szerda, július 20, 2011

Murgh Makhani / Butter chicken: a leghíresebb indiai (paleo)


Rossz idő lett. Nem csak komor, borús, lehangoló, de óriási reggeli vihar tetézi az egészet. Júliusban nem ilyen időre vágyok. Én élvezem a közel 40 fokot, ilyenkor ennek van az ideje, majd fagyoskodok a télen... Na de, ha már az időn nem tudok változtatni, az ebéddel fel tudom forrósítani a hangulatot kicsit. Ezt meg is tettem. Milyen nagyon jól tettem!

Először úgy kb. hat éve ettem először indiai étteremben. Az első falatnál már tudtam milyen szerencsés vagyok, és hogy ez a szerelem bizony örökké fog tartani. Sok mindent kipróbáltam már, azonban a legnagyobb kedvenc (sok kedvenc van) a Murgh Makhani maradt, mely név magyarra fordítva "Vajas csirke" lenne, bár nem hiszem, hogy ezen a néven futtatják-e az éttermekben. Ez az étel nem csak az én személyes kedvencem, de a világ minden pontján az éttermekben az étlapok kiemelt szereplője. 

Mivel annyira szeretem amennyire, elkezdtem kutatni a netet változatok iránt. Azonban legnagyobb bizalmam ehhez a recepthez volt, mely tutira autentikus. Már a videó nézésétől ellenállhatatlan vágyam lett az elkészítésére, majdnem megnyaltam a képernyőt, de azért visszafogtam magam és helyette elrohantam a boltba. 
Most, másodszorra készítettem, őszintén - és kissé pironkodva - mondom, hogy megint kinyaltam a tányért és a lábast is...

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a különleges ízeket. Nem csípős, nem túlontúl fűszeres, a gyomrot egyáltalán nem bántja (ellenben: a gyömbér a gyomorproblémákra kiváló gyógyszer). 
Nem paleosoknak basmati rizst vagy paneert/naant ajánlok hozzá, paleosoknak pedig pl. önmagában, paleo kenyeret, cukkinis lepényt, cukkinit, padlizsánt, belefőtt több zöldséget..a lehetőségek tárházát csak a fantáziánk korlátozhatja. Lehet vegetáriánusán is készíteni, kizárólag zöldségekkel. 
A recept innen származik, nagyon kis változtatásokkal, hogy paleo legyen. Ne ijedjünk meg a fűszerektől, egy fűszeres boltban minden beszerezhető, de ajánlok könnyen elérhető, hétköznapi alternatívákat is, melyeket teszteltem és őszintén mondhatom, hogy közel ugyanolyan a végeredmény. 
Gyorsan kész van, egyszerű és természetes, valamint egészséges. Nem utolsó sorban orgia az orrnak a főzés!

Murgh Makhani
4 főre

4 ek kacsazsír/olíva olaj
2 tk őrölt zöld kardamon (/barna kardamon/fahéj)
2 szerecsendió levél (ha nincs elhagyható)
1 ek koriander
2 ek méz
6 gerezd fokhagyma
10 nagy paradicsom
kb. 70 g friss gyömbér
3 hosszú, zöld chilli (ecetben eltett/friss)
2 csapott ek magyar piros paprika
2 ek só
1 dl kókusztej/rizstejszín
80 dkg csirke mell

A csirkemellet kis kockákra vágom és kis olajon/kacsazsíron megsütöm. 
2 evőkanál zsírt/olajat tegyünk a serpenyőbe és forrósítsunk fel. Adjuk hozzá az 1 tk kardamont, szerecsendió virágokat és az összeaprított fokhagymákat. Pirítsuk röviden.
Mikor megpirult, adjuk hozzá a megtisztított és felkockázott paradicsomokat. Magas/közepes lángon főzzük kavargatva, fonnyasszuk. Mikor jó puha, tegyük a turmixgépbe és turmixoljuk le. 
Közben tiszta edénybe (én ugyanabba tettem) tegyük a maradék zsírt/olajat, és arra rá a kimagozott, felaprított chilli paprikákat, valamint a vékony csíkokra vágott gyömbért. Pirítsuk ezt is lassú tűzön. Élvezzük az illatát!!! Mikor kész, öntsük rá szűrőn keresztül a paradicsomos keveréket. Főzzük kb. 10 percig.
Adjuk hozzá a pirospaprikát és sót, majd a húst is. Főzzük össze kb. 5-10 percig, majd legvégül adjunk hozzá még egy kis kardamont, koriandert, mézet és a kókusztejet/rizstejszínt. 

6 megjegyzés :

  1. Nagyon finom lehet a kép is nagyon jó

    VálaszTörlés
  2. Nagyon fincsi lett! Mondjuk én nem találtam külön koriandert, úgyhogy Bombay Masala fűszerkeveréket használtam, de így is nagyon ízlett!

    VálaszTörlés
  3. a kedvencem!Isteni lett!köszi

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta. A paradicsom nem paleo, lektin tartalmú növény. Ez megtévesztő lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szendi Gábor szerint is a paradicsom csak azoknál kerülendő, akik pl. pajzsmirigy betegségben szenvednek. A többieknek megengedett. :-)

      Törlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!