szombat, december 26, 2009

Mézeskalácsos boldog karácsonyt mindenkinek!



Tavaly már párommal elindítottuk a mézeskalács készítésének hagyományát, amely idén karácsonykor folytatódott. Habár a tavalyi mézeskalács finom volt és jól is sikerült, én mégis úgy éreztem, hogy a mézeskalács recept kutató munkámat el kell mélyítenem, és hát mi is lehet megfelelőbb hely, mint egy női közösségi portál: a Nők Lapja blogjában olvastam a szuperebbnél szuperebb tippeket, amikor is rátaláltam a tökéletes receptre, amelyet Milner Angéla profi mézesbábos tett közzé. A mézeskalács tökéletes lett! Puha, omlós és igazán mézes! Álmaim mézeskalácsa! És habár eddig nálunk itthon nem volt hagyománya a mézeskalács sütésnek, idén szüleimet teljesen elbűvölte a mézeskalács illat, amely belengi az egész lakást, ugyanis mindenhol helyeztem el egy kis tálban és a karácsonyfánkat is azzal díszítettük. A kimaradt írókából pedig habkarikák készültek.
Mindenkinek boldog, békés, szeretetteljes karácsonyt kívánok!

Angéla receptje, amit én fél adagra redukáltam:
  • 500 gr liszt
  • 100 gr porcukor
  • 0,5 csomag szódabikarbóna
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrült szegfűszeg
  • 250 gr méz
  • 60 gr vaj
  • 1 tojás
Íróka ehhez az adaghoz, ha mézeskalács házat is építünk:
  • 2 tojás fehérje
  • 400 gr kristálycukor porrá őrölve (nem, a porcukor nem ugyanolyan minőség!)



Elkészítés:
  1. A száraz anyagokat összekeverjük egy nagy tálban.
  2. Egy másik tálban az olvaszott vajhoz hozzákeverjük a mézet.
  3. A mézes vajat ráöntjük a lisztes keverékre, majd ráütjük a tojást és alaposan elkeverjük fakanállal (nem kézzel). Lágy tésztát kell kapni. Ha nem elég lágy akkor meleg vízzel rásegíthetünk. (nekem tökéletes volt az állaga.
  4. Gombócot formálunk, lefedjük és elrakjuk éjszakára pihenni (nem kell hűtőbe). Akár több napig is állhat, Angéla szerint annál jobb lesz a tészta.
  5. Másnap (vagy később) elővesszük és jó alaposan belisztezett deszkán lisztes nyújtófával kinyújtjuk, szaggatjuk.
  6. 150°C-ra előmelegített sütőben, sütőpapíros tálcán 5 perc alatt (légkeverésesen) megsütjük. Nekem a 6. percnél már pirult a tészta és keményebb is lett.
  7. Hagyjuk teljesen lehűlni őket, majd egy éjszakán át hagyjuk szobalevegőn száradni mielőtt írókázzuk.
Az íróka összeállítása:
  1. A tojásfehérjéket alacsony fokozaton elkezdjük verni, és közben lassan, folyamatosan hozzáadjuk a finom porrá őrölt cukrot, s közben emeljük a fokozatot.  Keménynek kell lennie, olyannak, ami nem folyik le könnyen a spatuláról.
  2. Egy viszonylag vastag anyagú zacskóba töltjük (például fagyasztós zacskó aminek légzáró a szája), a végét összegumizzuk és vágunk rajta és nagyon-nagyon pici lyukat. Jó írókázást!




A mézeskalács készítés időigényes, és türelemet és odafigyelést igényel, de mindeközben nagyon szuper móka is, főleg, ha az ember a családja körében teheti mindezt, bevonva a többieket is. Itt nem a tökéletes végeremény a lényeg, hanem a hangulat megragadása. Nálunk megtörtént.

Még egyszer Mindenkinek boldog, békés karácsonyt kívánok!



2 megjegyzés :

  1. a szódabikarbóna hány grammos csomagban volt? köszi előre is :)

    VálaszTörlés
  2. xenasi, 12 grammos! Jó sütögetést!

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!