kedd, január 15, 2013

C-vitamin és a glutén-intolerancia: kölcsönös kapcsolat

Pár éve már büszkén gyarapítom azon C-vitamin őrültek táborát, akik a vitamin nagy mennyiségű bevitelére esküsznek.  (Nagy mennyiség alatt mindenképp nagyobb mennyiségre gondolok, mint az ajánlott 60mg.) Párszor már megmentett a náthától, vagy épp segített gyorsabban kimászni abból.

Ezzel biztosan sokan találkoztak már, azonban fontosabb információk, amelyek a C-vitamin nélkülözhetetlenségére hívják fel a figyelmet. Ezeket szeretném megosztani most.

A C-vitamin legújabban felfedezett egészségügyi előnyeiről (1) olvastam a www.drmineral.hu internetes oldalon, ahol kifejtik a C-vitamin hatékonyságát a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a szoros kapcsolatát a vérzsír szinttel, vérnyomással és a testsúllyal, fontos szerepét az érelmeszesedés megelőzésében és kezelésében, valamint, hogy segít kivédeni, vagy lassítani az egészségtelen életmód káros következményeit (mint a dohányzás).

S amint a cikk végére értem, eszembe jutott, hogy nem nagyon láttam megemlítve még sehol, a C-vitamin szerepét a glutén-érzékenység felfedésében. Ugyanis a C-vitamint hiánynak olyan csekély, sokszor mellőzött hétköznapi jelei vannak, mint a fogíny vérzés, afták a szájban, sápadt bőrszín. Ha vannak ilyen tüneteink, és nem szedünk egyáltalán C-vitamint, akkor irány a patika. Azonban ha ezek a tünetek a C-vitamint folyamatos szedése mellett is jelentkeznek, akkor gyanakodhatunk glutén-érzékenységre. Ha a C-vitamin hiánnyal együtt más vitaminok hiánya is tapasztalható/mérhető, mint pl. a vas hiánya, akkor mindenképp érdemes glutén-érzékenységre gyanakodni és kivizsgáltatni. 

Hogyan lehet kapcsolat a C-vitamin hiány és a glutén-érzékenység között? 
Aki glutén-érzékeny, és nem "kezeli" azt a glutént tartalmazó ételek kizárásával, (mert esetleg nem tudja, hogy érzékeny), az a drága vitaminokkal egyszerűen csak drága vizeletet vesz. Ugyanis a vitaminok csakis az ép, egészséges bélfalon képesek felszívódni. Ha a bélfal már károsult a folyamatos glutén-szennyezés következtében, a vitaminok nem képesek felszívódni, s így a szervezet nem képes azokat hasznosítani.

A glutén-érzékenység és a C-vitamin kapcsolata azonban egy két irányú, kölcsönös kapcsolat. Nagyon sok glutén-érzékeny számol be arról, hogy folyamatos glutén-szennyezésnek van kitéve, hiába próbálkozik 100%-os erőbedobással. Ilyenkor viszont nem marad más, mint a kellemetlen tünetek és a hónapokig tartó paranoia szintű odafigyelés, valamint várakozás, hogy a glutén kiürüljön a szervezetből.
Amint azt újabb kutatási eredmények is bizonyítják (2), a C-vitamin szedésével azonban csökkenthetjük a glutén-szennyezés által kialakuló gyulladások mértékét. 


Saját példámon keresztül bemutatva: legalább 15 éven keresztül minden évben jártam vérvételre a vashiányom ellenőrzése mellett, valamint a vas tabletta folyamatos szedése mellett, mégis kórosan alacsony volt a vasam. Évente rendszeresen gyötörtek a számban a kis sebek, fogínyvérzés, állandó nátha, levertség, fáradékonyság, mégis szedtem a vitaminokat, közöttük a C-vitamint tisztességgel. A dietetikusok szerinti "egészséges" életet éltem, rendszeresen sportoltam. 
Mióta kiderült a glutén-intoleranciám (és paleora tértem át) a vitaminok, melyeket szedek, felszívódnak és hatnak. A C-vitamin folyamatos szedése segít elkerülnöm a náthát, vagy éppen lerövidíteni az időtartalmát bármilyen betegség támadott is meg. A C-vitamin szedése energikusabbá tesz, a kollagéntermelésben betöltött fontos szerepét bizonyítva gyorsabban gyógyulnak a sebeim és még ki tudja mennyi mindenben segít, amit észre sem veszek. 
Glutén-intoleranciában/cölikáliában szenvedőkre fokozottan érvényes a C-vitamin szedésének fontossága! Ha éppen áttérünk a glutén-mentes étkezésre, akkor azért, hogy könnyebb és gyorsabb legyen a bélbolyhok gyógyulása, ha pedig már áttértünk rég és kitisztult a szervezet, akkor pedig azért, hogy fenntartsuk a szövetek egészségét (az alapvető előnyein kívül) és, hogy az esetleges glutén-szennyezés miatt bekövetkező gyulladást csökkentsük.

Remélem sokan elolvassák majd ezen írásomat, sajnos még nem láttam erről írni senkit, sehol. Fontosnak érzem megosztani a tapasztalataimat, hiszen a glutén-intolerancia az orvos tudomány számára is egy nagyon új anomália, s véleményem szerint a legtöbbet egymástól, tapasztalatunk megosztásával tanulhatunk.
Irány a patika!




Források:

1. http://www.drmineral.hu/vitaminc?utm_source=tapanyagok&utm_campaign=4e25517644-m%C3%A1jusiakci%C3%B3&utm_medium=email

2.  2012 Jan-Feb;40(1):3-8. doi: 10.1016/j.aller.2010.11.003. Epub 2011 Mar 21.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21420224

9 megjegyzés :

  1. remek kis írás, gratulálok. Alapvetően minden vitaminra érvényes, hogy csak kipisiljük, ha nincs ami felszívja, plusz a tápanyagokra is igaz ez. mindenre. A vasra is (ami persze nem vitamin :))
    Sokat segít még a gyulladás leküzdésében az aloe vera és fontos, hogy a bélflórát is rendbe tegyük

    VálaszTörlés
  2. A legjobb módszer: venni kell gyógyszertárban egész vagy tört csipkebogyó termést, kb 27 fokos hideg vízzel (fél liter vízet egy marék csipkebogyóra)állni hagyni kb jó fél órát. Legjobb információim szerint kb 10ezer mg C vitamin van egy ilyen fél literes lötyiben.

    VálaszTörlés
  3. Szia Pocak Panna!
    Gondolom a C vitaminból a természetes alapanyagút választod te is! Mert az is fontos!Ha bármely vitamin szintetikus csak nagyon kevés százaléka szívódik fel, míg a természetes vitaminok 98% -ban felszívódnak!
    Nagyon jó az írásod, ha megengeded belinkelném az oldalamra :-), mert akik babáért küzdenek, fontos lehet számukra ez az infó!Ugyan is a glutén-intolerancia is okozhat gondot teherbe esésnél!
    Üdv, Edina

    VálaszTörlés
  4. Fontos kérdés, hogy hogyan jussunk C vitaminhoz! Erről nem irsz, pedig ez is fontos kérdés. Úgy tudom, az izolált vitaminok nem annyira egészségesek, mint korábban gondoltuk.

    VálaszTörlés
  5. Nálunk a fiam gluténérzékeny (már 3,5 éve diétázik) és Neki köszönhetjük, hogy mi is változtattunk már több, mint fél éve (a 9 éves lányom is velem tart :-) ), és gyakorlatilag teljesen átálltunk paleo-ra. Nálam a teszt nem igazolta ugyan, de puffadtam, minden bajom volt, ha két hétig nem ettem kenyeret, jó lett és ha visszaálltam, nagyon fájt a hasam. Nem állítom, hogy mi 100%-ig betartjuk, nem görcsölünk rajta és így könnyebb. Amúgy is nekem macerásabb lenne külön a kicsinek külön főzni, soha nem is csináltam, mi is azt ettük amit Ő.
    Most hogy írtad a C-vitamint - bár én nem szedek külön - de valóban nem vérzik az ínyem, mióta paleózom :-)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Pocak Panna! Örülök, hogy rátaláltam az írásodra. Miután saját tapasztalatról számolsz be, különösen értékesnek tartom. Megosztom a közösségi oldalamon, hátha van olyan az olvasóim közt, akit személyesen is érint.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen a pozitív reakciókat! Remélem sokakhoz eljutnak ezen információk. Természetesen beleegyeztem ezen írásom megosztásában bárhol (hogy minél több emberhez eljusson), a nevem és linket közzétételével.
    Fontosnak tartom a természetes alapú C-vitamin fogyasztását, de az igazság az, hogy ha nincs más, akkor azt kell venni, ami van, de C-vitamint szedni kell.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Panna!
    Tudnál adni privát emailcímet, hogy továbbítani tudjak egy sikersztorit?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  9. Persze, pocakpanna.blog@gmail.com - ra lehet küldeni! :)

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!