kedd, január 24, 2012

A Paleolit rávert a Mediterrán étrendre a diabétesz elleni harcban - svéd kutatási eredmények!

Egy nagyon érdekes tanulmányra bukkantam a "Science Daily"-ben, melyet rögtön le is fordítottam, hogy mindannyiunk számára érthető és tanulságos legyen. :) Íme:

"Science Daily (2007. június 27) - Az evolúciós folyamat során fogyasztott étel lehet a megoldás a kettes típusú diabéteszre. A svéd Lund University tanulmánya szerint a három hónapon át tartó diéta eredményeként az emberi szervezet határozottan jobban kezeli a szénhidrátok fogyasztását. 

A 2.5 millió éves emberi evolúció során, még a mezőgazdaság kialakulása előtt, az őseink gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat, sovány húsokat és halat fogyasztottak. Ezzel szemben viszonylag rövid ideje fedezik a mai, modern ember kalóriaszükségletét a gabonafélék, tejtermékek, finomított zsírok és cukrok. 

Staffan Lindeberg a Lund University Orvostudományi Tanszékén már jó pár éve tanulmányozza az ember eredeti étrendjének élettani hatásait. A kutatócsoport egy korábbi tanulmányban közzétette, hogy Kitawa, Trobriand szigetek, és Pápua Új Guinea őslakosai körében - akik számára a modern mezőgazdaság által előállított élelmiszerek elérhetetlenek - a diabétesz és a keringési betegségek szembeötlően ismeretlenek. 

A svéd kutatócsoport klinikai vizsgálatban hasonlított össze 14 olyan beteget, akik a Paleolit életrendet követték három hónapig, 15 olyan beteggel, akik a "továbbfejlesztett" és "általánosan egészségesnek tartott" Mediterrán étrendet követték (amely teljes kiőrlésű gabonafélékre, alacsony zsírtartalmú tejtermékekre, gyümölcsökre, zöldségekre és finomított zsírokra épül). Minden betegnél emelkedett vércukorszintet mértek a szénhidrát bevitelt követően (glükóz intolerancia), mely betegek legtöbbjének kettes típusú diabétesze volt. Ráadásul minden beteg szívkoszorúér megbetegedésben szenvedett. A Paleolit étrendet követő betegek csoportjának a száraz húsokat, halat, gyümölcsöt, zöldséget, gyökereket és magvakat ajánlották fogyasztani, valamint, hogy kerüljék a gabonaféléket, tejtermékeket és a sót. 

A fő eredmény az volt, hogy a 12 hetes étrendváltozást követően a Paleolit étrendet követők csoportjában 26%-ot csökkent a vércukorszint megemelkedés szénhidrát fogyasztást követően, míg a "továbbfejlesztett" Mediterrán étrendet követők csoportjában ez az arány csupán 7%-os volt. A tanulmány legvégén, a Paleolit étrendet követő csoportban az összes vizsgált személynek normális lett a vércukorszintje. 

A javult glükóz intolerancia a Paleolit csoportban nem kapcsolódott a csoportban tapasztalt súlyváltozáshoz, vagy derék körméret csökkenéshez, habár az utóbbi szintén jelentősebb változás volt a Paleolit csoportban. Ennél fogva, a kutatócsoport azt a következtetést vonta le, hogy a csökkentett kalóriabevitelen és a súlycsökkenésen túl kell lennie annak a faktornak, amely a szervezet szénhidrátra adott jobb reakciójáért felelős. A két csoport közötti jelentős különbség a Paleolit csoport csökkentett gabona- és tejtermék bevitelében, valamint a magasabb gyümölcs bevitelben van. Számos tanulmányban bebizonyosodott, hogy a gabonafélékben és a tejtermékekben lévő anyagok igazoltan beavatkoznak a szervezet szénhidrát- és zsír anyagcsere folyamataiba. 

"Ha a kettes típusú diabéteszt meg akarják előzni vagy kezelni, hatásosabb, ha elkerülik a modern élelmiszerek egy részét, mint a szénhidrát vagy kalória számlálás." - mondja Staffan Lindeberg.

Ez volt az első, Paleolit életmód hatásait kutató tanulmány, melyet kontroll csoportokkal végeztek."





Forrás:
1. Diabetes, Study Finds. ScienceDaily. Retrieved January 22, 2012, from http://www.sciencedaily.com­/releases/2007/06/070627225459.htm






Hogy tetszik a cikk, Ti mit gondoltok?




Plusz info: Egyik kedves olvasóm, Zsuzsi írta a hozzászólásában: "Lindeberg konyvebe (Food and Western Disease: Health and nutrition from an evolutionary perspective) is erdemes beleolvasni, aki tobbet szeretne tudni ezekrol a tanulmanyokrol es eredmenyeikrol, majdnem minden a nyugati tarsadalmat erinto betegsegrol szo esik a konyveben.
Ezen kivul, akit erdekel a biokemiai hattere is, hogy mit miert nem eszunk, - bar abban a konyvben szo sem esik a paleorol, viszont lenyegeben ugyanaz a dieta, csak mas iranybol jutott el erre a megoldasra - annak ajanlom Elaine Gottschall Breaking the Vicious Cycle c. konyvet."

10 megjegyzés :

  1. Nekem abszolút bizonyíték a paleolit táplálkozás. Lobogtatom a friss laborleleteimet bő egy év paleózás után, fogytam 20 kilót, nem szedek már metformint és béta-blokkolót, nem ragyás a bőröm, nem hullik a hajam, nincsenek falási rohamaim, mi kell még. Sajnos a körülöttem lévő szívbeteg, cukorbeteg emberek többsége azt vallja, hogy inkább legyen rövidebb élete, de ne kelljen lemondania a tejfölös krumplis tésztáról, a kenyérről stb. Hát erre nem tudok mit mondani. Felnőtt(?) emberek vagyunk, a lehetőség előttünk van, ki él vele, ki nem. Egyszerűbb elintézni azzal, hogy beveszek egy tablettát, és a gyógyszer majd megoldja helyettem?!

    VálaszTörlés
  2. Most komolyan... van még valaki aki hisz az evolúció-elméletben? 100x megbukott már szegényke, mégis ezt szajkózzák? Vajon miért?

    VálaszTörlés
  3. Csigusz!

    Nagyon-nagyon egyet értek! Én ugyanígy vagyok vele, sőt, régebben még néha a hajam is téptem emiatt. :)))
    Az a legjobb rész, hogy cukrászdában dolgozom jelenleg itt kint, mint cukrász és a kolléganőim egytől-egyik súlyosan túlsúlyosok és amikor diétáról beszéltünk halkan (mert már feladtam, hogy hirdessem a paleot a nem palosoknak, ugyanis néha úgy néznek rám, mint a hülyére) elmondtam hogy mit eszek és mit nem...erre a válasz a kb. 150! kg-os hölgytől: "dehát a tej az egészséges" meg "úr isten, Te eszel zsírt, az nagyon hízlal?". Erre a válaszom csak az volt, hogy okés, nézzen rám...én már 2 éve így eszek minden nap... az én 57 kg-om kontra az ő 140-150 éhez képest.
    A másik a laborlelet - az aztán tuti befutó. Nálam nem a paleo miatt, hanem mert kikaptam egy lelkiismeretes dokit csináltak bő egy év paleo után csináltak vérvizsgálatot mindenre kiterjedően és a doki úgy meredt rá, mint akinek most tanul olvasni "hát ilyen szépen nagyon rég láttam már". Szóval működik...aki meg nem hisz és nem próbálja az ő vesztesége.

    VálaszTörlés
  4. Én is a paleolit étrendnek köszönhetem,hogy rendbe jöttem 40! évig tartó minden féle allergiák,emésztési problémák okozta betegségemből.Addig az életem az állandó tablettázás,injekciók,kivizsgálások sokaságából állt,eredmények nélkül.Két hét paleózás után napról napra jobban lettem,ami azóta is tart,nincs szükségem semmilyen ,,gyógymódra,,!Az csak hab a tortán,hogy nyugdijas korom ellenére annyi energiám lett,hogy minden nap eljárok futni,előtte pedig 15 évvel fiatalabban még a menés is fárasztó volt,annyira le voltam gyengülve!

    VálaszTörlés
  5. Lindeberg konyvebe (Food and Western Disease: Health and nutrition from an evolutionary perspective) is erdemes beleolvasni, aki tobbet szeretne tudni ezekrol a tanulmanyokrol es eredmenyeikrol, majdnem minden a nyugati tarsadalmat erinto betegsegrol szo esik a konyveben.
    Ezen kivul, akit erdekel a biokemiai hattere is, hogy mit miert nem eszunk, - bar abban a konyvben szo sem esik a paleorol, viszont lenyegeben ugyanaz a dieta, csak mas iranybol jutott el erre a megoldasra - annak ajanlom Elaine Gottschall Breaking the Vicious Cycle c. konyvet.
    Ez a ket konyv, meg persze Szendi cikkei, minden kerdesemre valaszt adtak.

    2011 majusa ota paleozom fantasztikus eredmenyekkel, es sajnos az en ragyogo lelkesedesemet is rendszeresen letorik a nem paleosok, ugyhogy most mar csak csondben orulok az egeszsegemnek. Es talan eppen ezert annyira jo ratalalni ilyen csodakra, mint a te blogod, Panna!!! Imadom a fagyiaidat es az oszinte lelkesedesed, ami a bejegyzeseidbol arad!! :)

    VálaszTörlés
  6. Fruzsi!

    Köszönöm szépen a kedves szavaidat, jól esik nagyon. Nagyon jó olvasni a szó szerint naponta beérkező emaileket és hsz-eket hozzám, amikben arról számoltok be, mennyivel jobb az életetek a paleo óta. Nagyon jó dolog, hogy egy kis közösséget építünk is, ezen a blogon, és ehhez ti is kelletek, hiszen egymagamban nem lennék elég.
    Köszönöm az információkat a könyvekkel kapcsolatban, én tutira el fogom olvasni őket, és szerintem párom (aki vegyészmérnök) is nagy érdeklődéssel fogja forgatni őket! A két könyvet beteszem ajánlónak a bejegyzésembe.
    Köszönöm szépen és örülök, hogy ízlenek a fagyik! :)

    VálaszTörlés
  7. Szia Panna!

    Nemrég találtam rá az oldaladra és már ott van a kedvenceim között :)
    Nálam két hónapja derült ki az inzulinrezisztencia és persze ezért nem jött a várva várt baba eddig. Az orvosomtól a szokásos 160 g-os diéta életmódot kaptam, de éreztem ez nem élet, ennek nem így kellene működnie hogy minden kajálás számítások, meg méricskélések sorozata legyen, közben meg éhezem.

    Blogokon utánaolvastam a dolgoknak így jutottam el a paleoig és Szendiig abban a pillanatban tudtam ez lesz az igazság az én utam és elkezdtem csinálni meggyászoltam a régi finomságokat sokat sírtam miattuk, hogy le kell mondani róluk, de aztán amikor ilyen blogokra akadok, minden megváltozik, látom mennyire sok finomság vár rám és milyen gyönyörűek.
    TE CSINÁLOD A LEGSZEBB PALEO SÜTIKET AMIKET EDDIG LÁTTAM! :) Már csak gyönyörködni is érdemes idelátogatni :)

    Szóval eltelt két és fél hónap a testem minden ízében jelzi, hogy nagyon jól van és köszöni, hogy megszabadítottam ettől a sok fölösleges tehertől, amit eddig belé tömtem. Egyértelmű a paleo sikeressége és ahogy múlik az idő egyre távolabb lesznek a régi szokások ízek és egy csomó új finomság aranyozza be az egészséges hétköznapokat.

    Kívánjátok, hogy mihamarabb megérkezzen a baba is, most már nagyon jó helye lesz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Senga!

      Nagyon-nagyon szépen köszönöm a kedves hozzászólásodat, nagyon jól esnek a szavaid. Mindig feltöltenek az ilyen pozitív visszajelzések. :) És örülök nagyon, hogy örömöt hozhatok bárkinek is az életébe a paleos-sütiimádatommal. :) A leleményesség határtalan ha az ember rászorul!
      Csak bátorítani tudlak a paleoval kapcsolatban, és nagyon örülök, hogy örömödet leled benne és érzed a pozitív változásokat!
      Nagyon sok sikert kívánok a babához!
      Ha jön a baba akkor majd írj egy hsz-t vagy emailt, nagyon boldogan olvasnám a munkád gyümölcsét! :)

      Törlés
  8. Szia Panna!

    Nemrég találtam rá az oldaladra és már ott van a kedvenceim között :)
    Nálam két hónapja derült ki az inzulinrezisztencia és persze ezért nem jött a várva várt baba eddig. Az orvosomtól a szokásos 160 g-os diéta életmódot kaptam, de éreztem ez nem élet, ennek nem így kellene működnie hogy minden kajálás számítások, meg méricskélések sorozata legyen, közben meg éhezem.

    Blogokon utánaolvastam a dolgoknak így jutottam el a paleoig és Szendiig abban a pillanatban tudtam ez lesz az igazság az én utam és elkezdtem csinálni meggyászoltam a régi finomságokat sokat sírtam miattuk, hogy le kell mondani róluk, de aztán amikor ilyen blogokra akadok, minden megváltozik, látom mennyire sok finomság vár rám és milyen gyönyörűek.
    TE CSINÁLOD A LEGSZEBB PALEO SÜTIKET AMIKET EDDIG LÁTTAM! :) Már csak gyönyörködni is érdemes idelátogatni :)

    Szóval eltelt két és fél hónap a testem minden ízében jelzi, hogy nagyon jól van és köszöni, hogy megszabadítottam ettől a sok fölösleges tehertől, amit eddig belé tömtem. Egyértelmű a paleo sikeressége és ahogy múlik az idő egyre távolabb lesznek a régi szokások ízek és egy csomó új finomság aranyozza be az egészséges hétköznapokat.

    Kívánjátok, hogy mihamarabb megérkezzen a baba is, most már nagyon jó helye lesz :)

    VálaszTörlés
  9. Második nap. Éhen halok.

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!