péntek, február 05, 2010

Karácsonyi menü kissé megkésve

Nem szerettem volna kihagyni, hogy büszkélkedjek egy kicsit a mi karácsonyi menünkkel, amely Édesanyám keze munkáját dicséri. Természetesen nálunk is elmaradhatatlan a halászlé, melyet mi sűrűre és csípősre főzünk, a hal pedig fokhagymás-vajas pisztrángként volt jelen. Nálunk a karácsony is, mint az év többi napja az egészséges táplálkozás jegyében telik, amely nálunk legfőként abban mutatkozik meg, hogy nagyon minimális mennyiségű cukrot használunk, és minden teljes kiőrlésű lisztből készül, de saját véleményem az, hogy ezek az ételek sokkal finomabbak, mint azt, bárki gondolná.
Sajnos mindent nem sikerült lefotóznom, mert nálunk már szinte hagyománnyá vált, hogy Édesanyám egy-két óra alatt dobja össze az isteni ebédet, és mindenki kiéhezve esik össze az asztalhoz, úgyhogy azt tudtam fotózni, ami megmaradt. Íme a képek az isteni vacsoráról:


Utóbbi években elmaradhatatlan sztár az ünnepi aszaltról a töltött gomba, melyeket Édesanyám aszalt szilvával és barackkal bolondít meg, és egy-egy csepp Erős Pistával. Minket pedig az ízével!



Kétféle husi készült nálunk (a halon kívül). Az egyik aszalt barackkal, gombával és kétféle sajttal volt tölve, amelyből az egyikről biztosan tudom, hogy Camembert.


A másik pulykamell, pedig aszalt barackkal, gombával és kétféle sajttal volt töltve. Szerintem egyszerűen fantasztikus volt!!! Bár én különösen nagy rajongója vagyok az aszalt szilva és hús párosításnak.

És természetesen az elmaradhatatlan bejgli! Nálunk több újdonság is volt, mégpedig, hogy a tészta tönkölybúzából készült, és ennek köszönhetően olyan lágy lett, hogy alig bírtuk berakni a tepsibe (4 kéz kellett hozzá), valamint amint a képeken is látható, a tészta elenyésző hányadot alkot az isteni finom töltelék mellett. És itt jön az újabb fordulat: nálunk 3 ízben volt a bejgli, mégpedig volt diós, mákos és túrós! Mondanom sem kell, hogy mindhárom rekord idő alatt fogyott el.

A mákos... ohh a mákos bejgli, amibe én csak idén szerettem bele. Amint a képen is látható, a tészta (már szinte hihetetlenül vékonyan) megbújva adja át a főszerepet a mákos tölteléknek, melyet Édesanyám reszelt almával és nagy szemű, arany mazsolával párosít. Bejgli csúcsra járatva. Maga a gyönyör!

Ünnepeket ide vagy oda, számomra a Karácsony a legmeghittebb ünnep az évben, amelynek hangulatához nagymértékben hozzájárulnak a finom, házias ételek.


2 megjegyzés :

  1. Szia! Nagyon jól néz ki a mákos bejgli fotó - sok töltelék, kevés tészta, úgy ahogy kell. Nem írnád be a receptet?

    VálaszTörlés
  2. Dóra!

    Szerintem is csodás ez a bejgli, alig van benne tészta, tiszta, tömör mák! :-)
    Azért nem írtam le a fotókat ide tavaly, mert egy pályázatra küldtem, de idén is lesz az asztalunkon mákos bejgli és mindenképp fel fogom rakni, remélem még karácsony előtt! :-)
    Kukkants majd be!

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!