Hosszú hétvégés családi muri volt az elmúlt hétvégén is, mint ahogy ezen a nyáron szerencsére sokadszorra, ami azt jelenti, hogy nővéremék lejöttek a gyerekekkel és egész nap csak játszunk, főzicskélünk, pihenünk és babázunk. Ez a legjobb fajta hétvége, amit el tudok képzelni. Hál' Istennek az egész család vagy paleos, vagy nagyon-nagyon szereti, sőt, nővérem egyre jobban rákap a paleos étkezésre, és rá is inspirálóan hatnak a paleos desszertek...talán genetikus. :)
A kismanó egyébként, aki a tortáról a fenti képen nagy vidáman és óriási huncut mosollyal eszegeti le a csokis áfonyát és málnát, a nővérem kisfia. Én meg persze a Tőle krónikusan ellágyuló szívemmel hagytam, hogy leegye, hiszen nem tudok neki nemet mondani, inkább cselesen hagytam a hűtőben friss gyümölcsöt és rápakoltam utólag. Habár nőből vagyok (néha túlontúl is :-) ), mégsem vagyok kimondottan gyerek mániás. Mégis, élek-halok, kezet-lábat török (csakis a sajátom) Nővérem gyerkőceiért, nekik mindent szabad, ha rajtam múlik. Hiába, szerelem ez immáron három és fél éve...legalábbis Nővérem szerint! :)
A torta egyébként olyannyira fenomenális, hogy az első hosszú hétvégén, mikor együtt volt apraja-nagyja, négy nap alatt négyszer kellett elkészítenem. Igen, egyik nap kétszer. Ez persze nem hangzik túl paleosan, hiszen itt az önmegtartóztatás is benne van a pakliban, de ha a család együtt van, az étel egy erősen boldogság és összetartozás érzetet generáló kapocs és szerintem nincs is klasszabb annál, mikor egy jóízűen átbeszélgetett vacsora/ebéd megkoronázása egy minden igényt kielégítő sütemény. Persze mindenkit megnyugtatok, hogy én 18 cm-es tortaformáról beszélek, ami 8 szeletes, tehát nem grandiózus adagokról zeng az ének.
Szummázva tehát, csömörig volt repetázás. Legalábbis azt hittük, de aztán meghazudtoltuk magunkat, mert ezen az elmúlt hétvégén újra indult, bár már szerényebben.
A torta fenomenálalitását az adja főként, hogy tojás mentes és egy jó nagy adag gyümölcs is bele van aprítva/turmixolva, amitől extrán krémes és habkönnyű a "tészta". A torta egyébként a képeken jól látszik, hogy csak kívülről szárad meg amennyire kell és repedezik, belülről azonban annyira lágy, hogy már-már azt a látszatot kelti, hogy nem sült meg. Jobb, mint bármelyik brownie. Mivel a család édes szájú, tettem hozzá még egy kis extra mézet, de bátran mondhatom, hogy anélkül, csupán datolyával is fantasztikus - persze ez függ a bele kerülő gyümölcs édességétől is. Az eredeti receptben szederrel van, ami nekem a kedvenc ízpárosításom volt, után a következik a málna, majd az áfonya. De kinek mi, a család Hölgy tagjai - rajtam kívül - az áfonya és málna kombót preferálták. Szóval lehet kísérletezni.
A recept egyébként nem saját kreálmány a mázat leszámítva, az eredetije a Green Kitchen Stories -tól származik, ami szerintem az angol nyelvű blogszférában az egyik leginspirálóbb és legklasszabb, legszínesebb, legeredetibb, legszebb (és még sok leg..) blog! Az egyik nagy kedvencem. Az eredeti receptet pontosan itt tekinthetitek meg, az eredeti mázzal. Az enyém egy sima paleo csokimáz, ami hűtőben keményre, szobahőmérsékleten pedig krémes állagú.
Mindenki próbálja ki, aki szereti a csoki tortákat, mert ez biztosan mondhatom, hogy mindenkinek a kedvence lesz!
Mindenkit csak bátorítani tudok a torta elkészítésére és a Green Kitchen Stories olvasgatásához!
Ez aztán a kényeztető desszert!!
VálaszTörlésCsodaszép!
VálaszTörlésNa szuper,ehhez nem kell mandulavaj.Képzeld nem sikerül a mandulavaj sehogyse.Se a robotgépem késes betétével se kávédarálóval.Az is szuper hogy nincs benne tojás,rájöttem hogy a mandulalisztes de sok tojásos sütik valamiért nem ízlenek nekem. A mandulavaj miért nem sikerül?Brühühühü
VálaszTörlésAmindenit! Nagyon jó lett ez a torta!
VálaszTörlésHát az már szent igaz, hogy eszméletlen finom volt:)))) VOLT:)))
VálaszTörlésSzuper recept. Már mentem is. :)))
VálaszTörlésCsorog a nyálam, annyir gyönyörűséges
VálaszTörlésHihetetlenül néz ki, mintha a cukrászdából sétált volna ki! Nagyon ügyes vagy! :)
VálaszTörlésEn megcsinaltam, de eperrel mert itt most az erik. Nagyon finom lett, de bevallom roppant utos, 1 szelet is boven eleg. A nagy fiam, aki imadja az edesseget nem tudott megenni 1 szeletet.
VálaszTörlésTunde
Köszönöm Mindenkinek!
VálaszTörlésTünde!
Örülök, hogy ízlett. Hmm...érdekes, nekünk nem volt tömény. Persze 8 szeletes tortaformában csináltam ésm indenki csak 1 szeletet kapott, de nekünk nagyon bejött!
Pilchard!
Nem tudom elképzelni, miért nem sikerülhet...aprító gépben, NEM beáztatott mandulával sikerülnie kell. De ez eltarthat ám 10-15 percig is! Próbáltad olyan sokáig?
Ez a torta annyira, de annyira gyönyörűűűű!
VálaszTörlés...és a fotók is nagyon szépek!
Azt hiszem a datolyatol lett egy kisse tomor, szoval en meg megprobalom atvarialni a receptet.
VálaszTörlésTunde
Próbáld ki helyette egy kis mézzel/xilittel! :)
VálaszTörlésAz első paleo édeség amit elkészítettem! Isteni! :-)
VálaszTörlésKysu, nagyon örülö, hogy ízlett! :)
VálaszTörlésÉn is szívesen kihagynám a datolyát... De, ha pl. xilittel ízesítem, akkor meg lehet nem lesz "ilyen" az állaga? Tanács?
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésHa lehet én is kihagynám a datolyát... De ha pl. xilittel édesítem, akkor viszont lehet nem lesz "ilyen" az állaga? Tanács?
Kedves Éva!
VálaszTörlésÉn azt javaslom, hogy nyugodtan próbáld ki xilittel, esetleg tegyél bele 2 evőkanállal több nyers gyümölcsöt!
Majd írj meg, milyen lett!
Szia!
VálaszTörlésèn megcsináltam( vagyis próbáltam) ezt a tortát , de nagyon lapos és kemény lett.
Pedig annyira akartam, mert a tied istenien néz ki..
Nóri
Szia Nóri!
VálaszTörlésNem tudom hogyan történhetett, remélem nem vette el a kedved, nagyon-nagyon finom!
Köszönöm a választ!
Szia Panna!
VálaszTörlésA hétvégén kipróbáltam, nagyon fincsi és krémes lett, de sajna nekem is tök lapos....:-( Megnéztem a Green Kitchen Stories oldalán is, és hát pont olyan lapos, mint ott, szóval te valamit nagyon ügyesen csinálhattál, hogy ilyen szép lett! Diót tettem bele, meg ribizlit, mert az volt itthon. Vajon a mandulától lenne magasabb? Hmm... Szerinted?
Betty
Betty!
VálaszTörlésEmelkedni nem emelkedik semmitől, hiszen nincs benne semmi olyan, amitől emelkedhetne (sikér), egyszerűen csak kisebb tortaformába raktam a mennyiséget és ez alapból magasabb tortát csinált. Nem emelkedett nekem sem, hiszen még tojás sincs benne. :) A tortaforma a trükk, de simán jó laposan is, sok gyümi kell a tetejére! :)
Köszi a gyors választ! Trükkös, nagyon trükkös...;-) Akkor inkább dupla adagot veszek, mert ez a mennyiség seperc alatt elfogy!
VálaszTörlésSzia Pocakpanna!
VálaszTörlésAz előző kommentelőhöz hasonlóan én is egyből dupla adagot készítenék, mert nagyobb formában fogom sütni. Szerinted hogyan módosítsam a sütési időt?
Köszönöm, Zsuzsi :)
Szia Zsuzsi!
TörlésA hőmérsékletet én azt javaslom, hogy hagyd annyiban, amennyi a receptben és figyeld meg a tortát, nézz rá időnként. Pontosan nem tudom megmondani hány perc alatt fog így megsülni, mert ez a sütődtől is függ. Azt javaslom nézz rá 20 perc után, nyomkodd meg az ujjaddal (ezt szoktam) és ha késznek ítéled akkor kész. :) Tudom, nem nagy tudomány, de a gyakorlatban ez így működik. Szemre ítéljük. Mivel nincs benne tojás, így vész nincs. Túlsütni viszont nem ajánlom, nagyon finom úgy, hogy a belseje puha és szaftos. Majd mondd el, hogy ízlett!
Csodás volt, Panna! :) Odavoltak a szülinaposok!
VálaszTörlésKöszi, Zsuzsi
Zsuzsi, nagyon örülök neki!! :)
VálaszTörlésA datolya asztalt datolya, ugye? Mert nálunk csak az kapható. Ha rendes datolya kell hozzá, akkor jó lesz úgy, ha az aszalt datolyát beáztatom/megfőzöm kicsit?
VálaszTörlésA saját szülinapomra szeretném megsütni, mert nagyon tetszik.
A tésztába meg nem kell nyers gyümölcs, csak a tetejére, ugye?
Judit
Kedves jutkaditka!
TörlésA datolya az friss datolya a recept szerint, de ha olyat nem tudsz venni, akkor azt is csinálhatod, hoyg apróra vágod az aszaltat és éppen csak kevés vízzel puhára főzöd. GYorsan meg van és szuper. Csak le ne öntsd a vizet, elvileg olyan kevés kell, hogy azt beigya főzés közben. Abba sok cukor ki is válik.
De, a tésztába is kell, a recetet olvasva láthatod, hogy 30 dkg gyümölcs kell bele (ettől olyan finom az állaga és ettől vegán).
üdv.
Köszi, megcsináltam a szülinapomra. Aszalt datolyát megfőztem, összepépesítettem, majd a gyümölcsöt is bele, de csak 15 dekát (így vettem ki a receptedből). A többi a tetejére ment díszítésnek. Jó lett, bár nekünk túl tömény (tömör gyönyör).
VálaszTörlésKedves PocakPanna! Azt szeretném kérdezni, hogy a "paleo csokimáz" nálad egyneműre összekeveredik? Én először felolvasztottam a kókuszolajat, majd utána tettem bele a mézet majd a kakaót. A méz nem keveredik el a kókuszolajjal, hanem az alján marad. Lehet, hogy fordítva kellett volna kezdenem az összekeverést? Jobban fel kellett volna melegíteni? A mézem kicsit már meg volt cukrosodva. Most diós-répatortán próbáltam így is jó lett, csak kissé foltos a süti.
VálaszTörlésApropó, a datolya az 15 dkg vagy 15 db? Nekem itthon magozott aszalt datolyám van. Én is a "vizes megoldással" szoktam pépesíteni.
Köszi a választ! Üdv, Timi
Kedves Timi!
TörlésNálam a csokimáz totál egynemű, és tök mindegy a sorrend. Szerintem az összetevőidben keresendő a "hiba". Én szűrt vagy kezelt (tehát szagtalan és íztelen) kókuszolajat és Holland kakaóport, valamint folyós mézet használok. Nem tudom mi lehet a gond. A datolya az darabszám.
Ez a recept is mennyei! :) datolyám nem volt, mazsolát tettem bele, a maradék egy maréknyi fagyasztott meggyemet, banánt és némi almát, karobosra akartam csinálni, de nem volt az igazi, tettem bele még kakaóport is, és hirtelen ötlettől vezérelve 1 ek gabonakávéport. Az eredmény csodafinom, valódi ízorgia :)
VálaszTörlésSzerintem sütés előtt is meg lehet enni, nyers pudingnak nevezve, annyira finom a "tészta".
Kedves PocakPanna, gratulálok az oldaladhoz és köszönöm a csodás receptet :)
Köszönöm szépen Virágdémon! Nagyon örülök, hogy elnyerte a tetszésetek, szerintem is szuper ez a recept! :)
TörlésKöszönöm a kedves szavakat is. :)
Szia!
VálaszTörlésHa a datolyát mézzel helyettesíteném, szerinted mennyi kellene bele?
Köszönöm,
Niki
Vagy banánnal is lehet esetleg??? :-)
VálaszTörlésNiki
Kedves kishovirag!
VálaszTörlésA datolyát nyugodtan helyettesíts xilittel vagy mézzel, vagy akár banánnal is. Ha banánnal heyettesíted, akkor vegyél el egy kicsit a málnából v. amilyen bogyóst használsz, hogy ne legyen nagyon pépes a végeredmény. Mert ugye vegán, alapból nem piskótás lesz. Hajrá!
Tegnapelőtt ez volt a szülinapi tortám! :-) Dupla mennyiséggel.. :-) Nagyon finom, biztos, hogy máskor is megcsinálom. Másnapra megmaradt két szelet, tapasztalatom szerint akkor még finomabb volt.. :-) Köszönöm!
VálaszTörlésNiki
Szia! szerinted a máz helyett egy avokádós csokikrém (kakaós) illik a tetejére? A datolyát be kell áztatni vagy főzni? Te hol veszed a datolyát? köszi
VálaszTörlés