Vannak, akik a fagylaltevést csakis a higanyszál emelkedésével engedélyezik maguknak, vagy kívánják meg. Na, nálam ettől nem kell tartani. Számomra a fagyi mindig jöhet, tél vagy nyár, tavasz vagy ősz, negyven fok, avagy mínusz tíz. Előfordult már, hogy fél méteres hóban, nyakig beöltözve, óriási sapka és sál mögül épphogy kilátva, kesztyűben fogtam egy nagy doboz fagyit és boldogan falatoztam a járókelők megrökönyödésére. "I'm not crazy, my mother had me tested!" (Na, ki találja ki, ez honnan van?) Lehetséges, hogy van bennem egy kis szántszándékos protestálás is a tél ellen, hogy már csak azért is. Makacsság, a szabad akarat Darth Vadere.
Visszakanyarodva a csokifagyihoz, ezt a receptet nagy sebtiben, először méricskélés nélkül készítettem, amolyan "kreatív sokk-hatás alatt", és óriási megdöbbenésemre életem legcsokisabb, legkrémesebb, leggyorsabban elkészíthető fagyiját kaptam, szóval mindenből a leget, de tényleg, úgyhogy muszáj volt újra készíteni. Ami érdekes, és számomra is meglepő, hogy a kókusz íze (a kókusztejből fakadóan) egyáltalán nem érződik, viszont a mandulavaj és Amaretto (mandula likőr) miatt egy kellemesen marcipános mandulaíz járja át a fagyit, valamint állagra is abszolút marcipános. Mondanom sem kell, hogy a marcipán és a csoki tökéletes kombó. És hát, mivel is megy legjobban a diploma írás, ha nem egy bögre fagyival az oldalamon...!?
Ezt a fagyit nem kell újra kevergetni, nem kell órákat várni fogyasztás előtt, tökéletesen sima, sűrű és krémes lesz, nem jegesedik egyáltalán.
Aki nem hisz, járjon utána! :-)
Ki kér egy gombócot?
Má' vittem is, hálás köszönet! Csodás. :)
VálaszTörlésNyammm.
VálaszTörlésFagyi nálunk is jöhet télen nyáron.
Én kérek szépen :)) Jól néz ki nagyon, bár én nem nagyon merek télen fagyit enni! :)
VálaszTörlésidézet Sheldon Coopertől :) mi lehet jobb dolgozatírás közben (természetesen csak a fagyi után), mint egy 20 perces szünet a kis zsenivel?! :D
VálaszTörlésés igen, én is kérek szépen:$
Duende, Orsi, Zsuzsi, köszönöm szépen!
VálaszTörlésTutora! Köszi, ott a pont, látom nem csak én vagyok megszállott! Tudod mi jobb még a fagyinál is, 20 perc Sheldon és közben a fagyi!!! :-)
Ez nagyon jól néz ki! Én is gondolkoztam már a fagyigép leporolásán, hát most már tényleg itt az idő :)
VálaszTörlésErinacea! Ehhez fölösleges leporolni a fagyigépet!
VálaszTörlésHmmm, nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni!
VálaszTörlésÉs még tojásmentes is, az arra érzékenyeknek :)
Fincsi!! Nagyon boldog vagyok, hogy talaltam ezt a blogat, ahol tudok gyarkorolni Magyarul es ilyen szep finomsegeket nezni is ;-)
VálaszTörlésAlexandra, köszönöm, ha kipróbálod majd írd meg, hogy tetszett!
VálaszTörlésOne, köszönöm! Hogy-hogy tanulsz magyarul???
Ma este meg is csináltam, most kóstoltam meg: valóban nem jegesedik és nagyon finom lett!
VálaszTörlésRemek ötlet a mandulavaj használata. Már én is gondoltam rá, hogy többlet olajat kellene bevinni a fagyikba, de ez nem jutott az eszembe.
Finom!
És a mandula szinte teljesen eltűnik a fagyiban, az ember meg sem mondaná, hogy az is van benne.
Juj de ínycsiklandozó
VálaszTörlésAlexandra!
VálaszTörlésWow, jó gyors vagy! Nagyon örülök, hogy ilyen pozitív élmény lett a fagyi! Igen, engem is ez motivált, és érdekes, hogy egész kevés mandulavaj mekkora változást hoz az állatában. Szerintem gyümölcsfagyiknál pl. málna is baromi jó párosítás lesz! Köszönöm, hogy kipróbáltad és elmondtad a véleményed! Jó falatozást!
Bianka, köszönöm!
Sóhajtozok nagyokat! ...szuper!!!
VálaszTörlésMára el is fogyott az az adag, amit tegnap csináltam. Azért ha sokáig van a mélyhűtőben, akkor jegesedik, de nem kell sokáig kint hagyni ahhoz, hogy megfelelő állagúra olvadjon.
VálaszTörlésA férjem szerint most ez a legjobb fagyim, amit idáig csináltam, úgyhogy eddig Panna, a te recepted a nyerő :)
Nekem az tetszik a legjobban, hogy nem kell bele tojás és hogy rettenetesen gyorsan megvan.
Biztos ki fogom még próbálni más kombinációban is.
Alexandra!
VálaszTörlésWow, ez aztán az elismerés, köszönöm!
Igen, nem kell sokat várni,hogy puha legyen, a jegesedésnél meg én arra gondoltam, hogy ugye nem kell újrakavargatni (fagyigép hiányában) és mégsem lesz jégszilánkos belül, keménynek keményebb lesz a napok elteltével, dehát melyik fagyi nem?
Igen, én is azt szeretem benne, hogy pikk-pakk kész (no fuss) és tojásmentes.
Én már alig várom, hogy friss málnával, vagy eperrel próbálhassam ki, bár lehet, hogy nem várok addig és nyúlok a fagyasztottért.
Köszönöm, hogy írtál!!! Szép napot!
Szia Panna!
VálaszTörlésIszonyat jól néz ki ez a cucc :D Nem tom, h reklámnak számít-e, de megírnád kérlek, h milyen aprítót használsz ahhoz, h mandulavajat kapj? Ez nagyon érdekelne, légyszi-légyszi írd meg! Köszi! És utána megcsinálom és beszámolok ;) Juli
Julia
VálaszTörlésSzerintem nem reklám, itt a gép: http://www.philips.hu/c/food-processors-mixers/pure-essentials-collection-hr7774_30/prd/
De bármilyen gép jó rá, otthon szüleimnek is ilyen van, csak már legalább 10 éves, az is tökéletesen szuperál ilyen téren.
Istenien néz ki! :)
VálaszTörlésSzemirámisz, Köszönöm!
VálaszTörlésIstenien hangzik! Én is viszem a recidet! Kösziii! :-)
VálaszTörlésA nagy szuliem Magyarok, de sajnos nem tanultam a nyelvet mikor kicsi voltam. Csak amikor k.b. 21-eves voltam, laktam Magyarorszagban egy ev-ig, es akkor kezdetem beszelni. Boldog vagyok, mert utazom Magyarorszagra ezzen a heten a ket gyermekeimmel. Ha akarod kovetkezni a kicsi szorakozasunkat, itt van a mi blogunk:
VálaszTörléswww.fivetdsisters.blogspot.com
:-)
Kár a friss gyümölcsöt fagyiba tenni, szerintem arra a fagyasztott tökéletesen jó és olcsóbb is.
VálaszTörlésJelentem, én szeretnék kérni egy gombóccal! Nagyon guszta!
VálaszTörlésKipróbáltam, zseniális! Egy kérdésem lenne, a mézzel/agávéval kapcsolatban: ezek ugyebár nem paleók, mert pontosan a cukorral egyenértékű a cukorháztartásra gyakorolt hatásuk és a kalóriaértékük, de nem mertem xilitollal helyettesíteni, mert ki tudja, mit változtat az állagon, hogy szilárd az édesítő. Van ezzel kapcsolatban bármi tapasztalatod/ötleted? Ahogy láttam, nem nagyon használsz a receptjeidben ilyet, de lehet, hogy pont azért, mert nem hoz megfelelő állagot, szóval egy kérdést megér. Mindenesetre ha nem kapok ellenirányú útmutatást, legközelebb azzal is kipróbálom.
VálaszTörlésKedves Sysa!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy 1. kipróbáltad, 2. ízlett és 3. megírtad, köszönöm!
A xilitolról nincs empirikus véleményem. Azért nem használom, mert idegenkedek tőle, számomra közelebb van a nádcukorhoz, mint a méz vagy az agávé. Tény, hogy a méz is "cukor" valamilyen szinten, viszont bizonyítottan nem egyezik a hatása a vércukorszintre gyakorolt hatásukat tekintve, mert a méz nem viszi fel az inzulint olyan gyorsan és radikálisan, mint a nádcukor, valamint a mézben rengeteg vitamint és ásványi anyag van, ami nagyon jótékony hatású. Én a bőrömön tesztelek mindent, mert már egy kanálnyi cukortól is "kirügyezek", viszont egy hétig mikornagyon náthás voltam megettem majdnem fél kiló mézet a teához és magában, és a tapasztalataim: 1. nulla pattanás, 2. hiper-szuper gyorsan meggyógyultam (és nem is híztam).
DE, a MÉZ PALEO, annak számít, kis mennyiségben kell fogyasztani.
Egyébként a méz, valós jótékony hatásairól rengeteg anyagot találhatsz a neten.
Tehát összegezve:
- a méz paleo
- az agávé nem tudom, hogy a paleo "magyar változatában elfogadott-e", én bio agávét használok és az az amerikai palosok által elfogadott, bár ha van inkább mézet használok mert az még jobb.
- xilittel még nem volt dolgom, de nincs alátámasztott ellenérvem, nyugodtan kísérletezz vele!
Köszönöm, hogy kipróbáltad a receptem, remélem még többet is kipróbálsz és jól sikerülnek!
Szép napot!
Kedves Panna!
VálaszTörlésElnézésed kérem, nem állt szándékomban kioktatni arról, hogy mi paleo vagy sem, semmilyen mögöttes szándék nem volt a kijelentésem mögött. Arra akartam csak utalni, hogy én személy szerint a mézet a kis mennyiségben fogyasztandó dolgok közé sorolom, kis mennyiségen pedig a teáskanalat értem, nem a decit :) Ha száműztem volna a mézet az életemből, akkor helyből xilitollal próbáltam volna ki a receptet, majd meglátjuk alapon. De ha úgy adódik, egy teáskanálnyi kristálycukrot is ugyanúgy rakok a kávémba, hiszen ez "nem vallási kérdés". Az egyéni reakcióink nyilván különböznek, de nekem például a hüvelyesek se okoznak tüneteket, ettől még kerülöm őket.
Még egyszer köszönet a remek receptekért (itt jegyezném meg, hogy a fotók is elképesztően jók)!
Kedves Sysa!
VálaszTörlésA legcsekélyebb mértékben sem éreztem kioktatásnak, néha nagyon akkurátus tudok lenni, bocsi.
Igen, megértem, amit mondasz, abszolút van benne igazság. Itt jön képbe, amit Szendi mondott, hogy a paleo azért "nem vallás", tehát egyénre kell szabni. Nagyon sokan használnak xilitolt, egy próbát biztosan megér. :-)
Köszönöm, igyekszek!
Íme az én változatom: http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/2011/03/csokoladefagylalt-malnaval-es.html
VálaszTörlésmár a hűtőben! Kíváncsian várom a holnapot, legalább egy kis kanálnyi erejéig, h milyen is lett!!! :)
VálaszTörlésnagyon fincsi!!!!
VálaszTörlésKinga, nagyon örülök neki!
VálaszTörlésA vaníliarudat lehet helyettesíteni vanília kivonattal is?
VálaszTörlésTermészetesen lehet.
Törlés