hétfő, augusztus 02, 2010

Sárgabarackos marcipán torta


Édesanyám kedvében szerettem volna járni, mikor elkészítettem ezt a tortát, ugyanis Ő nagy marcipán rajongó. A küldetését sikeresen vitte véghez, sikert aratott. Egy könnyebb ebéd után, vagy kávé mellé ideális sütemény. Én egy gombóc vanília fagyival tálaltam, de könnyen el tudom képzelni egy savanykásabb lekvárral a tetején is. Ezen savanykás-édes kontraszt ihlette bele a sárgabarackot, amiket mielőtt a sütőbe raktam volna szép, koncentrikus körökben helyeztem el, ám sütés közben ez a torta feljön, de én ezt már későn vettem észre. Így a sárgabarackok kis sunyi módon bújnak meg a sűrű marcipános tészta alatt, és tökéletesen kontrasztos ízükkel csábítják az ízlelő bimbóinkat.


Sárgabarackos marcipán torta
Nigella Lawson mandulatortája alapján (18 cm-es tortaformához)

175 g vaj
175 g puha marcipán
50 g barna, melaszos nádcukor
55 g teljes kiőrlésű liszt
50 g sima liszt
1/4-ed csomag sütőpor
1 kk mandula aroma
4 tojás
8 érett sárgabarack

A vajat mikróban megolvasztom és az apróra kockázott marcipánnal és cukorral együtt a háztartási gépbe rakom aprító késsel (turmixba is tökéletes) és homogénre aprítom.
Majd kicserélem a kést a keverőre és hozzáadom a tojásokat, mandula aromát és keverem pár percig.
Végül hozzáadom a liszteket és a sütőport, melyeket előzőleg alaposan elkevertem.
A tortaformába öntöm és a barackokat belenyomkodom. Na most, ha azt szeretném, hogy kikukucskáljon, akkor nem kell belenyomkodni csak kicsit, hiszen nagyon feljön.
175°C-ra előmelegített sütőbe helyezem kb. 50 percre, de a 20. és 30. percnél megnézem, mert ha a teteje elkezd pirulni, akkor lefedem alufóliával. Tűpróbánál kész. Vanília fagylalttal vagy jó savanykás lekvárral tálalom.

16 megjegyzés:

  1. Jujj de extra! Nagyon guszta, biztos örült az Édesanyád, hogy ilyen ügyes Kislánya van!;-)

    VálaszTörlés
  2. Bianka, Latsia!

    Köszönöm! Nagyon örült neki, dehát volt honnan örökölnöm! Ő is megszállott ujjító a konyhában. :-)

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok a Mamának is! Meg Neked is. Gyönyörű szép!!

    VálaszTörlés
  4. looks absolutely amazing. wish marzipan weren't so expensive here!

    cheers,

    *heather*

    VálaszTörlés
  5. squirrelbread,

    thank you! it tastes absolutely amazing too! :-) Hope you can try it one day!

    VálaszTörlés
  6. I have already translated the recipe for myself - I Must Try This Thing! Love marzipans, oh, love them soo much.. Thanks for sharing :)

    VálaszTörlés
  7. So beautiful. I would love to make this!!

    VálaszTörlés
  8. Jurgita,

    I'm sure you will love this! Imagine, that when I was slicing the cake, it felt like I was slicing marzipane itself! Ohh marzipane heaven! And the apricots are such a good contrast for the sweet marzipane! Tell me how you liked it please!


    Whisk-kid,
    thank you very much, I love your site! If you make this please tell me how you liked it!

    VálaszTörlés
  9. Hi again :) I've almost eaten this cake, one piece left :)) Delicious. Felt in love with it from the first sight, I should say :))

    VálaszTörlés
  10. Jurgita!

    I'm very glad you've tried it and loved it, I think this is a very good recipe! I love the way it feels when I cut with a knife - feels like cutting marzipane! :-)
    Thank you for writing your opinion!

    VálaszTörlés
  11. Szia!

    Én is megsütöttem tegnap! Tudom, hogy ez még a paleo előtti időből való, így átvariáltam egy kicsit a receptet, vaj helyett tisztított vaj ment bele, liszt helyett rizsliszt, cukor helyett méz. A rizsliszt meg a marcipán miatt nem lett ugyan teljesen paleo, de hát a marcipánt a marcipántortából mégse spórolhattam ki (anyukám házi marcipánja, ráadásul!). :)

    Hát, szégyen ide, vagy oda, együltő helyünkben befaltuk a felét a férjemmel...

    Köszi a receptet!

    -Kri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kri!

      Hát, én úgy látom, hogy megtetted, amit meg lehetetett, de a házi marcipánt már azért mégsem lehet elpocsékolni! :)))
      Örülök, hogy ízlett!! :)

      Törlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!

Kövess Facebookon Kövess Twitteren Fotóim Flicken Írj nekem!