szerda, október 03, 2012

A PCO tartós gyógyítása PALEOval

Nagyon sok nő küzd PCO-val (policisztás ovárium szindróma), azonban sajnos kevesen szabadulnak meg tőle természetese úton, kés nélkül. Pedig VAN MEGOLDÁS, és hosszú távú. Erre vagyok én a bizonyíték.

Egy év paleozás után végre kiléphettem a pco-s nők táborából, és két év paleo után is tartom a kiváló egészségem. A ciszták nem jöttek vissza (természetesen), az egészségem szuper, a hormonháztartásom is rendben van. Boldog vagyok és egészséges. Pedig annó nem így volt...

A paleo előtti időszakban komoly harcot vívtam az inzulinrezisztencia, a számos hipoglikémiás roham és a pco együttesével. Küzdöttem gyógyszerrel (Metformin) évekig, lassú, csekély javulással. Egészen addig, amíg át nem álltam a paleolit táplálkozásra. 

Le szerettem volna mindenképp írni, hogy minden Nőnek elmondjam, mint nő a nőnek, hogy van megoldás, gyógyszer és kés nélkül. Kell egy kis türelem hozzá, ugyanis körülbelül kell egy év, mire kitisztul a petefészek, de ha belegondolunk, hogy a ciszták hormonális problémát jelentenek, akkor megértjük, hogy a változáshoz idő kell. Böjtöljük ki az egy évet és a gyógyulást tartós és maradandó lesz. 

Nagyon sok orvos javasolja rögtön a kompromisszum-mentes megoldásnak a műtétet, azonban a nők nagy részének a gondok visszatérnek, ugyanis nem a gyökerénél kezelik a dolgot, nem a hormonháztartást hozzák rendbe, persze hogy visszajönnek a gondok, ha nem változtatunk az életmódunkon.

Megéri megszabadulni a magas GI-jű szénhidrátok nagyrészétől, a keményítő tartalmú ételektől, a gluténtól, tejtől, cukrokról (=szénhidrát), hüvelyesektől.

Kicsi lemondás ez a teljes gyógyulásért cserébe. 

S ha megszokjuk, s megszeretjük (mit lehet a paleon nem szeretni? Nézz be a receptjeim közé, hogy lást milyen változatosan étkezem.) akkor egy egész életen át tartó egészséges élet a miénk, boldog, egészséges családalapítás és gondtalan öregkor. 


Én csak egy vagyok a sok nő közül, aki két lábon járó bizonyítéka a paleo sikerességének. Most, a PCO-ban is tartósan bizonyított. Őszintén ajánlom Mindenkinek. 







9 megjegyzés :

  1. Szia!
    Szívesen kérdeznék Tőled privátban, ha megadod az elérhetőségedet, mert hasonló gondokkal küzdök jelenleg.
    A sütijeid iszonyú jók :-))
    Köszönöm, Üdv,
    Gabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabi!

      A jobb oldalt lebegő lila email ikonra kattintva írhatsz nekem. Amúgy itt van: pocakpanna.blog@gmail.com
      Írj bátran!

      Törlés
  2. Gratulálok, én is paleozok, de most Angliába költöztünk és eleinte nem találtam meg az alternatívákat és nagyon lefoglalt a költözés, az új élet, minden, így kicsit felhagytam vele. NEm tett jót, nagyon nem. Nem túl sok tünetem jött vissza, de napról napra egyre rosszabb lett. Sőt rosszabb, mint volt. Nekem endometriózisom (amit sajna most nyáron meg kellett műteni) van/volt és vissza kellett állnom mindenképpen. Sajnálom, hogy nem voltam erősebb és tartottam ki, ez a 1,5 hónap kihagyás nem kellett volna.
    Láttam, hogy Te is itt élsz vagy éltél, már nem tudom, de meg szerettem volna kérdezni, hogy szezámmagot és lenmagot hol szereztél? Szezámmagot láttam, de 5 dkg-os kiszerelésben horror áron, így az nagyon nem jön be...
    Köszi szépen, hogy elolvastál, még egyszer örülök, hogy meggyógyultál, remélem nekem is visszaáll az állapotom és nem újul ki újra a betegségem. Ez az időszak jó lecke volt arra, hogy mi van akkor, ha abbahagyom. A legrosszabb, hogy nehéz újrakezdeni, nem a fejem miatt, hanem a "drogok"miatt amit benyeltem az elmúlt hetekben...

    Köszi szépen, ha tudsz segíteni kaja ügyben.

    Üdv Ildikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildikó!

      Igen, sajnos ha az ember abbahagyja visszajön minden, és általában kamatostul. De biztos vagyok benne, ha most elkezdenéd és kitartanál, akkor rendbe jönnél.
      Én csak éltem Skóciában, már a nyáron hazaköltöztem, mert megyünk tovább férjemmel. Én nem vettem kinn szezámmagot, de a Holland&Barettben vannak jó magkeverékek, bár igen borsos áron. Ott én kevesebbet sütögettem, mint itthon.
      Nagyon sok sikert kívánok Neked és kitartást!

      Törlés
    2. szia Ildiko, angliai tapasztalat: keleti (indiai) boltokban talalsz nagykiszerelesben magvakat (mandulat, kesut, szezammagot biztosan!) sokkal jobb aron mint, a szupermarketekben! Udv, Gerbera

      Törlés
  3. Sorstárs vagyok én is. Nálam 4,5 éve diagnosztizáltak PCOS-t és inzulin rezisztenciát. 40 cisztám volt, de műtétről nem is volt szó. Addig is igyekeztem egészségesen élni, de a betegségek felfedezése óta még tudatosabban odafigyelek magamra és az étkezésemre. Én anno nem a paleo diétát választottam, hanem maradtam a 160 g-os diétánál és a forever livin aloevera gélnél. Nekem ez is nagyon bevált. Elhagytam szinte teljes mértékben minden lassan felszívódó szénhidrátot. Rengeteget sportolok (futás, úszás, bringa, görkori, torna), sokat pihenek és rengeteget iszom. 1 év alatt tűntek el a cisztáim, azóta jól érzem magam és tünetmentes vagyok. Hatalmas lelkierő kellett minden nap, hogy ne térjek le a helyes útról, de már az évek során megszoktam. Minden sorstársamnak akár paleozik, akár a 160 g-os CH diétát követi, kitartást kívánok! Az ismerőseim/sorstársaim közül sokan paleoznak, és mindenki nagyon dicséri! Próbáltam már néhány receptedet, és eddig mind nagyon finomak voltak! Ajánlom őket mindenkinek! :-DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mézigörl!

      Igen, rengeteg erő kellett és kitartás ahhoz, amit csináltál, és nagyon dicséretes. Nem könnyű ilyen radikális változást hozni az ember mindannapjaiba, és amellett kitartani. Gratulálok hozzá.
      Köszönöm a kedves szavakat és a hozzászólást. Úgy érzem, ez egy olyan női téma, ami nem kap elég publicitást, de örülök, hogy kaptam ennyi reakciót (privátban is).

      Törlés
  4. Kedves Panna!

    Nagyon tetszik az oldal, igazán hasznos információkhoz juttatja az olvasót.
    Én is sorstárs vagyok és orvosként látom, hogy az IR-rel küzdő betegeket kezelő orvosok mennyire nincsenek tisztában a valódi gyógyulást eredményező életmód fontosságával. Tisztelet a kivételnek...
    További sok sikert kívánok Neked!

    Petra

    VálaszTörlés
  5. Kedves Panna!
    Nálam is PCOS gyanú áll fenn, még csak gyanú, mert vérvizsgálatokon még nem voltam, de ultrahanggal már megvizsgált az orvosom és a látottak (ciszták) és az elmondottak (rendszertelen ciklus a fogamzásgátló abbahagyása után, szinte semmi vérzés) miatt sajnos erre tippel. Megkérdeztem ha nem ez, akkor esetleg mi más lehet az ok, említette a pajzsmirigyet és a proaktint, tehát szerintem akárhonnan nézzük, hormonális probléma van. Ezen kívül ugye valószínűleg inzulinrezisztencia is fennáll, de majd a vizsgálatok után tudunk többet. Már eddig sem ettem sok szénhidrátot (kb. update módon étkeztem), de két napja elkezdtem a paleo diétát, mert úgy gondolom bármi is a bajom, csak segíthet rajta. Viszont szeretném jól csinálni, és van néhány anyag amivel kapcsolatban nem találok egyértelmű véleményt: paprika, paradicsom, padlizsán. Őszintén szólva magukról a zöldségekről könnyedén lemondok, de mi a helyzet a fűszerekkel? Pirospaprika, illetve a fűszerkeverékekben is sokszor van paradicsom, paprika.
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Zsuzsi

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!