Ezen recept a Kifőztük Karácsonyi Adománygyűjtő Különszámában jelent meg, melyben ezen kívül még több, mint 100 különleges, karácsonyi recept található.
Nem paleo, de akár a vendégek kedvéért is érdemes elkészíteni, nagyon különleges!
A Cuccidati egy eredetileg szicíliai desszert, melyet főként karácsonykor készítenek és szolgálnak fel. Omlós, puha, édes linzertésztába bújtatott gazdag, fügés-fűszeres-magvas töltelék, melyet láthatatlan narancsmázzal vonunk be. Nem egy pikk-pakk elkészíthető finomság, de garantáltan visszatérő vendégünk lesz az ünnepi aszalon!
Cuccidati
(100 db)
Töltelékhez:
220 g aszalt füge
110 g mazsola
220g méz
60 ml rum
1 evőkanál fahéj
¼ evőkanál őrölt szegfűszeg
100 g mandula durvára aprítva
80 g dió durvára aprítva
A tésztához:
560g liszt
210g kristálycukor
12g sütőpor
1 teáskanál só
220g hideg vaj felaprítva
2 nagy tojás
120 ml tej
1,5 teáskanál vanília kivonat
A mázhoz:
100g kristálycukor
1 teáskanál vanília aroma
½ narancs kifacsart leve
Egy aprítógépbe belerakjuk a lecsumázott fügét, mazsolát, mézet, fahéjat, rumot, szegfűszeget és homogénre turmixszoljuk. Kézzel hozzákeverjük az aprított mandulát és diót, majd a hűtőben pihentetjük legalább 8 óráig.
A tésztához keverőlapáttal ellátott robotgépbe rakjuk a sütőporral és sóval előzőleg összekevert lisztet, cukrot és vajat, és homokszerűre keverjük. (Robotgép hiányában kézzel is elkészíthető.) Majd mikor elértük a kívánt állagot, hozzáadjuk a tojást, tejet és vanília kivonatot, majd tésztává keverjük. Két golyót formálunk belőle, majd szintén 8 óráig pihentetjük a hűtőben.
A szirupot a kekszet sütése közben készítjük el. Hozzá a cukrot, vanília kivonatot és narancslevet egy edényben felmelegítjük, hogy a cukor felolvadjon.
Összeállítása:
A tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra gyúrjuk, majd a töltelékből kanállal merünk és a lisztezett kezünkkel ujjnyi vastag hengert formázunk, amit a tészta szélétől 1 cm-re helyezünk el, majd felhajtjuk rá a tésztát és addig göngyöljük fel, míg a tészta két, hosszanti irányban lévő széle összeér. Levágjuk hosszában és pihentetjük, amíg a többi hengert is elkészítjük, majd a hengereket 4 cm-es kis szeletekre vágjuk. Sütőpapírra helyezzük a szeleteket, egymásból 4 cm-re.
170°C-on kb. 15 percig sütjük, vagy amíg el nem kezd egy picit barnulni.
Kivétel után 10 percig pihentetjük tortarácson, majd megöntözzük a még meleg mázzal.
Remek képek és nagyon finom sütike
VálaszTörlésNagyon guszta, minden fügés jöhet:)
VálaszTörlésÚÚÚÚ én ezt annyira imádom! Köszi a receptet, ez eddig nem volt meg nekem! :)
VálaszTörlésNagyon szép képek! Biztos sokan megköveznek ezért a kérdésért, de lehetne valamivel helyettesíteni a fügét? Sajnos nem szeretem, de maga a linzertésztás süti nagyon tetszik!
VálaszTörlésBianka, családi tűzhely, Reni!
VálaszTörlésKöszönöm! Igen, isteni finom!
Erinacea!
Én a datolyát javasolnám hozzá!