hétfő, február 20, 2012

Egyszerű mandulás-kókuszos torta paleo csoki ganázzsal (paleo)


Gyerekkorom nagy kedvence volt a rizskók (avagy rizsfelfújt), melyet Nagymamám készített el a legjobban. Együltőmben meg tudtam belőle enni akár három nagy szeletet is, ami tényleg igazán sok. Ő nem a szokásos, régen volt sláger málna szörppel vagy málna lekvárral tálalta, hanem általa főzött ragacsos csoki krémmel. Oh, imádtam. Hiányzott az az íz, ezért gondoltam, készítek valami hasonlót. Így sikerült ez a könnyű, végtelenül egyszerű torta, melynek a tetejére gyakorlatilag paleo csoki ganache került. Nagyon finom, és tökéletesen megfelelt a fejemben elképzelt íznek.

A receptet a Kifőztük januári számában olvashattátok. Jut eszembe, belekuttottatok már a februrái számba? Itt megtehetitek!





6 megjegyzés :

  1. Szia Panna!
    Ettől a friss kókusz reszeléstől kissé megriadtam. Hogy megy ez a legkönnyebben? És nagy lyukú reszelőn, gondolom...
    Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Szia Orsi!

    Igen, kissé riasztó, mert tényleg kemény meló a kókusz megpucolása. Legkönnyebben én úgy szoktam, hogy kicsi, éles késsel lefaragom a még rajta meglévő barna héjat aztán nagy lyukún reszelem, vagy ami még jobb - ha van aprítógéped, akkor csak rakd be és aprítsd apróra. Az a legtutibb.

    VálaszTörlés
  3. A kókuszhúson rajta maradó barna vékony héjat zöldséghámozóval (krumplipucolóval) a legegyszerűbb leszedni.

    VálaszTörlés
  4. A ganázzsal meggyűlt a bajom:( A kókuszolajat felmelegítettem, mikor folyékony lett, hozzáöntöttem a mézet és a kakaóport, összekevertem. Krémes lett, itt kellett volna abbahagyni, és azonnal tálalni. De hozzáöntöttem a hideg kókusztejet, és ettől a kókuszolaj megszilárdult, nem volt többé krémesen kenhető, egybeállt. Ha melegítettem, a kókuszolaj kivált, és lett egy nagy kakaós tömb, ami olajon úszott:(((

    Mi lehetett a baj? Hogy csináljam legközelebb?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jutkaditka! Az a sejtésem, hogy mivel a kókuszolaj olvasztott, meleg állapotban, csoki készítésnél elég kényes, ugyanis melegnek kell maradnia ahhoz, hogy folyékony legyen, valószínűleg a hideg kókusztejjel hirtelen hűthetted le és megdermedt. Igen, ez pedig azért problémás, mert utánmelegíteni nagyon nehéz a kakaó miatt, ami ugye könnyen megég. Azt tanácsolom, hogy tarts minden hozzávalót ugyanolyan hőmérsékleten, esetelg kissé melegítsd meg a kókusztejet, hogy véletlenül se hűtse le a csoki krémet. Remélem legközelebb sikerülni fog! Én ezt a receptet nyáron készítettem nagy melegben, ezért lehetett, hogy nálam nem okozott gondot a megdermedés.

      Törlés
  5. Ma újra nekiveselkedem.
    A kókusztejet is kókuszdióból próbálom előállítani, mert a boltim elfogyott.
    Remélem sikerülni fog. Ez a kókuszdió frissességén is múlik, ami ugye nem befolyásolható, és csak akkor derül ki, amikor megtöröm.

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!