kedd, december 20, 2011

Omlós mézes csillagok kevert lisztekből (glutén-, tejtermék-, cukormentes)



Tavaly ugyan megígértem, hogy posztolok egy mézeskalács receptet, ezeddig sajnos nem tartottam be a szavam, azonban nem felejtettem el, hiszen az ünnepek alól én sem menekülhetek el (nem mintha akarnék, imádom a karácsonyt!), így újból nekilendültem a mézeskalács paleo változatához. 

Ez a keksz nagyon közel van állagra és ízre az eredeti mézeskalácsra, azonban nem 100%-ban mandulából készült, ugyanis van benne a mandula mellett még dió, glutén-mentes zabpehely (leőrölve) és rizsliszt is egy kevés (azon gyúrtam és nyújtottam), ezért talán ezzel a kekszel most talán azoknak is kedvezek, akik már unják a csupa mandulás sütiket. Méz van benne bőven, hiszen nem lenne mézeskalács, ha nem lenne, de akinek vigyáznia kell a cukorszintjére annak ajánlom a nyers mézet (30-as a GI-je), vagy a nagyon tuti, házi mézet, annak is alacsony, valamint még az agávét, bár az csak az állagot tudja utánozni, az ízt nem. Érdekes volt még ennél a keksznél, hogy amit rögtön sütés után kóstoltam nem tett 100%-osan elégedetté, olyan erős 8.5-öt adtam volna rá a 10-ből, ami nagyon jó pont nálam, de maximalista lévén fájt a szívem. Azonban másnap, miután összeértek az ízek és a méz és a magvakban lévő olaj kifejtette jótékony hatását istenien összepuhult, megváltozott az íze és egy egységes mézeskalács ízt kaptam, amire büszkén adok 10-et a 10-ből és boldogan posztolom Nektek.
Aki nem használ rizslisztet, egyszerűen csak cserélje ki zabpehelylisztre, és vica-versa, valamint ha valaki magát a zab- és rizslisztet nem szereti, hagyja el és helyettesítse egyszerűen mandulával (ne dióval, mert az már sok dió lenne és talán kissé kesernyéssé válna tőle).

Remélem ízleni fog és remélem még időben vagyok a karácsonyi nagy sütés előtt! :)




9 megjegyzés :

  1. Hú, de jól néz ki! Remélem, lesz még időm karácsony előtt kipróbálni.

    VálaszTörlés
  2. Orsi, drukkolok, majd ha sikerül beszorítani az időbe írd meg milyen lett (egyébként gyorsan meg van)! :)

    VálaszTörlés
  3. Bellas galletas son una delicia al paladar,lucen crujientes y tentadoras con chocolate,abrazos y feliz navidad,muchas bendiciones.

    VálaszTörlés
  4. Áldott, békés ünnepeket kívánok

    VálaszTörlés
  5. Bianka! Köszönöm, én is viszont kívánok áldott, békés, boldog karácsonyt!

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Kókuszolaj helyett nem lehet véletlenül kókuszzsírral készíteni? Mert csak az van itthon. Nagyon jól néz ki, szívesen kipróbálnám!
    Bernadett

    VálaszTörlés
  7. Bernadett,

    de igen, szerintem azzal is működik! :) DE ha nincs az sem baj, 1 ek olíva olaj is jó, mert magvak elég zsírosak. :)

    VálaszTörlés
  8. Megsütöttem,isteni lett mint minden recepted! :) Kérlek kísérletezz ki Beigli receptet is!köszi!
    Boldog karácsonyt és receptekben gazdag új évet kívánok neked!!!

    VálaszTörlés
  9. Kedves Pocakpanna, én tettem bele fél kk. szódabicarbonátot, attól még puhább és pufibb lett...egyébként nagyon fini a recept, sajnálom, hogy már nem érsz rá kisérletezni.

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!