csütörtök, szeptember 27, 2012

Zab: az álarcos bandita

Nagyon sokan írtatok már nekem a zabról érdeklődve, hogy hát melyik csapatnban játszik: akkor most glutén-mentes, vagy nem? Szabad-e a paleoban, vagy sem?
Én most, ezúton szeretném röviden és tömören kifejteni az álláspontomat.

A zab eredendően glutén-mentes: a zabszem, amely ott lengedezik a zöldellő mezőn, amelyet a lágy napsugarak simogatnak napról-napra mindaddig, míg le nem aratják, s el nem tárolják. Megkockáztatnám - oh, minő idealizmus - hogy még a tárolás alatt is megőrzi szűzies, glutén által érintetetlen mivoltát, azonban, mikor jönnek a csattogó fogaskerekek, mikor azt a harmatos kis zabszemet megőrlik a hideg kerekek, akkor történik a megbecstelenítése főhősünknek, mert oh jaj, előtte ott bizony búzát őröltek!

Így történik tehát, ilyen gyanútlan folyamat által, hogy a glutén-érzékenyek utolsó mentsvárát, a zabot is egy határozott mozdulattal húzzák le a megengedett gabonák listájáról, és így történik, hogy bizony a paleo életmódot folytatók számára is tilossá válik ez az álruhás bandita. Ne higgyünk senki szavának, zárjuk ki a zabot, nem éri meg a kockázatot. Most említeném meg, hogy a zab összes formájára ez igaz, a zabpehelyre is!

Külföldön glutén-mentes termékek és gabonák tárháza található, nem is olyan borsos áron, mint Magyarországon, ezért aki a határokon túl él, könnyen találkozhat glutén-mentes felirattal ellátott zabpehellyel. 

Az egyetlen módja annak, hogy valaki glutén-mentes zabot fogyasszon az otthonában, az ha ő veszi meg a zabot feldolgozatlanul, alaposan átmossa, megszárítja, majd leőrli a saját kis házi malmán (amelyen persze előtte sosem őrölt más, glutén-tartalmút) és az így kapott zablisztet bátra felhasználhatja. Egyébkét az így kapott zabliszt gyönyörű hófehér (próbáltam). 

Ez a zab fogyasztásról a lényeg dióhéjban. Remélem mindenkinek tanulságos volt.

Ne feledjük el: a glutén-mentesség egy hosszú távú vállalkozás, azt nem lehet periodikusan művelni, ugyanis négy hónap kell a szervezetnek (kb.) mire kiürül belőle a glutén, utána pedig kezdődik a tápanyag felszívódás és regeneráció. Tehát ha valaki leáll a gluténről, akkor ahhoz, hogy tényleg érezhető és szembetűnő legyen a változás, ahhoz kell egy fél év. A paleo alapja pedig - én szerintem - a glutén-mentesség elsődlegessége!
Tehát megéri szigorúnak lenni, óvatosnak, paranoiásnak. :) Nem pisilünk szembe a széllel!



17 megjegyzés :

  1. Hát, nem tudom... Szerintem aki konkrétan nem érzékeny a gluténre, az időnként, ritkán ehet zabot. Merthogy az őrlés során a "nyomokban glutént tartalmazhat" malomból mennyi került bele pont a Te félkilós zabpelyhedbe, amit megveszel a boltban, és abból mennyi megy az egy deciből főzött zabkásádba... szerintem minimális. Mondjuk ha heti egyszer-kétszer eszem zabkását, nekem belefér. Pont Tőled vettem a filozófiát, miszerint ez egy diéta, nincs kőbe vésve, mindenki magára alakíthatja valamennyire :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos, hogy aki nem érzékeny rá, az veheti lazábban. DE ahhoz, hogy tudd biztosra, hogy nem vagy érzékeny viszont vérvétel kell. Én is érzékeny vagyok - vérből megállapítva - de semmi tünetem nincs. Ez a félelmetes benne.

      Törlés
    2. Valamennyire szerintem mindenki érzékeny, hiszen aki csak abbahagyta beszámolt ilyen vagy olyan téren valamilyen javulásról. rendeződött az emésztése, nem fájnak már az ízületei vagy hasonlók. Az a minimális glutén, amit kevés zab ritkán történő fogyasztásával beviszünk, ebbe belefér szerintem. Ha nincs tüneted, az már tök jó :)

      Törlés
    3. Igazság szerit ez nem teljesen igaz, vagyis nem osztom a véleményed. Mert ha valaki érzékeny, ott nincs fokozat (én intoleráns vagyok, valamit Nagybátyám már közel 50 éve szenved tőle), ott az ember érzékeny és kész. Igaz, hogy azt szoktam írni, hogy ne vegyük vallásnak, de aki komoly egészségügyi problémák miatt fordul hozzám, azt szigorúságra intem, ugyanis csakis az vezet igazi eredményre. A gluténnal az a gond, amit leírtam fentebb is. És ha bekerül a szervezetbe akkor hiába eszünk frisset és jót, nem szívódik fel a tápanyag, vitamin. Ha választani kell, hogy mit tartsuk be mindenképp, az a gluténmentesség kell, hogy legyen. Szerintem.

      Törlés
    4. Ha csak vérvételen voltál, akkor ne legyél benne biztos, hogy tünetmentes vagy. Nekem a bélbolyhaim teljesen elhaltak, ezt persze kívülről nem látom, nem is érzem.

      Törlés
  2. Én úgy tudom, hogy amellett, hogy gluténnal szennyeződhet, van benne egy avenin nevű fehérje. Ez a fehérje azok egy részénél, akik a gluténra érzékenyek, keresztreakciót válthat ki. Ezért van az, hogy egyeseknek semmi bajuk a zabtól, másoknak meg az is problémát okoz.
    Egyébként ez a fehérje a babfélékben is megtalálható...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Alexandra!
      Nagyon szépen köszönjük szépen a hasznos információt!

      Törlés
  3. A paleolit irodalom szerint a zab abszolút nem paleo étel. Félreértés, hogy használható valamilyen formában. Probléma az, hogy nincs egyértelmű szakmai fórum erre.

    Itt szépen körbejárja a problematikát: http://www.marksdailyapple.com/are-oats-healthy

    VálaszTörlés
  4. Szia! Már itthon is lehet kapni olyan zabpelyhet, amit gluténmentes környezetben dolgoznak fel. Egyik ilyen egy finn márka (Provena), és a DiétABC boltban az Ecseri útnál szokott lenni.
    Megjegyzem, én 1 hónapos teljes gabonamentes étrend után próbáltam ki először, és nem igazán tett jót, úgyhogy én inkább mellőzöm a zabot. Ahogy az előttem kommentelők is mondták, a zab - akár gluténmentes üzemben került feldolgozásra, akár nem - egyéni érzékenységtől függ, hogy beilleszthető-e valakinek az étrendjébe.

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok! Én nem szigorú paleo étrenden vagyok / néha elcsábulok, s nem vagyok se glutén , se tejérzékeny, s ilyenkor mindig megbánom a tetteimet/
    A hét végén megettem egy nagy tál zabpelyhet, s kooly gyomorégésem lett a következmény, mely már vagy 5 hónapja nem volt. Csak óvatosan a zabbal, s csak keveset belőle!

    VálaszTörlés
  6. Csak szeretném pontosítani, és légy szíves nézz utána, ha nem hiszed! A zab - ahogy a mezőn "szűziesen" lengedez - avenint tartalmaz, ami egy fehérje (mely prolinban és glutaminban gazdag). A zab tehát eredeti formájában is tartalmaz glutént! Az EU-s rendelet szerint a "gluténmentes" cimke azokra az élelmiszerekre kerülhet rá, melyek glutén tartalma 20mg/kg-nál kevesebb. Tehát az ún. "gluténmentes" élemiszerek is tartalmazhatnak glutént. Talán inkább így kerül a gluténmentes felírat a zabpehelyre...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elhiszem, köszönöm a hozzászólást és az értékes információt!

      Törlés
  7. Kedves Pocak Panna!

    Ha a zabmező mellet elhalad egy pékárukat szállító kamion, és a lágy szellő szárnyán glutén teríti be e nemes növényt, vagy akár a diót, mandulát - előtte suicid-étkezést folytató - gluténes kezek törik, akkor azt se együk? -.-

    VálaszTörlés
  8. nah persze a zab káros ahha legközelebb a víz se lesz már egészséges... amúgy meg semmi se egészségtelen ha eleget mozgunk ennyi! az zab meg jó és kész .

    VálaszTörlés
  9. Hát nekem spec.nem. Imadom a zabkasat, de akarhanyszor ettem, mindig massziv tobb oras hanyinger kovetkezett. Tavaly biorezonancian kimutattak a gluten es laktozerzekenyseget. Nem vettem olyan szigoruan , a kenyerrol es a tejrol mondtam le, es a kemeny sajtokrol. Nemreg ismet bdprobalkoztam kb 2-3 ev utan egy nagy tal gozolgo zabkasaval reggelire. Fejfajas , es delig tarto hanyinger :(

    VálaszTörlés
  10. Ha jól értem a cikkből, akkor nem a zab az álarcos bandita, hanem a feldolgozás módja a hibás. Egyébként a paleolit étrendben nem hiszek, mert az alapjaiban hibás. Nem az ember evolúciója számít a tápanyagok feldolgozásában, hanem a mikrobiom, az emésztőrendszer baktériumainak evolúciója, ami sokkal gyorsabb, mint az emberé. Ha pedig mégis az az elmúlt 2millió év számít, az mit jelent? Hány milliárd évig kell paleolit módon táplálkozni? Az idők végezetéig? Sem a korább évmilliárdok nem számítanak, sem az elkövetkezendők, csak az a potom kétmillió? És mi lesz ember további evolúciójával a táplálkozás tekintetében? Az megállt, és most már csak a kőkörszaki táplálék lesz az elfogadható örökkön örökké? Szerintem a Szendi úr már a mikrobiomról írja az új könyvét. Egyébként a glutén valóban nem embernek való táplálék, legalábbis ebben az évmilliárdban még nem.

    VálaszTörlés
  11. Már mindent kizartam, csak a zabtejet nem. Csinálhat súly visszatartást vagy vizvisszatartast?

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!