Nagyon finom zöldséges tésztát takar a Tepsis Vega elnevezés, de egy kissé csalós, ugyanis van benne két szelet sonka. Tegnapelőtt elhatároztam, hogy vegetáriánus leszek 2 hónapra, hogy kipróbáljam, milyen élettani változásokkal jár, de kb. 10 óra múlva feladtam a dolgot. Inkább az arany középutat választom: lecsökkentem a heti hús adagomat. Ez a tészta viszont isteni, könnyű és a forró sajtszósz megkoronázza az egészet! Egészség egy tepsiben!
Hozzávalók:
- 3 tojás
 - 50 g liszt
 - 5 dl tej
 - 150 g trappista
 - 50 g cheddar
 - só, bors
 - reszelt szerecsendió
 - 200 g durum tészta
 - 230 g champignon gomba
 - 2 szelet sonka felkockázva
 - 300 g zöldségmix (én a Findus-t használom, melyben répa, brokkoli és karfiol van)
 - 2 kanál kefír
 - 1 tk dijoni mustár
 - 1 csipet bio vegeta mix
 
Elkészítés: 
- A tésztát kifőzzük, a zöldségeket megabáljuk.
 - A tojást összekeverjük a kefirrel, sóval, borssal, vegetával és a mustárral, majd a tésztás zöldségre öntjük, és összekeverjük. Hozzáadjuk a sonkát is.
 - Tepsibe öntjük és bőven megszórjuk reszelt sajttal. 200°C-on kb. 25 perc alatt piros-ropogósra sütjük.
 - A sajtszószhoz a lisztet és a tejet simára keverjük, majd lassú tűzön sűrűre főzzük.
 - Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a 2 tojást, sót, borsot, szerecsendiót és a két féle sajtot. Addig kevergetjük, míg összeolvad. Tejjel hígíthatjuk.
 

A vegába mehet sajt? Én ezekkel annyira nem vagyok tisztában...:)
VálaszTörlés:) Hát elvileg többféle vegetáriánus diéta létezik. Van aki csak húst nem eszik, van aki semmiféle tejterméket sem. Számomra a vega az, aki nem eszik húst, vagyis pontosabban én erre gondoltam. De amúgy 100%-osan én sem vagyok vele tisztában.
VálaszTörlésA laktovegák nem esznek semmilyen állati eredetűt: tojást, tejtermék stb. A sima vegák csak húst nem esznek, sőt a sima vegák halat is esznek:)
VálaszTörlésEgyébként nagyon guszta, kipróbálom:)