hétfő, október 25, 2010

Pinktóber: szederkrémes csokikorongokkal a nőkért! (glutén-,laktóz-,cukor-mentes, paleo)


Október a mellrák elleni harc, a figyelem felkeltés hónapja. Ezen jeles, és fontos alkalomra készítettem a "Pinktóber" korongokat, és egy kis információval is szeretnék szolgálni.
Azt mindenki tudja, milyen kiemelten fontos a rendszeres szűrés, önmagunk, és az orvos által is. Azonban ezeken túl kevesen küzdenek tudatosan a megelőzés jegyében. Pedig nagyon fontos lenne.


Az első, és szerintem az egyik legfontosabb a tudatosság a mindannapokban. Elcsépeltnek hangzik, de nagyon fontos odafigyelni arra, mi kerül a tányérunkra. Nem elég odafigyelnünk a válogatott, jó minőségű, idény jellegű összetevőkre, de még fontosabb, hogy bizonyos ételekből többet vigyünk be.

Ilyen fontos az omega-3 zsírsav, melyet nagy mennyiségben találhatsz a következő olajokban: lenmag, repce, kendermag, mustármag, dió, olíva, avokádó olaj. Sok omega-3 található a lazacban, szardíniában, heringben. Érdemes a téli hónapok folyamán akár étkezés kiegészítőként szedni az omega-3-at, mert nem csak a mellrák ellen véd, de a téli depresszióval csodákat művel, és még a bőrünk is szép lesz tőle.

Kutatások bizonyítják, hogy a rostokban dús táplálkozás nagy százalékban csökkenti a mellrák kockázatát. Ne dőlj be a teljes kiőrlésű liszteknek, maradj az egyszerűség elvénél és vigyél be annyi gyümölcsöt és zöldséget (kivéve hüvelyesek, mert keltőek), amennyit csak bírsz. Télen is rengeteget finomságból lehet válogatni a piacon. Nyugodtan üsd ki magad a következőkkel: zeller, spenót, sóska, spárga, paprika, paradicsom (sütve!), brokkoli, karfiol, fokhagyma, vörös hagyma, fehér hagyma, lila hagyma, articsóka, kelbimbó, káposzta, saláták, tök, cékla, répa! Különösen felhívnám a figyelmet a fokhagyma és vöröshagyma nagyon magas természetes antibiotikum tartalmára! A hagymák az akna vetők a daganatos betegségek elleni harcban!
Természetesen a gyümölcsökre is ugyanez vonatkozik: egyél, amennyi csak beléd fér az összesből, de kiemelném a kék szőlőt, áfonyát, fekete ribizlit, szedert (!), ananászt, narancsot, citromot.

Gondoskodjunk az E-vitamin rendszeres szerepéről az étlapunkon, ugyanis fogyasztásával 80%-kal csökken az emlőrák kockázata, ami óriási! Szóval nem kell megijedni az olajos magvaktól, legfőképpen a mandulától, - ebben óriási mennyiségű E-vitamin található - ugyanis nem csak a bőrünket teszi ragyogóan feszessé, de egészségünket is megőrzi! Jó pont, nem? A spenót is gazdag E-vitamin forrás, így a spenót kétszeresen fontos a listánkon.

És nem utolsó sorban, de az én listámon jelenleg igen: D-vitamin. Fontos tudni, hogy be lehet vinni étrend kiegészítőként, de sokkal kevésbé hatásos, mint a napfényből nyert D-vitamin. Kutatások szerint napi 15 perc napon tartózkodás elegendő a túléléshez fontos D-vitamin termelődéséért, azonban mit tegyünk télen? Az én kizárólagos véleményem az, hogy télen minimum percre, heti egyszer befeküdni a szoláriumba több jót tesz, mint rosszat. Azonban ahogy megjelennek a tavaszi sugarak, rengeteget érdemes a napon tartózkodni, azonban érdemes kerülni a napfényfédő krémeket, inkább szoktassuk hozzá a bőrünket a naphoz. (Déli órákban nyílván ne üljünk ki.)



A továbbiakban nagyon érdekes, és hasznos cikkeket szeretnék ajánlani a figyelmetekbe:
Mik a mammográfiai szűrés árnyoldalai? Miért van 20-60%-kal több fölösleges mell műtét a mammográfiai szűrések bevezetése óta? Miért kaphatunk hamisan pozitív eredmény? Itt és itt megtalálod a válaszokat, és még sok más érdekességet is.
Finomított szénhidrát = mellrák? Újabb vizsgálatok szerint a megnövekedett szénhidrát fogyasztás nagyon szoros összefüggésben van a mellrák kialakulásával. Itt olvashatsz róla bővebben.
D-vitamin: a legerősebb fegyverünk a mellrák ellen! Tudj meg mindent az új kutatási eredményekről itt.

És most jöjjenek a "Pinktóber" korongok, amik nagyon finom kis nyers sütik. Gyorsan elkészíthetők, az alapjuk csokis keksz ízű és állagú, a krém pedig egy sűrű, gyümölcsös szeder krém. Tetejét eperrel díszítettem, ami egyébként nagyon finom plusz ízt adott neki.
Szederkrémes csokikorongok
10 korong

A "keksz" alaphoz:
50g szezámmag
50g kókusz
50g mandula
5 datolya
25g görög mazsola
2tk olaj
4tk Holland kakaópor

A szeder krémhez:
1/2 érett banán
4 szem fagyasztott szeder
1 ek kókusztej/víz

A keksz alaphoz beledobunk mindent az aprítóba és teljesen összeaprítjuk, hogy gyurmázható anyagot kapjunk. Golyókat formálunk, majd lelapítjuk őket, megigazgatva a szélüket. Így firssen még törékeny, ezért sütőpapírral letakart tányérra helyezve a hűtőbe tesszük pár órára vagy éjszakára, hogy megkeményedjen.
A szeder krémhez belerakjuk az összetevőket a turmixba és simára turmixszoljuk.
A hűtőből kivesszük a csokis korongokat és megkenjük őket a krémmel, tetejére pedig szedert, epret vagy bármit tehetünk. Érdemes frissen tálalni, ha vendégeknek készítjük, mert a színe kicsit sötétedni fog a banán miatt, bár nem lesz nagyon sötét, vagy csúnya, csak elveszíti az élénkségét.

Ugye Ti is odafigyeltek a megelőzésre?
Számotokra mennyire van fontos szerepe a megelőzésnek az étkezésben?


10 megjegyzés :

  1. Félelmetesen gyönyörűek a képek, és nagyon mutatós a süti!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó képek, fincsi desszerttel

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép korongok és biztos finomak is!

    VálaszTörlés
  4. Zseniális vagy... ez csodálatos. Megint! :)

    VálaszTörlés
  5. családi tűzhely, Bianka, duende!
    Nagyon szépen köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Gyönyörűek a fotók, nekem valóak, kedvencem a pink : www.pinkcsoki.blogspot.com

    Üdv Epercsók

    VálaszTörlés
  7. Jujj de jól néznek ki!!!!
    Írtam neked emailt,megkaptad?

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörűségesek! Ötletes! ...és milyen fincsi!
    Szép fotók!

    VálaszTörlés
  9. Erika, Doctor Pepper, Csibe!
    Köszönöm szépen!

    Pilchard!
    Köszönöm! Megkaptam, már vissza is írtam! :-)

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!