szerda, december 19, 2012

Paleo Mézeskalács


Van, amire megéri várni. Ilyen a herceg fehér lovon (kipipálva), és a Paleo mézeskalács (kipipálva). 
Sokat kísérleteztem ezzel a recepttel, s végül tavaly karácsonykor sikerült. Azóta tartogatom, őrizgetem, hogy idén időben posztolhassam. 

Megosztanék pár gondolatot és tippet a recepttel kapcsolatban. 
Az egyik gondolatom, hogy habár tudom, hogy a hagyományos mézeskalács cukormázzal szép és jó, de én szerettem volna egy olyat alkotni, ami még jobban beleillik a paleoba. Ettől függetlenül ha bárki szeretne megmaradni a tojásfehérje-pocukor kombinációs máznál, az itt találhatja meg a fantasztikus és bevált receptet: 
A másik tippem pedig a Paleo mézeskalács tésztáját illeti: ha valakinek nincs otthon fölöslegesen fél kiló darált mandulája, vagy túl drága mulatságnak tartja (az is) vagy egyéb más indokból kifolyólag szeretné nem kizárólagosan a mandulát használni, de szeretne gluténmentes mézeskalácsot alkotni, annak azt ajánlom, hogy 25dkg mandula őrleményt és 25dkg rizslisztet (vagy más, számára kedvező gluténmentes lisztet) használjon, ez esetben viszont használhat 25 dkg mézet a 20dkg helyett (mely a receptben szerepel). Ebben az esetben fokozottan érvényes a mézeskalácsra, hogy annál jobb, minél több napot érik valamilyen légmentes tároló edényben!

A blogra a héten még várható egy glutén-, cukor- és tejmentes csokoládé likőr recept, azonban ha valaki nem bír várni, az megtekintheti a receptet a Kifőztük decemberi számában!

A recept a Kifőztük decemberi számában jelent meg.



Kellemes karácsonyi készülődést kívánok!

16 megjegyzés :

  1. Nagyon hálás vagyok a sok kiváló receptért, köszönöm! Ezt a mézest biztosan el fogom készíteni. Még "kezdő" glutén-érzékeny a lányom, így még tanuljuk csak a glutén és laktózmentes sütemények elkészítését, de itt mindig nagyon jó és hasznos recepteket, tanácsokat kapunk.
    Boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk!
    Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ági! Nagyon szépen köszönöm a kedves, elismerő szavakat. Remélem, hogy ízleni fog. Én is boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánok!

      Törlés
  2. Ez az első recepted, ami nekem nem jött be! Sokáig tervezgettem a megsütését (sokalltam a mandulát és a mézet is), végül rászántam magam, és csalódás:(
    Nem is tudom pontosan megfogalmazni, hogy mi a bajom vele, de olyan rágós az állaga. Egyáltalán nincs mézeskalács érzésem, amikor eszem:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves jutkaditka!
      Sajnálattal olvastam a rossz tapasztalatod.
      Sok paleos recept van, ami igencsak más, mint az eredetije volt, azonban, s mintahogy az eredetinél is, a paleos változatnál is nagy szerepe van az egyéni ízlésnek. Remélem, hogy nem lesz több csalódásod a blogom receptjeivel!
      Boldog karácsonyt kívánok!

      Törlés
    2. Kedves Panna!
      Ez volt az első csalódásom a blogodon lévő receptjeiddel kapcsolatban, és már nagyon sok mindent elkészítettem róla! Valószínűleg az ízlésem a hibás:)
      Ma csináltam meg a paleós csokilikőrt (Kifőztük-ből), és valami mennyei:) Ajándékba készült, de szerencsére nem fért bele mind az üvegbe:)
      Áldott karácsonyt!

      Törlés
    3. Nagyon örülök, hogy a csokilikőr sikerült és finom volt! Áldott, békés karácsonyt kívánok!

      Törlés
  3. Nagyon régóta keresek egy jó mézeskalács receptet. EZ nagyon tetszik, el kell készítenem. Feltölthetnéd erre a receptversenyre is, tuti sokan elkészítenék, és még meg is nyerheted

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, remélem tetszeni fog a recept, ha kipróbálod!

      Törlés
  4. Nagyon hangulatos képek. Szép ünnepet kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen és boldog új évet kívánok!

      Törlés
  5. BUÉK és sok finom receptet kívánok ebben az évben is.
    Maradok 10-telettel NEDUDDGI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen és én is boldog új évet kívánok!

      Törlés
  6. Szia Panna, azt szeretném kérdezni, hogy virág méz is jó, vagy akác? Van-e jelentősége, érződik-e az eredményen, hogy milyen mézzel készült? Te milyen mézzel csinálod?

    B.Ú.É.K.

    Üdv Timi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Timi!

      Én általában vegyes virágmézzel szoktam, az akácot (mivel drágább is) a teába tartogatom télen. :)
      Az íze nem fog érződni olyan jelentősen szerintem, tehát bármilyet használhatsz.

      Törlés
  7. Szia! A mandulát szerinted lehet helyettesíteni dióval?

    VálaszTörlés
  8. Kedves Panna!

    A jövő év elején költözünk a Shetland-szigetekre. Szeretném a segítségedet kérni, hogy milyen módon tudod megoldani a paleo alapanyagok beszerzését, mennyire bonyolult/könnyű ott folytatni a paleo életmódot.
    Felvehetem Veled a kapcsolatot emailben?

    Köszönöm szépen előre is!
    Vera

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!