csütörtök, január 29, 2015

Az étel nem vallás, de szükséges a tudatosság...

Hiszek az étel ama mindenható erejében, hogy lehet romboló avagy gyógyító, amit beviszünk a szervezetünkbe.
Hiszek abban, hogy az vagy, amit megeszel. Látszik rajtunk, hogyan táplálkozunk, milyen életet élünk. Az alakunkon, a bőrünkön, hajunkon.
Hiszek abban, hogy létfontosságú gluténmentesen élni annak, aki glutén érzékeny.
Hiszek abban, hogy a tejtermékek szükségtelen rosszak az emberi szervezet számára.
Hiszek a paleo jótékony hatásában.

DE

Hiszek abban is, hogy az étkezési hitvallás nem vallás. Nem szabad, hogy vitákat szítson, hogy megosszon családokat, barátokat, hogy ne váljunk hittérítővé és ne szóljunk meg másokat, amiért másképp étkeznek.
Ha van vallás szabadság, miért ne lehetne étkezési hitvallás szabadság is és tolerancia?

Hiszek abban, hogy mindenkinek magának kell megtalálnia, hogy MI A JÓ NEKI, ugyanis az egyéni igények eltérhetnek és nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz válik be.


Láthattátok a blogomon már rég, hogy használok néha rizslisztet vagy rizslisztet. Használtam műzlibe hajdina pelyhet is (sajnos Magyarországon nem kapható). Szeretek kísérletezni gluténmentes hozzávalókkal és így dúsítani az étrendem, mert nekem így jó. Ritkábban ettem rizst vagy rizstésztát is. Persze amikor csak lehet igyekszem magam legalább 95%-osan paleosan tartani és ha már ezt mondtam, akkor el kell mondjam, hogy mindig 100%-osan gluténmentesen. Azonban néha rakok kemény sajtot a paleo pizzámra (amerikai paleo megengedi a tejterméket én nem vagyok párti) vagy kísérleteztem gluténmentes liszt keverékekkel pusztán a kísérletezés öröme miatt.

Úgy gondolom, hogy mindaddig, amíg jó nekünk, amit eszünk, nem tesz beteggé és tudatosan élünk és étkezünk, addig jó helyen vagyunk. Valamint, hogy ne ítélkezzünk mások fölött vagy ne akarjunk téríteni mindenáron.

Ti mit gondoltok? Volt már, hogy ítélkeztetek mások étkezési szokásai fölött aztán ti is eltértetek?3 megjegyzés :

 1. Nagyon tetszik, amit írtál! Jól tudom, milyen érzés, mikor kritizálják az ember étkezését, belekötnek abba, hogy mit és miért nem eszik. Én is elég sajátos módon étkezem, kezdetben IR diétával kezdtem, aztán most gluténmentes, alacsony CH tartalmú az étkezésem sok paleo alapanyaggal, tejtermékből sajtot eszem, mindez az IR diétával ötvözve. :) Nagyon elkeserít, mikor két párt nekiesik egymásnak, blamálja a másik módszerét, pedig éppen hogy összekéne őket hozza a közös, sors, mert legtöbbször betegséből akarnak gyógyulni. Mindenkinek más válik be, nincsenek kőbe vésett szabályok és kár erőltetni, ami nem megy. Ez a nagy hibája az egészségügynek is (szerintem), hogy egyenmódszereket akarnak ráhúzni a sokféle esetre, amik mögött sokféle ember, életmód, szokások, szervezet, genetika áll.

  VálaszTörlés
 2. Dietabc-ben van hajdinapehely. Juli

  VálaszTörlés
 3. Mediline-ban és több kisebb bioboltban van hajdinapehely, csíráztatott hajdina is és több más gluténmentes pehelyféle.
  Emma

  VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!