vasárnap, május 16, 2010

Brownie - az igazi! VKF! XXXIV.

A Brownie egy félreértett és megalázott étel hazánkban (csak úgy, mint a Carbonara spagetti), és most arra gondolok, hogy az egyszerű kakaós piskótától kezdve a kevés csokit tartalmazó totálisan túlsütött csokitortáig mindent Browninak mernek nevezni.
A Brownie NEM PISKÓTA kérem szépen. Ez egy olyan, igazi csokoládét tartalmazó mennyei sütemény, amelyet - magyar gondolkodásra lefordítva - nem sütünk át rendesen! Óh igen, és itt jön a Házirend: Amikor látjuk, hogy a teteje épphogy megsült, nem trükközünk a hústűvel, hanem felkapjuk a kesztyűt és mint a villám kikapjuk a sütőből (egy kevés ideig utána is sül még)!

Saját kapcsolatom a Brownieval döcögősen indult… Eleinte csak csodáltam a képekről rámkacsintó csokoládés istenséget… Majd próbálkoztam egyszer, kétszer, háromszor, de nem jött az igazi élmény... Vagy túl édes volt, vagy piskóta lett belőle, mert nem tartottam szemmel és túlsütöttem (1 percen is múlhat!), vagy csak egyszerűen, nem jött át az az átütő brownie "életérzés", amire várakoztam. Aztán fel is hagytam a kereséssel, gondoltam ez a sors, és ilyen keserű nélkülözésben kell élnem tovább az életem. Fél év telt így el ilyen keserű hiányban, majd egy napon újra felragyogott a nap: megtaláltam az igazi receptet. Hirtelen ott volt előttem és én tudtam: Igen! "Menj, és tedd, amit tenned kell: süss Browniet!"- Szólt a hang a fejemben, és én engedelmeskedtem. Így hát megsütöttem egyszer, kétszer, háromszor… És azóta is élek boldogan az világ legjobb brownie receptjével a zsebemben.

Íme a világ leggyorsabban elkészíthető, legfinomabb csokis sütije. Vigyázat: veszélyesen addiktív!

Hozzávalók: (közepes adag, kb. 10 szelet)
  • 150 g fekete csoki
  • 40 g vaj
  • 4 ek kakaópor
  • 2 tojás
  • 180 g cukor
  • 1 ek vanília kivonat
  • csipet só
  • 90 g liszt
Elkészítés:
  1. Mikróban közepes lángon (vagy vízgőz felett) megolvasztom a csokit és a vajat.
  2. Belekeverem a vaníliát és a cukrot.
  3. Egyenként hozzákeverem a tojásokat.
  4. A lisztet, sót és kakaóport összeverekem, majd az előzőhöz keverem. Épphogy elkeverem (ne keverjük túl). Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.
  5. 160°C-on 30 percig sütöm (légkeverés), DE: mindenki tapasztalja ki a saját sütőjét: akkor jó, amikor látjuk, hogy a teteje megsült, ekkor vegyük ki. Ha hústűt szúrunk bele és tisztán jön ki, akkor túlsütöttük és már nem Brownie!!! Kb. 10 percig hagyjuk hűlni, majd vesszük ki sütőpapírral együtt és hagyjuk tortarácson hűlni. Csak akkor szeljük fel, ha már teljesen kihűlt.

18 megjegyzés :

  1. Rettenet ez a kép! Rettenet, mert nem itt van, hanem nálad. Micsoda ragacsos tészta! Imádnám!

    VálaszTörlés
  2. Igen, olyan finom, amilyen jól néz ki. Szégyenemre, én ettem meg az egészet... :)

    VálaszTörlés
  3. Egészségedre.Köszönöm a receptet.Kipróbltam már pár brownienak hitt receptet,de nem éreztem én sem azt,hogy az igazi lenne bármelyik is.Remélem nekem is sikrül most mint ahogyan neked is sikerült.

    VálaszTörlés
  4. Teljességgel egyetértek! Botrány, hogy mi mindent el nem adnak brownie név alatt. Hadd szorítsam meg virtuális a kacsócskádat! :) Az én kedvenc változatomban dió is van, de ez a recept is szuper.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó ez a brownie recept! Már régebben is kinéztem magamnak, csak nem mentettem el. Most, hogy írtál hozzá kommentet, újra rátaláltam és meg is fogom sütni! :)

    VálaszTörlés
  6. Hajrá! Majd kérlek írj véleményt, hogy hogy ízlett. Nekem nagyon bejön, szerintem isteni. De vigyázz,nehogy túlsüsd (nagyon könnyű túlsütni).

    VálaszTörlés
  7. Most vettem észre, hogy értelmetlen lett az egyik mondatom... Szóval azt akartam írni, hogy "Most, hogy írtál a az egyik recepthez kommentet, újra rátaláltam és meg is fogom sütni!"

    OK, mindenképpen visszajelzek!

    VálaszTörlés
  8. Zizi!

    Gondoltam, hogy így értetted. :-)

    VálaszTörlés
  9. A vanília kivonatot lehet helyettesíteni valami mással? Vidéken lakom, és nem tudom beszerezni, viszont mielőbb szeretném elkészíteni és megízlelni ezt a csokicsodát. :) Laura

    VálaszTörlés
  10. Anonym!

    A vanília kivonatot házilag is könnyedén elkészítheted, ha már tudsz venni vanlíliát, itt írtam le hogyan: http://pocakpanna.blogspot.com/2009/12/vanilia-kivonat-hazilag.html
    Vaníliát a csokoládéval azért érdemes párosítani, mert fantasztikusan kiemelik egymás ízét, DE ha nincsen, akkor ki is lehet hagyni egyszerűen, vagy bármilyen más finom itallal el tudom képzelni, például Amarettóval, Rummal vagy amit szeretsz és úgy érzed illik a csokoládéhoz. De ha nincs semmi akkor ki lehet hagyni,ugyanolyan isteni finom lesz! Hajrá! Majd kérlek, hogy meséld el, hogyan ízlett!

    VálaszTörlés
  11. Szia!
    Kezdő sütő vagyok, és egyszer már próbálkoztam brownieval, de akkor túl folyós lett. Most el akarom készíteni rendesen, és a sok recept közül, amit olvastam, a tiéd tetszik a legjobban. Annyi lenne a kérdésem csak, hogy a többi receptnél több mennyiségű vajat olvastam, mint lisztet, itt ez fordítva van. Nem lesz túl sűrű a több liszttől?
    Előre is köszi :) Andi

    VálaszTörlés
  12. Andi!

    De, ez sűrűbb, már nyersen is sűrű, úgy kell beledolgozni a tálba, de éppen ettől - és ha nem sütöd túl!!! - lesz olyan az állaga, ami sűrű, olyan majdnem fogba-ragadós, nem pedig az a folyós és nyers hatású. Nem tészta szerű egyáltalán, ki kell próbálni, ez egy nagyon kicsi adag, úgyhogy érdemes. Én próbáltam egy párat már - és bár ízlések és pofonok - ez szerintem őrülten jó! Majd írj meg, hogy ízlett!

    VálaszTörlés
  13. Úgy megörültem ennek a receptnek, de most látom, h. a cím ellenére ebben mégiscsak van tojás is, meg liszt is... :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Hozzászóló!

      Igen, amint látható, a címben nincs írva, hogy paleo vagy egyéb, mert ez még régi receptem. Azonban ha glutén-mentes brownie-t keresel, itt a paleo verzióm: http://pocakpanna.blogspot.com/2010/10/paleo-brownie-ha-jot-akarsz-magadnak.html Ha vegánként szeretnéd ajánlom,hogy a tojást cseréld fel egy banánra.

      Törlés
  14. Szia Panna,

    Az lenne a kérdésem, hogy a cukor helyettesíthető-e Nyírfacukorral? vagy ettől esetleg félő hogy más állagú lesz a tészta??? Nagyon szeretném megsütni még ma, de jó lenne a cukron "spórolni":-) Mi a véleményed?

    Köszi előre is:
    Timi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Timi!

      Szerintem igen, kicserélhető, azonban én nem raknék bele 180g-ot, az rengeteg, sokkal kevesebbet ajánlok!

      Üdv.

      Törlés
  15. Szia Panna.
    Megkérdezhetem, hogy mekkora edényben sütötted a browniet? Vendégségbe vinném, és vacilálok a dupla adagon, nem tudom mennyi jönne ki egyből. Köszönöm a segítséged. Zsani

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!