szombat, március 20, 2010

Kakaós csiga fitten

Kakaós csiga. Mindig is szerettem, de sohasem őrültem meg érte. Itthon nem volt túl nagy hagyománya a kakaós csigának, talán ezért volt a kevésbé erős kötődés. Azonban, Párom teljesen oda van érte, úgyhogy Édesanyámmal nekiálltunk egy vasárnap és elkészítettük Graham lisztből (ezért lett fitt. Már a készítés közben éreztem, hogy nagyon fogom szeretni, mert a tésztáját olyan vékonyra nyújtottam, hogy már szakadt, de mikor kivettük a sütőből, és megláttam a csupa csokoládénak tűnő kis csigákat, amiknek alig van tésztája... Mondanom se kell, hogy az első falat után én is csatlakoztam Páromhoz a kakaós csiga rajongói klubba. Ez nagyon jó anyag, sokkal jobb, mint a bolti, és  klasszisokkal jobb, mint amelyik fehér liszttel készült. Nálunk tuti befutó. Jah, és emellett kiváló reggeli, mert a liszt gondoskodik róla, hogy jól lakjunk, a cukor pedig az energiáról. Az elkészítése pedig könnyű, és számomra nagyon nagy élvezetet okozott ilyen könnyű tésztával dolgozni (olyan lágy, hogy el se hiszem, hogy tényleg tészta). Mindenkinek bátran ajánlom!

Hozzávalók (30 kicsi csigához):
  • 390 g Graham liszt
  • 50 g vaj + kb. 10 g a megkenéshez
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 1/2 ek cukor
  • 12 g élesztő
  • Hollandi kakópor és cukor a meghintéshez

Elkészítés:
  1. Egy nagyobb jénai tálban, kis tűzön meglangyosítom a tejet, s közben felolvasztom benne a vajat és a cukrot.
  2. Beleteszem az élesztőt, majd lefedem ruhával, és meleg helyen hagyom. Mikor az élesztő feljött, belerakom a lisztet és fakanállal tésztává dolgozom. Kevés lisztet szórok a tetejére és köré, majd megint lefedem konyharuhával és a melegen hagyom. 
  3. Mikor látom, hogy megkelt a tészta, újra visszaverem. Még kétszer-háromszor visszaverem. Minél többször verem vissza, annál jobb lesz a tészta. 
  4. Kilisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, majd meghintem bőséges adag kakaóval és cukorral, és óvatosan feltekerem. 
  5. Ujjnyi szeleteket vágok, és óvatosan tepsibe helyezem a csigákat egymás mellé szorosan. Körbekenjük vajjal és tojással. Vajból mehet a tetejére is.
  6. Pihentetjük megint kicsit, s mikor megint megkelt a tészta berakjuk a 200°C-ra előmelegített sütőbe 10 percre, majd lehúzzuk 180°C-ra és kb. 25 percig sütjük még.  

 

4 megjegyzés :

  1. Anyám, ezek milyen jól néznek ki!

    VálaszTörlés
  2. És milyen finomak is! :-) Durván kakaós! :-)

    VálaszTörlés
  3. Azt írtad,cukor nélküli receptek! Erre itt a sok cukor!!!!! No meg a tej is!!
    Ráadásul elfelejtetted felírni azt a cukor mennyiséget,amivel összekevered a kakaót! Nem értelek!!!!

    VálaszTörlés
  4. :) Kérlek olvass - dátumot, oldalakat pl. Paleo+Én. Köszönöm.

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!