Rossz idő lett. Nem csak komor, borús, lehangoló, de óriási reggeli vihar tetézi az egészet. Júliusban nem ilyen időre vágyok. Én élvezem a közel 40 fokot, ilyenkor ennek van az ideje, majd fagyoskodok a télen... Na de, ha már az időn nem tudok változtatni, az ebéddel fel tudom forrósítani a hangulatot kicsit. Ezt meg is tettem. Milyen nagyon jól tettem!
Először úgy kb. hat éve ettem először indiai étteremben. Az első falatnál már tudtam milyen szerencsés vagyok, és hogy ez a szerelem bizony örökké fog tartani. Sok mindent kipróbáltam már, azonban a legnagyobb kedvenc (sok kedvenc van) a Murgh Makhani maradt, mely név magyarra fordítva "Vajas csirke" lenne, bár nem hiszem, hogy ezen a néven futtatják-e az éttermekben. Ez az étel nem csak az én személyes kedvencem, de a világ minden pontján az éttermekben az étlapok kiemelt szereplője.
Mivel annyira szeretem amennyire, elkezdtem kutatni a netet változatok iránt. Azonban legnagyobb bizalmam ehhez a recepthez volt, mely tutira autentikus. Már a videó nézésétől ellenállhatatlan vágyam lett az elkészítésére, majdnem megnyaltam a képernyőt, de azért visszafogtam magam és helyette elrohantam a boltba.
Most, másodszorra készítettem, őszintén - és kissé pironkodva - mondom, hogy megint kinyaltam a tányért és a lábast is...
Mindenkinek ajánlom, aki szereti a különleges ízeket. Nem csípős, nem túlontúl fűszeres, a gyomrot egyáltalán nem bántja (ellenben: a gyömbér a gyomorproblémákra kiváló gyógyszer).
Nem paleosoknak basmati rizst vagy paneert/naant ajánlok hozzá, paleosoknak pedig pl. önmagában, paleo kenyeret, cukkinis lepényt, cukkinit, padlizsánt, belefőtt több zöldséget..a lehetőségek tárházát csak a fantáziánk korlátozhatja. Lehet vegetáriánusán is készíteni, kizárólag zöldségekkel.
A recept innen származik, nagyon kis változtatásokkal, hogy paleo legyen. Ne ijedjünk meg a fűszerektől, egy fűszeres boltban minden beszerezhető, de ajánlok könnyen elérhető, hétköznapi alternatívákat is, melyeket teszteltem és őszintén mondhatom, hogy közel ugyanolyan a végeredmény.
Gyorsan kész van, egyszerű és természetes, valamint egészséges. Nem utolsó sorban orgia az orrnak a főzés!
Murgh Makhani
4 főre
4 ek kacsazsír/olíva olaj
2 tk őrölt zöld kardamon (/barna kardamon/fahéj)
2 szerecsendió levél (ha nincs elhagyható)
1 ek koriander
2 ek méz
6 gerezd fokhagyma
10 nagy paradicsom
kb. 70 g friss gyömbér
3 hosszú, zöld chilli (ecetben eltett/friss)
2 csapott ek magyar piros paprika
2 ek só
1 dl kókusztej/rizstejszín
80 dkg csirke mell
A csirkemellet kis kockákra vágom és kis olajon/kacsazsíron megsütöm.
2 evőkanál zsírt/olajat tegyünk a serpenyőbe és forrósítsunk fel. Adjuk hozzá az 1 tk kardamont, szerecsendió virágokat és az összeaprított fokhagymákat. Pirítsuk röviden.
Mikor megpirult, adjuk hozzá a megtisztított és felkockázott paradicsomokat. Magas/közepes lángon főzzük kavargatva, fonnyasszuk. Mikor jó puha, tegyük a turmixgépbe és turmixoljuk le.
Közben tiszta edénybe (én ugyanabba tettem) tegyük a maradék zsírt/olajat, és arra rá a kimagozott, felaprított chilli paprikákat, valamint a vékony csíkokra vágott gyömbért. Pirítsuk ezt is lassú tűzön. Élvezzük az illatát!!! Mikor kész, öntsük rá szűrőn keresztül a paradicsomos keveréket. Főzzük kb. 10 percig.
Adjuk hozzá a pirospaprikát és sót, majd a húst is. Főzzük össze kb. 5-10 percig, majd legvégül adjunk hozzá még egy kis kardamont, koriandert, mézet és a kókusztejet/rizstejszínt.
Nagyon finom lehet a kép is nagyon jó
VálaszTörlésBravo, ez nagyon finom!!!!
VálaszTörlésNagyon fincsi lett! Mondjuk én nem találtam külön koriandert, úgyhogy Bombay Masala fűszerkeveréket használtam, de így is nagyon ízlett!
VálaszTörlésa kedvencem!Isteni lett!köszi
VálaszTörlésNagyon guszta. A paradicsom nem paleo, lektin tartalmú növény. Ez megtévesztő lehet.
VálaszTörlésSzendi Gábor szerint is a paradicsom csak azoknál kerülendő, akik pl. pajzsmirigy betegségben szenvednek. A többieknek megengedett. :-)
Törlés