kedd, december 14, 2010

"Téli varázs" Biscotti (Liszt-, laktóz-, és cukor mentes, paleo)


A "Téli varázs" névre hallgató, isteni finom, igazi mézeskalács jellegű, omlós, puha, illatos, édes, gyümölcsös Biscottit a Kifőztük 10.-es számában találhatjátok meg!

Abszolút kísérleti jellegű volt a nekiindulásom a receptnek, azonban annyira jól sült el, hogy egyrészt rögtön elfogyott, másrészt pedig gyorsan vissza lett tapsolva.
Aszalt barackkal és mézben pirított mandulával megspékelve, megpakolva igazi karácsonyi fűszerekkel, bőségesen gazdagítva mézzel. Ez a recept a legjobb bizonyítéka annak, milyen igaza van a japánoknak, mikor azt mondják, hogy belefőzzük a hangulatunkat az ételbe. Isteni lett!





22 megjegyzés :

  1. Ez szuper (persze mint minden más is, itt nálad :D ) ! Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű is, finom is! ...és vittem is :)

    VálaszTörlés
  3. Na én ezt most meg is csinálom.Apropó,nem elírás a mandula aprítása?nem a sárgabarackot akartad írni?hiszen a mandula már darált.

    VálaszTörlés
  4. Bianka, családi tűzhely, Alexandra, Ildinyó, Csibe!
    Köszönöm!

    Pilchard!
    Nem, csak pusztán leírtam még egyszer, hoyg felaprítjuk aprítóval/ledaráljuk. A sárgabarackot is aprítjuk. Sok sikert, majd mondd el hogy ízlett!

    VálaszTörlés
  5. No, most sülnek a szeletek. Egy kicsit változtattam a recepten, mert az aszalt sárgabarackomat megszállták az élősködő molylepkék, így darabolt aszalt szilvát tettem bele és egy röpke ötlettől vezérelve reszeltem még bele egy kis gyömbért is.
    A mandulaőrleményem fele hántolt, fele hántolatlan, mert így volt itthon. A mandulát viszont nem karamellizáltam meg.

    Az illata jó, és amennyit eddig csipegettem belőle, nagyon ízlik.
    Jót tesz a biscottinak, hogy nincs benne extra szőlőmagolaj, teljesen felesleges.

    VálaszTörlés
  6. Hmmmm, kisültek - nyamm!
    Nagyon finom lett.
    Csak az a baj ezekkel a biscottikkal, hogy tutira nem tartanak ki karácsonyig, hiába csak 9 nap van addig.
    A mézeskalácsaim már elfogytak, ma begyúrtam még egy adag tésztát.
    A biscottikból is tutira kell még sütnöm karácsony előtt pár nappal.

    VálaszTörlés
  7. Alexandra!
    Ez gyors volt, nagyon örülök, hogy kipróbáltad és bevált! Hát igen, nagyon gyorsan elfogynak. :-)
    Nagyon kíváncsi vagyok a paleo mézeskalácsodra, alig várom a receptet!
    Köszi a kommentet és hogy kipróbáltad!

    VálaszTörlés
  8. Na én valamit elbénáztam,mert sehogy sem állt össze a tészta,és kisülve meg kőkemény lett minden szelet.Ízre nagyon jó,de most lett belőle darált süti,majd valamihez felhasználom.

    VálaszTörlés
  9. Pilchard!
    Nem állt össze? Hát ez nagyon érdekes...és kőkemény? Az enyém olyan olmlós volt, hogy csak na... remélem legközelbb jobban sikerül

    VálaszTörlés
  10. Nagyon csábítóan néz ki.

    Kérlek nézz át hozzám, egy kis meglepetés vár rád:))

    VálaszTörlés
  11. Az enyém sem lett kőkemény, a szeleteléskor egy kicsit még omlós is volt (de azt annak tudom be, hogy egész mandulákat tettem bele és azzal nehezebb vágni).
    Lassan ebből sem marad semmi, pedig csak tegnap sütöttem... mi lenne, ha édesszájúak lennénk?!? :D

    A mézeskalács receptem még kedden felkerült :)
    Mézeskalács (glutén-, tej- és cukormentes, paleo)
    Amit tegnap bekevertem, abba nem raktam szőlőmagolajat, viszont tettem bele egy kis extra fűszert. Kíváncsi vagyok, így hogy sikerül.

    VálaszTörlés
  12. Na, hogy jártam!
    Megint megcsináltam ezt a biscottit és egy kicsit állni hagytam (kb. 5 percet), mielőtt beletettem volna az aszalt gyümölcsöt és a mandulát.
    Amikor ezeket bele akartam gyúrni, a tészta hirtelen olyan olajossá vált, hogy nem állt össze, még úgy sem, hogy több őrölt mandulát tettem bele.
    Adtam hozzá még egy tojást + őrölt mandulát, így már megint lehetett gyúrni.

    Ez egy jó tapasztalat volt, hogy a mandula rettentő gyorsan olajosodik, vigyázni kell vele. Ilyen esetben a tojás segít újra összetartani a tésztát.

    VálaszTörlés
  13. Nea, köszönöm!

    Alexandra!
    Köszönöm, hogy megosztottad velünk a tapasztalatod, ezt jó tudni, örülök, hogy sikerült és ízlett! :)

    VálaszTörlés
  14. Milyen aprítóval aprítottad a mandulát?
    Mert nekem van egy sima egyszerű lidl-ös az is jó?És előtte egy kisit összevágtad?
    Vagy esetleg kávédaráló jó?
    :D előre is köszi :)

    VálaszTörlés
  15. A kávédaráló az nem jó. Nekem egy 700 Wattos Kenwood van jelenleg. Nem vágom össze előtte, csak beledobom és összeaprítja. :) Remélem sikerül!

    VálaszTörlés
  16. Köszi a segítséget!Végül apró darabokra vágtam és kávédarálóval ledaráltam! :D Nagyon finoooooommm!
    Nagyon gyorsan el is fogyott!
    UI.:nagyon jók a receptek!

    VálaszTörlés
  17. Ügyes kezek!

    Szuper megoldás, nagyon köszönöm, hogy megírtad, és azt is, hogy ízlett! Ez egy nagyon kedvelt receptem. :)
    Köszönöm még egyszer, szép estét!

    VálaszTörlés
  18. Sok időnek kellett eltelnie, de végre megsütöttem ezt is!:) Viszont rettentően morzsálódós lett, nem is tudtam rendesen szeletelni sajnos. Tulajdonképpen morzsákban esszük meg. Van ötleted, hogy miért? Finomnak nagyon finom!😊
    És még egy kérdés: általánosságban alsó-felső módon vagy légkeverésesen sütsz, ha külön nem jelzed? Én légkeveréses módon sütöttem ezt, az lehet gond?
    Köszönöm!!!😊
    Ági

    VálaszTörlés
  19. Sok időnek kellett eltelnie, de végre megsütöttem ezt is!:) Viszont rettentően morzsálódós lett, nem is tudtam rendesen szeletelni sajnos. Tulajdonképpen morzsákban esszük meg. Van ötleted, hogy miért? Finomnak nagyon finom!😊
    És még egy kérdés: általánosságban alsó-felső módon vagy légkeverésesen sütsz, ha külön nem jelzed? Én légkeveréses módon sütöttem ezt, az lehet gond?
    Köszönöm!!!😊
    Ági

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!