szombat, július 03, 2010

Mascarponés eperálom fagylaltországból

Már egy hete készülök, hogy Szüleimet meglepem egy isteni desszerttel, köszönetképp, hogy ilyen jól viselték, hogy már egy hónaja nem voltam itthon a vizsgaidőszak miatt. Hát a desszert a fejemben sokféle volt, azonban a mascarponés eperfagyi alapötlete maradt meg, és lett egy könnyű, diétásnak kis csúsztatással ugyan, de mondható (a fagylalt abszolút diétás, mert csak 2 ek porcukor van 1liter fagylaltban, de a tejszínben ugye van kalória bőven), és egy könnyű, nyári desszert, mely vérré vált.
A fagylaltról annyit érdemes tudni, hogy eperből és mascarponéből áll, főzés nélküli és frenetikusan jó! FONTOS: a fagylaltot rögtön tálaljuk a fagylaltgépből kivéve, vagy utolsó turmixolás után gép hiányában, ugyanis a nagyon kevés (2 ek) cukormennyiség miatt kőkeményre fagy (C verzió, hogy rengeteg cukrot rakunk bele, akkor nem fagy kőkeményre).


Mascarponés eperálom fagylaltországból

1 liter fagylalthoz:
500 g mascarpone
500 g eper (szép legyen és aromás)
2 ek porcukor
1 ek citromlé
2 ek bourbon whisky (vagy más alkohol)
1 ek vodkában eltett vanília (vanília aroma)

Kehelyhez:
250 ml tejszín
1 csomag vaníliás cukor
mandula - pirítani
fekete ribizli - díszítésnek
édestölcsér hosszúban eltörve

  1. A fagylalthoz, turmixoljuk homogénre a hozzávalókat és tegyük a fagylaltgépbe, vagy annak hiánya esetén (nekem sincs) tegyük a fagyasztóba és óránként, félóránként alaposan turmixoljuk át, kb 5-6 órán keresztül, majd tálaljuk!
  2. A kehelyhez, szedjünk gombócokat a kelyhekbe, helyezzük rá a felvert tejszínhabot (vaníliás cukorral), majd a tetejére szórjunk kissé megpirított mandulát, és dobjunk rá áfonyaszemeket, és nyomjuk bele a tölcséreket.

3 megjegyzés :

  1. Szia! Nagyon gusztusos lett a fagyikehely! Idén nyáron én már többször is csináltam mascarponés eperfagyit, és érdekes módon annak lett a legjobb állaga, amibe a fagyigépes keverés után pár evőkanál házi eperlekvárt tettem. A mélyhűtőből kivéve kb. negyed órán belül adagolható volt, és szépen becsíkozta a sötét lekvár.
    Ja, a zserbófagyit már másodszor is megcsináltam, legutóbb szilikonformában fagyasztva, szeletelős verzióban, nagy sikere volt úgy is :)
    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  2. Juj de szép! És milyen kedves ajándék!:-)
    Képzelem milyen sikere volt! Nálunk már nem nagyon van eper, de gondolom fagyasztottból is működik ugye?

    VálaszTörlés
  3. Zsuzsaanna!
    Igen, én is csináltam már ilyet, pl. a zserbófagyinál volt ugye lekvár. Szerintem abban lehet a titok, hogy a lekvárból kifől a víz, így nem jegesíti a fagyit. Jó ötlet! Bár én hasonló mód készítettem a mascarponés málna fagyimat, és az csúcs! Örülök, hoyg a zserbó bejött!

    Latsia!
    Természetesen fagyasztottból is működik, egy régiebbi fagyimat, a mascarponés málnafagyit is fagyasztott málnával csináltam, és tökéletes volt!

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!