hétfő, október 10, 2011

"Háztartási" keksz a paleo konyhában (paleo, 0 cukor/méz/édesítő!)



A múlt héten olvashattátok a (számomra) fenomenális Paleo Nutella receptem (hát, szóval, lelkesedni azt tudok, tudom!), amit eredetileg ezzel a nagyon könnyű, neutrális ízű "háztartási" keksz mimickel készítettem el. Valóban tökéletes párost alkot a natúr, enyhén édeskés keksz az édes, sűrű, krémes csokoládés-mogyorókrémmel, azonban amilyen egyszerű ez a keksz, olyan nagyszerű: önmagában is megállja a helyét, vagy kávéba, likőrbe mártogatva. Egy nagyszerű Jolly Joker keksz recept.


Ha szeretnéd ezt finom kekszet megkenni egy kis Paleo Nutellával, katt ide a receptért!



28 megjegyzés :

  1. Szia Panna! Már rég akarlak kérdezni, hogy neked milyen aprító-/keverőgéped van, és hogy ajánlanád-e? Azt hiszem, hamarosan be kell ruháznom egy új gépbe, ami erősebb és komolyabb, mint a botmixerem keverője, és ehhez kérném a tapasztalatodat. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Szia Orsi! Nekem egy ilyen gépem van: http://www.philips.hu/c/food-processors-mixers/pure-essentials-collection-hr7774_30/prd/, de ez a keksz pl. szüleim gépével készült, ami kb 15 éves régi gép és tökéletesen szuperál, jah és 800Wattos. Remélem tudtam segíteni!

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Elkészítettem a kekszet, de nagyon kemény lett, és valahogy kicsit ízetlen is.
    Bár, én nem készítettem hozzá semmi krémet, mert nem vagyok igazán édes szájú, de ez még nekem is kevés volt így natúr.
    Nektek nem keményedik meg nagyon a keksz? Nálunk ölni lehet vele. Bár, lehet hogy kicsit laposra készítettem őket.
    knetta

    VálaszTörlés
  4. Kedves Knetta!

    Igen,tény, hogy ez nem az a puha fajta keksz, bár azrét nem is olyan kemény, hogy ölni lehessen vele. Nekem finom omlós lett, de azért nem porhanyós, hanem olyan puha. A háztartási kekszet imitálja, ezért kifejezetten íztelenre csináltam én is. Lehet bátran édesíteni több méz/agávé vagy fűszerek: vanília, fahéj, narancshéj reszelék segítségével.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Panna!
    Nem működik jól az oldalad nálam. Ha valamit keresek nem találja. Aztán találja, de leugrik az aljára, a bejegyzésekhez. A betűtipus változik menet közben. Mivel más oldalaknál nem tapasztalom ezt, ezért jelzem, hátha neked kell valami beállítást ellenőrizni. Üdvözlettel
    Hazsuka

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Hazsuka! Habár nálam működik, utánanézek!

    VálaszTörlés
  7. Szia! Egy sima kézi diódarálóval is darálhatom a magvakat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ha a diót darálja, akkor a többit is darálnia kell! Sok szerencsét! :)

      Törlés
  8. A keksz dióval is elkészíthető? Látom hogy a legtöbb sütirecept mandulával dolgozik, viszont nekem otthon rengeteg dióm van, így gazdaságosabban tudnék azzal dolgozni. Mennyire lehet a mandulát dióval helyettesíteni a "mandulás" receptekben?
    köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Brigi! Ha édesebb fajta a dió, akkor bátran ki lehet cserélni a mandulát dióra. Amúgy én olyan fele-fele arányba ajánlom a dió felhasználását. De mondom, ha édesebb, bátran, mert nagyon finom dióval is!

      Törlés
  9. Szia Panna. Először is nagy Grat az oldaladhoz, ügyi vagy : ) Azt szeretném kérdezni, hogy mivel helyettesíthetném a receptekben a kókuszolajat? Válaszod előre is köszönöm, további sok paleós sikert : ))) Virág

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Virág!

      Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik. A kókuszolajat szépen lehet itt helyettesíteni vajjal, esetleg ghível. Remélem sikerül a recept és ízleni fog! :)

      Törlés
  10. Kedves Panna!
    Megcsináltam a kekszet és szuper finom lett, bár én csempésztem bele egy ek. Xilitet és vaníliát is.
    Kérdésem, hogy a te kekszeid mitől ilyen sötét színűek? Héjas mandulát használtál? Mert az én kekszeim hófehérek lettek.
    Köszi!
    Üdv,Xéna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Xéna!

      Igen, én héjastul használom a mandulát, valamint lehetséges, hogy kicsit tovább sütöttem. Mindenesetre nagyon örülök, hogy ízlik a keksz! :) KÖszönöm!

      Törlés
  11. Kedves Panna,

    gratulálok a csodás ötletekhez és a valóban ízletes végeredményhez.Jó, hogy ilyen kreatív vagy mindannyiunk nagy hasznára.
    Nagyon tetszik a fenti recept is, kérdésem azért van: a mandula helyett használhatok mandulalisztet ? Az van éppen itthon.

    Köszönet az eddigiekért és a válaszért: Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kata! Igen, használhatsz, de akkor szerintem adj hozzá egy kis kókuszolajat is, vagy amilyen zsiradékot használsz. Majd mondd el milyen lett! :)

      Törlés
    2. Kedves Panna, megcsináltam mandulaliszttel, adtam még plusz kb.1,5 dkg kókuszolajat, tettem hozzá pici fahéjat és xilitet, jó lett és omlós.Legközelebb sósan csinálom, utána kipróbálom kissé darabos dióval és reszelt almával.
      Megsütöttem a biscottit is,( kétszer sütve) az is finom lett, köszönet a receptekért:Kata

      Törlés
    3. Kedves Kata!

      Nagyon örülök, hogy sikerült, ízlett és bevált. Remélem a továbbiakban is hasonló sikerrel jársz! :)

      Törlés
  12. Kedves Panna!

    Én is elkészítettem ezt a kekszet, és imádom! Ezért gondoltam, megvariálom még kicsit, és a mandula liszt helyett (ja, mert én azt használtam) kókuszliszttel készítettem el. Hááát, nos... pocsék lett. Száraz, porlad, és elég íztelen. Viszont sajnálnám kidobni, ezért arra gondoltam, hogy felhasználom és másik sütit csinálok belőle. Olyasmit képzelek el, mint a "hagyományos" egy réteg babapiskóta, egy réteg puding, majd megint piskóta, és így tovább, amíg van hozzávaló. A "babapiskóta" lenne ez a kókuszos keksz. Már csak krémnek, "pudingnak" kéne kitalálni valamit. Tudnál esetleg javasolni valami krémet amit esetleg még egy kis gyümölccsel is fel tudnék turbózni? Előre is nagyon köszönöm!!!
    Üdv,Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kata!

      Jó ötlet így felhasználni őket. Egyszerű, házilag főzött krém jutott eszembe: pl. 3-4dl kókusztej+3 tojás sárgája. Finom krémes lesz.

      Törlés
  13. De szuper! Nagyon jó ötlet, és milyen egyszerű!!!! Köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés
  14. Szia Panna !
    Vettem a bio boltban gluténmentes lisztet és azzal keverem a magliszteket.Te használsz ilyen lisztet ?
    Érdekelne a véleményed erről , valamint az eritrit édesitőről.

    Kellemes hétvégét ! Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kata!
      Én is szeretek a glutén-mentes lisztekkel kísérletezni, és én is szeretem keverni a maglisztekkel. Hamarosan látni is fogsz ilyen recepteket a blogomon, amikkel a glutén-, tejtermék- és cukormentességre koncentrálok.
      Az erititet még nem próbáltam, ezért nem mondhatok véleményt, viszont én most a xilittel kísérletezek sok sikerrel. A kettő ha jól olvasom hasonlít. Ha a paleo által támogatott, akkor érdemes próbálgatni. Az édesítőknél a GI-re és a magas fruktóz tartalomra kell vigyázni.
      Neked is nagyon kellemes hétvégét kívánok! :)

      Törlés
  15. Kedves Panna!
    Kókusztekercset szeretnék paleóvá varázsolni. Abba rengeteg darált háztartási keksz kell, szerinted erre lecserélhető? A tejet már kókusztejre cseréltem, a cukrot eritritre, az működött, még a vajat kell kicserélnem és a kekszet. A vaj helyett kókuszzsírt gondoltam, bár eléggé félek a végeredménytől, a keksz helyett pedig erre. Szerinted működne? Bár látom régi a bejegyzés, de azért nagyon köszönöm, ha válaszolsz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Norcsi! Szerintem működne. Azt javaslom, hogy egy kis adagot csinálj először, hogy meglásd jó lesz-e neked. A kókuszzsírban nem vagyok már olyan biztos, de jó ötlet kipróbálni. :) Majd mond el, hogy sikerült!

      Törlés
    2. köszönöm, ki fogom próbálni, aztán majd írok :)

      Törlés
  16. Szia Panna! Szuper a blogod, így tovább:)Isteni a keksz a paleo Nutellával! Le lehet fagyasztani?

    Minden jót neked!

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!