szombat, július 03, 2010

Meggy csapatok partraszállása Piskótaföldén



Ez a mennyei piskóta még a legszigorúbb pontozóknál is 10 pontot kap a 10-ből (ugye, Maci?), és még az egészséges táplálkozás szabotőrei is két kézzel tolják befelé. Édesanyám úgy alkotta meg ezt az alapjában véve vizes piskótát, hogy a cukor mennyisége felére van csökkentve, így az édes íz nem csap arcon, hanem inkább a nagyon kellemes, édes utóízben figyelmeztet, hogy ott van. A liszt pedig le van cserélve graham lisztre, és kissé le van csökkentve, így az élmény nem a tipikusan megszokott fújtós-száraz tészta, hanem olyan könnyű és levegős a piskóta, hogy nem is ismerjük fel rögtön, hogy teljes kiőrlésű (talán csak a színéről). Mindenképpen "WOW" faktoros. Bármilyen gyümölccsel tökéletes, legutóbb meggy és eper kombinációjával kápráztata el érzékeinket. Ha pedig az elkészítés gyorsaságát akarnám meghatározni, 5 perces piskótának hívnám, mert tényleg 5 perc alatt kész!
Mindenkinek ajánlom kipróbálni, nem csak az egészség mániásoknak (mint mi), hanem azoknak is, akik szeretik ha a fantasztikusan intenzív és természetes ízek mellett tartalmas is, amit esznek (és nem utolsó sorban diétás)!


Meggy csapatok partraszállása Piskótaföldén

4 tojás
8 ek víz
100 g cukor
200 g Graham/teljes kiőrlésű liszt
meggy/eper (kb. 1/2 kg)

A fehérjét és a sárgáját külön-külön verjük fel a 4-4 ek vízzel, és a sárgájában a cukorral.
Ezután egymásba lapátoljuk őket és óvatosan összekeverjük (ne törjön!).
Majd a lisztet is belekeverjük óvatosan (ne keverjük túl).
Tepsibe töltjük. Itt fontos, hogy ujjnyi vékonyra simítsuk a tésztát, mert nagyon fel fog jönni, valamint amikor megszórjuk a gyümölccsel legyünk extrémen bőkezűek és terítsük be meggyel úgy, hogy ne látszódjon a tészta. Így lesz az igazi.

12 megjegyzés:

  1. Csatlakozom a csapathoz, hogy megehessem őket :)

    VálaszTörlés
  2. Szuper képek, jópofa címek, finom sütik, fagyik, nagyon szupi kis blogod van!:-))

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen! Az őrült címekért a kreatív párom a felelős, akit ma véglegesen is kineveztem a cím-felelőssé. :-) Jó olvasgatást kívánok!

    VálaszTörlés
  4. Isteni lehet, receptet vittem, sajnos a képernyőt nem tudom harapni, így csak álmodozom róla!
    A meggyért külön irigy vagyok, a képek pedig mint mindig, most is csodaszépek!:-)

    VálaszTörlés
  5. Hi! I found you through Tastespotting. Are you planning to put up an English PDF? I'd like to try the recipe, since I have sour cherries right now. I like to eat paleo too!

    VálaszTörlés
  6. Ella!

    Sure, I can absolutely do that. The only thing with this recipe is that it is not paleo (it's quite an old recipe as u can see, back than I was not paleo, now I'm all enlightened), but I can put the original recipe in pdf here in this post nd give u a paleo substitute where it's needed. Will work for sure. I'm gonna do it right now. U will find the link to the downloadable pdf under the first pic!
    Thx for checking in!

    VálaszTörlés
  7. Thanks so much! I'm excited to try it and will let you know how the paleo version goes.

    VálaszTörlés
  8. Szia Panna!

    Jaj, nekem nem jött fel a süti, hanem lapos guta maradt. ;-( Nem kell bele sütőpor vagy szódabikarbóna?
    Ezenkívül az enyémnek nagyon "egészséges" íze van. :-/ Túl tömör lett a tésztája (olyan "fujtós-száraz tészta), nem pedig könnyű és

    Amit változtattam: cukor helyett glukonont tettem bele. A tetejét pedig megszórtam fahéjas porcukorral és reszelt mandulával.

    HELP PLÍÍÍÍZ!
    Manno
    Mit rontottam el ennyire,

    VálaszTörlés
  9. Szia Panna!

    Előző segítségkérésemből kimaradt, hogy 180 C fokon (előmelegítés volt) sütöttem 30 percig a sütit, mert nem találtam nálad sütési időt és hőfokot a magyar nyelvű leírásban. :(

    Utólag az angol receptemben már látom, hogy 175 C fokon 20-25 perc sütést javasolsz. :(

    Manno voltam ismét

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Manno!

      Nem ismerem a glukogont, de a cukornak fontos szerepe van az állagban, valamin ta víz még nagyon fontos - ugyanis ez egy vizes piskóta, ettől a kettőtől jó az állag. Nem hiszem, hogy a hőfok okozta a gondot. Fontos a sorrend is - tojások és utoljára liszt.

      Törlés
  10. Szia Panna!

    Köszönöm a gyors válaszod.

    A glukonon monoszacharid (lsd itt a leírását: http://www.elelmiszerallergia.hu/webshop/diabetikus/edesitoszerek_diabetikus_cukrok/termek/20563446/), azt mondják róla, hogy sütikhez lehet alkalmazni. Egyszerű cukornak is hívják, édesítő értéke megegyezik a cukoréval, csak jóval kevesebb kalóriát tartalmaz. Ezek után végképp nem értem a dolgot.
    A paleolitban használnak cukrot? Nem tudom, hogy honnan volt bennem az, hogy nem és az angol receptedben xilit is van.

    Víz természetesen volt benne (4-4 ek, ahogy írtad) és a sorrend is ugyanaz volt, azaz a liszt (átszitálva) a legvégén került csak bele.

    Nem értem, még most sem. :( :( :(
    Manno

    VálaszTörlés
  11. Kedves Manno!

    Ez a recept nem paleo. Nem írtam sehova, hogy az.
    Az angol receptben is ott van, hogy x gram cukor és zárójelben van paleo alternatívaként a xilit, mintahogy a lisztre is van paleo alternatíva.
    Sajnos én sem értem a dolgot, nekünk ez a recept régi családi recept, amit Édesanyám és én is már egy milliószor csináltunk, bombabiztos.
    Sajnálom, hogy nem sikerült, remélem azért nem veszi el a kedved!

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!

Kövess Facebookon Kövess Twitteren Fotóim Flicken Írj nekem!