izomlázzal és nem teljesen tökéletes izületekkel rendelkezem.

    Miért jobb a paleo a makrobiotikánál és a növényi aminosavak komplettálásával bevitt összes eszenciális aminosav vajon makrobiotika mellett nem tökéletes étkezés-e ?

    A HÚSEVÉS ÁRTALMAI VAJON NEM ÉRDEMLEGES VESZÉLYEK ?

    VálaszTörlés
  10. Kedves Panna,

    37 éves vagyok és igazán soha nem erőszakoltam magamra semmilyen tudatos táplálkozást vagy követendő diétát. Egyetlen dologra figyeltem - mit kér a szervezetem? A szervezetem tudja, hogy nem a "mekis kaja", a sok cukor, kenyér, krumpli. Amikor elszaladtak a kilóim, akkor picit jobban odafigyelve elhagytam a szénhidrátokat, tejterméket, hüvelyeseket... 10 évvel ezelőtt még nem tudtam, sőt, 1 évvel ezelőtt sem, hogy ez a paleo lényege.
    Jól érzem magam a bőrömben, elkezdtem lassan fogyni, igaz, zabpelyhet eszek mézzel reggelire, de erről nem tudok lemondani, habár nem "paleo"-s.
    Tavaly nyáron hirtelen szedtem fel 15 kilót, ami most kezdett el megmozdulni, pedig igazán nem voltam felelőtlen az étkezéseknél, de mint kiderült, a rengeteg kenyér megtette a hatását.
    Azóta megtaláltam a helyettesítőket - sütőtök, édesburgonya, édeskömény, sárgarépa és sorolhatnám a végtelenségig.
    A pajzsmirigyem jobban érzi magát, a derék körméretem jelentősen csökkent, nem vagyok állandóan fáradt és 5 év óta most először nem kínoz állandó székrekedés, puffadtság, görcsök. Valamelyik nap ettem egy szelet olcsó bolti bejglit (sok szénhidrát, a fél ABC E-betűből, cukor stb)és a szervezetem azonnal reagált - felpuffadtam, izzadtam, hányingerrel küzdöttem.
    örülök, hogy nem kínoztam magam soha semmilyen diétával, a szervezetem rátalált a helyes útra.
    Köszönöm az írásaidat és írásaitokat - sokat merítekTőletek!
    Szeretettel
    Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andi!

      Köszönöm, hogy megosztottad a történeted itt a blogon, és köszönöm a kedves szavakad.
      Örülök, hogy Te is megtaláltad az utad, és most már egészségesebben, tudatosabban élsz. További sok sikert és egészséget, és egészséges finomságokat kívánok Neked!
      (u.i.: A tüneteidből ítélve glutén-intoleranciára gyanakszom, azt javaslom, hogy csinálj egy vérvételes vizsgálatot.)

      Törlés
  11. Szia
    Rengeteg glutén érzékeny ember van és nem is tudnak róla,többek közt én is az vagyok.Az étkezésem hasonlít a paleohoz de nem teljesen még.Viszont valóban egyet értek veletek én is sokkal jobban érzem magam.Tényleg örülnénk egy pár receptnek,hogy mit együnk rizs és krumpli helyett.A magokat lehet enni?

    köszönöm
    Próbálkozó

    VálaszTörlés
  12. Nagyon élvezem a recepteket. Még nem álltam át a paleora de jön a nyár most elkezdem eddig a cukorról nem tedtam lemondani, de megteszem.Ismét rászoktam a kenyérre pedig nem tesz jót. Sütni fogom a gluténmentes kenyeret remélem ehető lesz .Üdv mindenkinek Lengyel Éva

    VálaszTörlés
  13. Kedves Panna, teljesen igazad van! 33 évnyi vegetáriánus lét után döntöttem a paleo mellett. Alig telt el másfél hónap, s már rendszeresen eszem halat. Azt szeretném kérdezni, véleményed szerint hasznos-e az alapvetően zöldségen és halon alapuló paleo-étrendbe időről időre olyan 3-7 napos böjtöt beiktatni, amelynek idején csak vizet és higított zöldséglét iszik az ember? Köszönöm: Judy

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!