vasárnap, június 13, 2010

Születésnapi Zserbó fagylalt


Páromnak ma van a születésnapja. Nem szereti a tortát (a tésztáját nem szereti), viszont a zserbó az első számú kedvence. Isteni zserbót Édesanyám tud készíteni, azt úgy sem tudnám reprodukálni, ezért kitaláltam, hogy elkészítem fagylaltban. Frenetikus lett. Párom hosszú percekig csak szorongatta a fagylaltos kelyhet és csukott szemmel élvezte az ízeket, míg az én kis szivem ablakrezgető hangerővel vert az ítéletig: 10/10. Boldogabb nem is lehetnék. Krémes, dió fagylalt az alapja, benne lekvár márvány szerűen, tetején pedig csokoládé szósz és ropogós dió.



Zserbó fagylalt

250 ml tej (3.8%)
500 ml tejszín
5 tojás srágája
120 g cukor
3 ek Amaretto likőr
8 ek barack lekvár
80 g darált dió
3 maroknyi dió aprítva
100 ml víz
50 ml tej
4 ek kakaópor (jó fajta!)
4 ek cukor
 
  1. A 250 ml tejet a cukorral felforralom. Közben a tojás sárgákat felverem kézi habverővel, majd  a forró tejet nagyon lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntöm. Ezután ezt visszateszem a lassú tűzre, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzöm.
  2. Ha besűrűsödött, hozzáöntöm az 500 ml hideg tejszínhez. Belekeverem a darált diót, Amaretto likőrt és hagyom hűlni. Hűtőben pihentetem egy éjszakát.
  3. A csokoládé szószhoz a vizet, tejet, kakaóport és cukrot egy edényben lassú tűz felett sűrűre főzöm. Hagyom hűlni ezt is.
  4. A fagylalt alapot a céledénybe öntöm és a fagyasztóba teszem. Ezután kb. 5 órán keresztül óránként turmixszal megkeverem. Az utolsó keverés után kanállal belepotyogtatom a lekvárt és keverek rajta egyet (nem keverem el, az a cél, hogy nagyobb adagokban legyen benne). Majd visszateszem a fagyasztóba és hagyom megfagyni.
  5. Mikor megfagyott a tetejére öntöm a csokoládét, arra pedig rászórom a darabolt diót. Visszarakom a fagyasztóba és kész. Annyira krémes lesz, hogy a fagyasztóból kivéve rögtön lehet adagolni.

18 megjegyzés :

  1. Hűha, ezt ki kell próbálni, már el is mentettem! (Csak előtte még kiesszük a ma készült sós-vajkaramella fagyit a hűtőből, hogy legyen hely...:D) Köszi a receptet! Zsuzsi

    VálaszTörlés
  2. Ó Panna, ez valami elkárhozás!!! Most küldött az anyukám diót és baracklekvárt,viszem a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűen néz, ki, és biztosan isteni finom, látszik rajta!:-)
    Asszem megy a listámra, hogy kipróbáljam!
    Egy hibádzik csak az én szempontomból... nekem a Zserbóhoz (legyen az gombóc, süti vagy fagyi) nem passzol az Amaretto - mandulalikőr...
    de hát ugye ízlésen nem lehet vitatkozni.:-)

    VálaszTörlés
  4. Hmmmmm, de jól hangzik, azt hiszem, érdemes lesz kipróbálni!!!

    VálaszTörlés
  5. Moha!

    Ez a sors keze! :-) Mindenképp mondd majd el, hogy ízlett!


    Latsia!

    Amaretto likőrt bármilyen más alkohollal lehet helyettesíteni, ugye azért kell, hogy ne legyen kőkemény a fagylalt. Amúgy nem érződik a mandula íze, hanem inkább kicsit ráerősít a dióra számomra. :-)

    VálaszTörlés
  6. Imádlak!
    Én minden nap itt irigykedm és mérgelődöm hogy nincs fagyigépem mikor látom hogy mindenki sorra posztolja a fagyikat...erre most veszem észre hogy te gép nélkül csinálod az összeset.Uhh nem is tudod mennyire örülök!
    Szóval a lényeg,hogy tojássárga,tejszín meg alkohol legyen benne,ugye? Van vmi extra recepje a gép nélkülinek,vagy ugyanaz?Botmixert v normál turmixot használsz?

    VálaszTörlés
  7. Kedves Orsi!

    Az alaprecept David Lebovitz receptje (500 ml tejszín+250 ml tej+150g cukor+5 tojás sárgája), de ezzel lehet variálni, pl. én csökkentek a cukron, mert nekem túl édes. Érdemes főzött fagyit csinálni, ha azt szereted, hogy krémes. Én is gép nélkül csinálom, ugyanolyan király fagyit lehet csinálni. Este megcsinálod, éjszakát benn pihen a hűtőben és másnap (ha otthon vagy aznap) berakod a fagyóba egy dobozba és kéziturmixszal (vagy sima turmixgéppel, amibe beleöntöd, ugyan az) átmegyek rajta óránként kb. 5órán keresztül, tehát 5x. Fantasztikus finom krémes lesz. Alkoholt érdemes, rakni, David Lebovitz szerint kb. 1 L-hez max 3 ek 40%-os alkoholt lehet rakni. Az íze nem lesz domináns, azonban az alkohol (mivel a fagyáspontja iszonyú alacsony) megakadályozza, hogy kőkeményre faggyon a fagyi. :-) Hajrá! Nem nagy ördöngősség, nekem elsőre sikerült! Még fontos, hogy amiko ra felvert tojássárgájákhoz öntöd a forró tejet nagyon lassan tedd mindezt és közben a másik kezeddel folyamatosan keverd, mert rántotta lesz. De ez sem nagy atomfizika, ez is sikerült elsőre, csak türelem kell. Hajrá, majd mondd el milyen lett!

    VálaszTörlés
  8. Jó! KÖszönöm a jótanácsokat!
    Örök hálám!!!
    Majd írok,hogy milyen lett!

    VálaszTörlés
  9. Ez igen ez fagylalt a javából

    VálaszTörlés
  10. Ez valami fantasztikus!!! A kép róla... 10/10 :-)

    A jótanácsokat én is köszönettel olvastam, fagyigép híján!

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm. :-) Ki kell próbálni!

    VálaszTörlés
  12. Most olvastam a fagyigép nélküli tanácsaid, most már semmi nem tarthat vissza, köszi szépen:) Türelem fagyit terem! A fotó erről a fagyiról pedig szuper!

    VálaszTörlés
  13. :-) Szivesen. Ajánlom figyelmedbe a többi fagyim is, mert állati jók! Kellemes fagyikészítést!

    VálaszTörlés
  14. Szia! Tegnapra elkészült a zserbófagyi, hihetetlenül finom lett! Csak sajnos már semmi sincs belőle :)De gondolkozom az ismétlésen, esetleg szilikonformában fagyasztva, vékony csokilapokkal, amúgy megvienettásítva :)

    VálaszTörlés
  15. Zsuzsaanna!

    Nagyon örülök,hogy sikerült! :-) Jól hangzik a Vienettás ötlet! Nagyon várom! :-)

    VálaszTörlés
  16. Hű, ilyet csinálok, isteni finomnak hangzik:))

    VálaszTörlés
  17. Szia!
    Mivel most készíteném az első fagyit,nélkül, ezért itt ülök, és azon gondolkodom, hogy a tejszínt fel kell-e verni, vagy sem?...hm.. gondolom nem, mivel nem írtad...?!

    VálaszTörlés
  18. Névtelen!

    Nem kell felverni a tejszínt, csak úgy ala natúr belezúzni a tejes-tojásos keverékbe, ahogy írom. Sok szerencsét, majd mondd el, hogy ízlett!

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!