szerda, december 30, 2009

Karácsonyi gyümölcskenyér



Édesanyám kívánsága volt ez a gyümölcskenyér, s merthogy mindannyiunk számára újdonság ez az étel, tegnap este elkészítettük. A recept Nigella Lawson gyümölcskenyere alapján készült, parányi változtatásokat menet közben sikerült megint eszközölni. Kerültek bele más aszalt gyümölcsök is, valamint csokoládé. A kávé likőr helyett Amaretto került bele (de lehet rummal is), a cukor mennyiségét pedig radikálisan lecsökkenthetjük.
Már elkészíteni is étvágygerjesztő volt. A gyümölcskenyér finom illatos, olyannyira, hogy én már majdnem nyersen befaltam a tésztáját, pedig nem szokásom sokat előkóstolni. Kisülve pedig finom omlós, a várakozásommal ellentétben nem fojtós, hanem kellőképp nedves és könnyen olvad a szánkban. A bele kerülő méztől pedig gyönyörű fényes.
A hozzávalók listájától nem kell elrettenni, a tészta mindössze 15 perc alatt összedobható!
Édesanyám nagyon elégedett a végeredménnyel, azt hiszem ez a recept még meg fog érni több karácsonyt is!



Hozzávalók:
  • 350gr aszalt szilva feldarabolva
  • 250gr mazsola
  • 200gr aszalt vörösáfonya
  • 150gr aszalt sárgabarack feldarabolva
  • 175gr vaj
  • 175gr barna/nád cukor
  • 175ml méz
  • 125ml Amaretto likőr
  • 2 narancs kifacsart leve (ha bio narancs akkor héja is mehet bele)
  • 1tk fahéj / fűszerkeverék
  • 2ek hollandi kakópor
  • 100 gr fekete csoki
  • 3 tojás felverve
  • 150gr liszt
  • 75gr darált mandula
  • 0,5tk sütőpor
  • 0,5tk szódabikarbona 
Elkészítése:
  1. Egy nagyobb edénybe belerakjuk a gyümölcsöket, vajat, cukrot, mézet, likőrt, narancsok levét (és reszelt héját), csokit és a kakóport. Alágyújtunk és megolvasztjuk.
  2. Mikor a keverék homogén, levesszük a tűzről, kevergetjük egy kicsit, hogy hűltjön, majd beleöntjük a tojásokat és gyorsan elkeverjük.
  3. A száraz összetevőket egy tálban kimérjük, alaposan elkeverjük, majd a folyékony összetevőkhöz öntjük, és jól összekeverjük.
  4. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, majd a 150°C-ra előmelegített sütőbe rakjuk. Légkeverésesen 1 óra alatt készre sül, tűpróbával megbizonyosodhatunk róla.
Boldog új évet kívánok Mindeninek!


1 megjegyzés :

  1. Küldtem neked valamit! :)
    http://azotthonizei.blogspot.com/2010/01/kreativ-blogger-dij.html

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!