csütörtök, február 11, 2010

Fitt, jó reggelt muffin




Feketeribizlis-banános-zabpelyhes muffin

 
Kezdeném egy vallomással: nem vagyok egy nagy muffin rajongó. Úgy általában nem szeretem a legtöbb péksüteményt, mert azon kívül, hogy legtöbbje vagy ízetlen, vagy túl édes, még fújtósak is, és jól sem lakom tőlük. Na, erre cáfol rá ez a muffin.
Négy érv áll emellett a csodás reggeliző muffin mellett:
  1. Nagyon finom
  2. Nagyon egészséges
  3. Nagyon jól lakok tőle
  4. Nagyon gyorsan elkészíthető
Este szoktam megsütni, úgy, ahogy az átlag muffint is kell, azonban más muffinokkal ellentétben másnap reggel, sőt, még harmadnap reggel is finom puha. Mivel aktív életet élek tudom, hogy a reggeli a legfontosabb, ezért nagy rajongója vagyok az ilyen egészséges reggeliző falatoknak, amiket akár tízóraira is magammal vihetek. Arról, hogy egészséges és tápláló a gyümölcsök, zabpehely, teljes kiőrlésű liszt, és az épp megfelelő mennyiségű nádcukor gondoskodik. Nem túlzóan édes, mint egy desszert, hanem csak pont annyira, hogy kiemelje a gyümölcsök ízét, és amennyire reggel az jól eshet. Némi változtatásokat eszközöltem rajta, de az eredeti recept Donal Skehantól származik.

Hozzávalók 11 muffinhoz:
  • 60 g feketeribizli
  • 1 nagy érett banán (az a jó, ha már barna)
  • 100 g zabpehely
  • 60 g búzaliszt
  • 40 g teljes kiőrlésű liszt
  • csipet só
  • 1,5 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk fahéj
  • 35 g nádcukor
  • 1 ek méz
  • 125 ml tej
  • 1 tojás
  • 1,5 ek olaj


Elkészítése:
  1. 150°C-on előmelegített sütőben 10 percig sütöm a zabpelyhet. 
  2. A száraz összetevőket, tehát a zabpelyhet, liszteket, sót, cukrot, fahéjat, szódabikarbónát és sütőport alaposan összekeverem.
  3. Kézi turmixszal összeturmixolom a banánt a tejjel és tojással, majd hozzákeverem az olajat és mézet.
  4. A "banán turmixot" hozzáöntöm a száraz összetevőkhöz és elkeverem.
  5. Végül hozzáadom a feketeribizlit is.
  6. 200°C-on előmelegített sütőben 25 percig sütöm.
Megjegyzés: nem kell megijedni, de ha frissen próbáljuk kibújtatni a muffint a papírból, nem fog maradéktalanul sikerülni. Azt tanácsolom, hogy várjuk meg, míg hűl egy kicsit. Utána tökéletesen menni fog.


8 megjegyzés :

  1. Reggelire én is édeset szeretek enni, ez a muffin tökéletesnek tűnik, ki fogom próbálni!
    (És ha valamelyik reggel csuklasz majd, gondolj rá, hogy biztosan a gyerkőceim dícsérnek :)

    VálaszTörlés
  2. VOKinga!

    Mindenképpen ajánlom a muffint, csak vigyázz, hogy ne légy nagyvonalú a cukorral, mert ennyi a tökéletes adag és többtől odaragad a papírhoz(sajnos egyszer túlszaladt a cukor a kezemből)! Jó mókát a sütésével és fogyasszátok egészséggel! Remélem ízleni fog! És nagyon remélem, hogy majd csuklani fogok! :-) Köszönöm, hogy olvastál!

    VálaszTörlés
  3. Ez csudaszép lett és biztos nagyon finom is. Jaj de bele tudnék most harapni. :)

    VálaszTörlés
  4. Reggel nem mulhat el zabpehely nelkul...ilyen formaban meg nagyon praktikus, nameg az izeee...:)
    Teritekre vele!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Nea és Addicted!

    Ki kell próbálni! :-) Bizony, terítékre vele!

    Épp tegnap gondoltam, hogy ha így haladok, lassan mindenbe zabpelyhet fogok rakni :-), az olvasók majd azt hihetik rólam, hogy zabpehely-mániás vagyok... azt rájöttem, hogy igazuk lesz! :-) Egyszerűen imádom! Finom, egészséges és jól lakok tőle! :-)

    Jó mókát a konyhában!

    VálaszTörlés
  6. Hú, hugi, ez bazi jól néz ki:)
    Kipróbálom holnap, hátha a gyerek is eszik legalább valamit, ami még jó is:)

    VálaszTörlés
  7. Bettus!

    Szerintem be fog jönni neki mert jó gyümölcsös! Majd meséld el, hogy ízlett!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon klassz, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!