szerda, június 02, 2010

Habkönnyű muffin ropogós kalapban

Egy vallomással kezdeném: ez a muffin, nem muffin, hanem cupcake (avagy magyarul minitorta). Az esszenciális különbség a kettő között, hogy a muffin olajjal készül (folyamat: nedves összetevőket a szárazokhoz), addig a minitorta vajjal (folyamat: vajat habosra keverjük a cukorral stb.), valamint, hogy a muffinba minden finomság kerül és többnyire reggelire fogyasztjuk, a minitortán pedig van máz, vagy krém (mini torta). Nálam ezentúl minden muffin lesz, aminek nincs krém a tetején, ugyanis nem szeretem az olajjal készült tésztákat, mindent vajjal készítek (sokkal könnyebb a tészta és tovább puha és friss).

Ez a muffin tényleg habkönnyű, még másnap is! A tetején lévő ropogós morzsa pedig finom kontrasztot ad az alatta lévő puha, omlós tésztának. Tartalmát tekintve ez egy igazi egészséges, mindent bele muffin, ugyanis került bele répa, alma, dió, kókusz és persze a kihagyhatatlan zabpehely. Az ízek nagyon finoman összeérnek, ezért nem tűnik ki egyetlen íz sem külön, nem tolakodó egyik sem, hanem egy új ízt alkotnak. A cukor még kevesebb, mint eddig, számomra ez így tökéletes, azonban, ha valaki kifejezetten édesen szereti, akkor az tehet többet.
 

Habkönnyű muffin ropogós kalapban

16 muffinhoz
120 g vaj
110 g nádcukor
3 tojás
1 tk citromhéj
1 tk fahéj
130 g teljes kiőrlésű liszt
50 g sima liszt
1/2 tk szódabikarbóna, sütőpor, só
1 répa lereszelve (kislyukún)
1 alma lereszelve (nagylyukún)
30 g reszelt kókusz
2 nagy marék dió durvára aprítva
60 g zabpehely

A ropogós kalaphoz:
60 g zabpehely
30 g liszt
50 g cukor
csipet só
2 maroknyi durvára aprított dió
35 g hideg vaj

  1. A sütőt melegítsük elő 175°C-ra.
  2. A puha vajat habosra keverem a cukorral, majd hozzádobom a tojásokat, citromhéjat és fahéjat is.
  3. A lisztet összekeverem a sütőporral, szódabikarbónával, sóval és hozzákeverem.
  4. Hozzáadom a répát, almát, kókuszt, diót és zabpelyhet (ha van otthon nagyszermű aranymazsola azt is!).
  5. A ropogós kalaphoz az összetevőket egy tálban összegyúrom az ujjbegyeimmel, amíg homokszerű nem lesz (robotgépben is meg lehet csinálni). 
  6. A muffinformákat 3/4-ig megtöltöm tésztával, majd a tetejére megy a ropogós kalap. 25 percig sütöm.  

3 megjegyzés :

  1. Nagyon guszta!!! És gyönyörű a fotó is.

    VálaszTörlés
  2. Hű ezt ki kell próbálnom. Nagyon finoman néz ki

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm. Igen, nagyon-nagyon finom. Majd kipróbálás után kérem a véleményeket! :-)

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!