hétfő, november 15, 2010

Gesztenyés habfalatok csokoládé öntettel (liszt, laktóz-, és cukor mentes)



For the English version please click here.

Gyerekként imádtam a gesztenyepürét. Anyummal sokat bűnöztünk esténként, tejszínhabos-gesztenyepüré formájában. Már-már függők voltunk. Eredményként persze felcsúszott egy-két kiló, így hát lassan elmaradtak az édesen-bűnös, késő esti portyázásaink a konyhában. Az azt követő években nem is ettünk soha gesztenyét, egyszerűen kimaradt az életünkből. Egészen tavalyig, amikor Apum vett egy kiló gesztenyét, nagy lelkesedéssel megsütötte, mi pedig oda és vissza voltunk az édes sült gesztenye illattól, mely belengte a lakást. Azonban tavaly még nem igazán szerettem a sült gesztenyét. Így visszagondolva nem is tudom mi volt velem, de olyan íztelennek tartottam. 

Mióta elkezdtem a paleot nagyon-nagyot változott az ízlésem, és érzésem szerint még most is folyamatos változásban van. Ennek köszönhetem, hogy idén, mikor először megkóstoltam otthon a sült gesztenyét, egy hangos, elégedett "hmm..." hagyta el az ajkam. Azóta szerelmese vagyok a gesztenyének. Jobbnál-jobb recepteket készítettünk belőle otthon, most pedig, hogy visszatértem Jéhez, megkaptam első rendelésem: gesztenyés sütit. Persze nehezítette a helyzetem, hogy Jé saját elmondása szerint nem szereti a gesztenyés desszerteket (köze lehet egy gyerekkori gesztenyepüré túladagoláshoz - oximoron!), így hát fel kellett kötnöm azt a bizonyos szárat, de büszkén jelentem: maximális pontszámot értem el a gesztenyés habfalatjaimmal!


Ezek a gesztenyés habfalatok nagyon egyszerű recepten alapszanak, és persze ez is, mint a többi a zuhany alatt fogant meg a fejemben. Nem tudom mi van a zuhanyunkkal, biztos megszállta valami agyserkentő energiamező, de mindig ott születnek a legjobb ötleteim!
Visszatérve a sütihez... ki merem jelenteni, hogy az egyik legjobb gesztenyés sütemény, amit valaha ettem! Aki szereti a gesztenyét, annak kihagyhatatlan! Semmilyen liszt nincs benne, csak gesztenyepüré (házi), tojás, rumaroma és gesztenyeméz. Ízben tökéletesen harmonizál a gesztenyepüré hamisítatlan rum-ittas hatása és a gesztenyeméz selymessége. Állagra pedig oh, hab-hab-habos! Mielőtt betettem a sütőbe kissé megijedtem, hogy össze fog esni, mint a souffle, de mikor kivettem és felszeltem akkor esett csak le az állam: hihetetlenül habos és mégis szeletelhető, és nem esik össze egyáltalán! Hab-hab-hab....hamm-hamm-hamm!

A recepthez természetesen mellékelem a gesztenyepüré receptjét is. Sokféle gesztenyepüré receptet olvastam a neten, azonban türelmetlen természet lévén nem szeretek sokáig kavargatni a tűzhely mellett, úgyhogy most előállok egy sokadik verzióval, ami szerintem csodásan egyszerű és finom. 




11 megjegyzés :

  1. Ez nagyon jól hangzik!Jó kis vasárnapi desszert lesz belőle,már előre látom...:)

    Amúgy én a sült gesztenyéért úgy önmagában nem rajongok,a gesztenyepüréért inkább.A hétvégén én is sütöttem egy gesztenyés piskótát-bár az nem volt paleo,de valami fantasztikus állaga lett annak is.

    VálaszTörlés
  2. Bianka, Erinacea, Doctor Pepper!
    Köszönöm!

    Orsi!
    Köszönöm. Ezek a gesztenyés sütemények egyszerűen fantasztikusak! :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, ráadásul gesztenyés, biztosan finom :)

    VálaszTörlés
  4. Szia Panna! Ha én szeretném egy kicsit darabosabban, hogy ne hab állaga legyen, hanem "harapni lehessen", mit ajánlasz hozzá, mit tegyek bele, és főleg szerinted mennyit? (Darált dióra/mogyira/mandulára gondoltam, csak nem tudom melyik illene hozzá..)

    VálaszTörlés
  5. Zsiri!

    Köszönöm!


    Flóra!

    Én azt ajánlom, hogy először próbáld ki ezt, mert telejsen harapható, nem esik össze, nem úgy hab, hanem könnyű. DE ha mindenképp tömörebbre szeretnéd azt ajánlom, hogy vagy még több gesztenyét rakj hozzá, vagy mondjuk kb. 100g darált mandulát. De én mindenképp kipróbálnám először ezt a helyedben, ugyanis ez is harapható, de ahogy tetszik! Majd mondd el hogy készítetted és hogy ízlett!

    VálaszTörlés
  6. Megcsináltam. Sajnos. Ugyanis muffinsütőben csináltam, így 12 muffinka lett, amiből én HATOT meg is ettem azon nyomban. :(
    Egyszerűen isteni!!! És a legszomorúbb az, hogy a maradék hatot is simán bevágtam volna, sőt akár többet is, egy ültő helyemben.:p

    (Mondjuk bűntudatom az nincs, mert könnyű kis édesség, simán belefért szerintem)

    Ja, és nem tettem bele semmit pluszba, én tényleg azt hittem, hogy ez ilyen hab lesz, de nem, jó kis "harapnivaló".:)

    VálaszTörlés
  7. Flóra!

    Oh, az első két szónál megállt a szívem, de aztán megdobbant újra! Nagyo örülök, hogy ekkora siker! Nálunk is ilyen óriási siker volt!
    Köszönöm, hogy kipróbáltad és hogy leírtad a véleményt!

    VálaszTörlés
  8. :) direkt kezdtem úgy..:D egyébként a zabaglionét (huhh remélem jól emlékszem) is meg akarom csinálni jövő héten!

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!