kedd, február 07, 2017

Krémes quinoás tepsis


Otthon telelve megtapasztaltuk a -14 fokot is, amit élveztünk pár hétig, majd visszatérve vártam volna, hogy megcsap a meleg már a repülőről kilépve, ahogy az lenni szokott, azonban helyette hűvös szél fújta a hajunkat, és bizony rétegesen kell öltöznünk ahhoz, hogy ne érezzük úgy, megfagyunk. Pedig csak 18 fokról van szó, mégis, annyira elszoktunk ettől a hidegtől, hogy didergünk még itthon is. Ilyenkor arra vágyok, hogy menjen a sütő és valami finom brokkolis-sajtos finomságot egyet. Számomra a comfort foodba beletartozik a brokkoli és a sajt. A brokkoli nálunk annyira minden napos, hogy sokszor pirított brokkolit és tojásrántottát reggelizünk. 

A quinoát egyszer már régen próbáltam egy almás finomság kipróbálásakor, de valahogy akkor nem jött be az íze. Most azonban, ebben  a jó kis krémes, sajtos, csupa-csupa íz tepsisben el sem tudnék képzelni más gabona félét, mint a quinoát. Nem tolakodó a mennyiség, pont jól ellensúlyozza a brokkolit és a húst, valamint szuperül belesímul a krémes állagával a sajtba. Nyamm. Egy héten kétszer is készítem most, hogy ilyen comfort foodra vágyok.

sűrített leves


Krémes quinoás tepsis

gluténmentes
Eredeti recept a pinchofyum.com -ról van. 

1 leves kocka (Kallo)
4 evőkanál barna rizsliszt
4 evőkanál vaj
kb 3 dl vegán tej (rizstej)
1 dl víz
40 dkg csirke mell cikkezve
2 csésze quinoa
2 közepes brokkoli
só, bors, friss tárkony, szárított oregánó
2 közepes brokkoli
reszelt sajt: cheddar és mozarella

1 csésze = 250ml

A brokkolit mossuk és aprítsuk cikkekre, majd főzzük puhára sós vízben. 
A vajat lábosban felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és kézi habverővel simára keverjük. Lassan hozzáadjuk a tejet és krémesre keverjük. Hozzáadjuk a leves kockát és a vizet és besűrítjük. Adjunk hozzá ízlés szerint sót (Kallo-hoz kell).
Öntsük a quinoához és öntsük egy kivajazott tepsi aljába. Helyezzük a tetejére a csirkemellet, szórjuk meg sóval, borssal, tárkonnyal és oregánóval. Én ezeket választottam és isteni vele. Tegyük sütőbe 200 fokra és süssük 20-30 percig (a csirke legyen kész de ne süssük túl).
A sütőből kivéve tegyük rá a brokkolit, azt is sózzuk és borsozzuk meg, majd a tetejére szórjuk a sajtot (ne sajnáljuk). Tegyük vissza a sütőbe és adjunk neki 10 percet. 

A sütési idő rövid, azonban kell egy kis előkészület hozzá. Azonban így is bőven egy óra alatt van, és nagyon megéri. Ne feledjük megsózni és borsozni a brokkolit is!
Az első képen 1 brokkolival készítettem, a receptbe már 2-t írtam, mert nekem így jobban ízlett, hogy több brokkoli volt benne. Ki mennyire szereti a brokkolit, aszerint adagolja.
Eredeti recept a Pinch of Yum blogon van.



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!