hétfő, november 22, 2010

Gesztenyés-csokoládés zabaglione pillecukor habbal (liszt-, laktóz-, és cukor* mentes)


For the English version, please click here

Imádom az őszt. Imádom a színeit, az illatát, a fűszereit. Imádok bebújni a takaró alá egy pohár forralt borral. Imádom akkor is, ha hűvös van, de így, hogy minden nap verőfényes napsütésben van részünk és tavaszt meghazudtoló melegben, így még jobban. Ez a gyönyörű őszi idő ihlette ezt a különlegesen kényeztető desszertet, amit minden gesztenye rajongónak ki kell próbálnia!



Imádom az őszi piacot. Véleményem szerint gazdagabb kínálatában, mint bármely más évszakban. Vagy csak elfogult vagyok...de nézzük csak meg: sokféle alma (starking a kedvencem!), káposzták, tökök, narancs, mandarin, édes, szemcsés körték, és az új kedvencem...a gesztenye! 
A bolti gesztenyepüré meg se közelíti a házilag készítettet. Jé, aki saját bevallása szerint nem szereti a gesztenyepürét, úgy kanalazta be ezt a enyhén szólva is túlnyomóan gesztenyés édességet, hogy majdnem füstölgött a kanál. Majd elégedetten konstatálta az imént említett teóriám: a bolti meg se közelíti! 
A recept fejben már két hete megszületett, és külön e desszert tiszteletére a piacon eddig még nem tapasztalható merészségre vetemedtem: vettem gesztenyemézet. Persze otthon rögtön megállapítottuk, hogy "nincs is gesztenye íze", de mikor pár pillanat múlva még mindig ízlelgettük felismertük a gesztenye jegyeit benne. Nagyon különleges, és a gesztenyés desszertekben nagyon különleges módon emeli ki a gesztenye zamatát. 
 *Elérkeztem a címben fellelhető csillag magyarázatához. A cukor mentesség kis csúsztatás, ugyanis ez a desszert tartalmaz 70%-os étcsokoládét, melynek használatára külön Jé unszolására adtam be a derekam. Régebben már említettem, hogy az Alnatura étcsokiját használom, amiben véleményem szerint elég kevés lehet a cukor, hiszen ízben eléggé savanykás, de mi pont ezt szeretjük. A tények viszont magukért beszélnek, van benne cukor, még ha kevés is. Ezért a nagyon egyszerű és nagyon is kivitelezhető ötletem azoknak, akik kihagynák belőle a csokoládét, hogy ott, ahol a csokit adnánk a recephez, egyszerűen adjanak hozzá jó minőségű (Holland) kakaóport bőven, olyan 10g-ot javaslok. 
Valamint most megragadom az alkalmat és megjegyzem, hogy a "cukor mentes" jelzőt akkor is használom, ha mézzel vagy agávéval ízesítek. Észrevettem, hogy gasztro körökben ez egy felfelé ívelő tendencia (mármint, hogy cukor mentesnek tituláljuk a mézet), ezért én is beálltam a sorba, aztán Jé egyszer felvilágosított, hogy ez nem egészen kóser, mert kémiailag a méz is cukor. Ez tény. Az viszont már a saját tapasztaltom, hogy a szervezetem mérföldekkel jobban reagál a minimális mennyiségű méz fogyasztásra, mint annó a cukorra, úgyhogy maradok a méznél. 
Nos, a továbbiakban is amit cukor mentesként láttok a blogomon, az pontosabban nád- és répacukor mentes, ennél fogva kis mennyiségű agávé vagy méz lehet benne. 

A pillecukor habot (marshmallow frosting) már jó egy éve szerettem volna kipróbálni, azonban a neten lévő receptek mindegyike cukrot és cukor szirupot igényel, méghozzá nem is kis mennyiségben, ezért mindig is távolról csodáltam a méreg-édes, de annál vonzóbb hófödte-habos csúcsokat a minitortákon. 
Azonban most eljött az én időm! Nem kell tovább várnom, epekednem, mert a nagyszerű Elena Amsterdam megalkotta a pillecukor habot agávéval. Én pedig tovább dolgoztam rajta, csökkentve az agávé mennyiségét és némi citromlé hozzáadásával. Így is tömény és édes, és attól még, hogy agávéval készül csöppet sem bűnmentes, de mégis, különleges alkalomra, ha valami különösen édeset és gyermekien kényeztetőre vágyunk (és tejszínhab helyett), ami laktóz és egyéb mentes akkor ez a mi receptünk! (Figyelem, 24órán belül fogyasztandó!)








12 megjegyzés :

  1. El vagyok ámulva :-)))
    Annyira csodás, na és a képek fantasztikusak.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép és biztos finom is :)
    SZ.G. a napokban figyelmeztetett, hogy az agavé full fruktóz, így vigyázni kell vele.

    VálaszTörlés
  3. Isteni lehet, a képes is csodálatosak!

    VálaszTörlés
  4. Panna!!Bor helyett mit javasolsz?

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikusan néz ki! Szép fotók!
    Gondolom már lekéstem róla, pedig szívesen megkóstoltam volna! :)

    VálaszTörlés
  6. I will love you forever if you post this in english ( i tried translating it ) didn't work so well, it really looks delicious! I want to make this for my mother on her birthday!
    with regards, Maja :)

    VálaszTörlés
  7. Maja,

    Your can start the loving, 'coz the first sentence of the post says to click there for the english version (it is in pdf, you can download it)!
    I hope you will enjoy it, tell me later how it worked out for you and your mom!


    Csibe, Zsiri, Bonbon mánia, Bianka!

    Köszönöm szépen!

    Pilchard!
    A zabaglione eredetileg borral készül, és szerintem lehet köze az egész folyamatnak valami kémiai reakcióhoz, úgyhogy őszintén szólva nem tudom. Igazából mikor vizetpiskótát csinálok, akkor ugye vizet öntök a tojáshoz, és akkor is megnől a tömege, szóval szerintem ki lehetne próbálni esetleg vízzel, vagy édes gyümölcslével, de nem garantálom az eredményt!


    Alexandra!

    Köszönöm a tanácsot, nemrég én is tudomást szereztem róla, hogy nagy %-ban fruktóz és ezért nem jó, úgyhogy most már csak elhasználom, ami megmaradt. :-)

    VálaszTörlés
  8. Panna a gesztenyemez az rendes mez amit gesztenyeviragporbol csinalnak a mehecskek vagy vmi spevko dolog? Koszi (Angelll)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Angelll!

      Igen, a gesztenyemézet (úgy tudom) a méhek a gesztenye virágának porából készítik. Határozottan gesztenyés-méz íze van, én nagyon szeretem.

      Törlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!