szombat, június 05, 2010

Epres, tejszínes-túró torta

Végre itt a nyár! És mivel ünnepelhetnénk jobban, mint az eperrel? Számomra a vizsgaidőszak még mindig tart, ezért sok időm nincs az étellel bíbelődni, mégis nagyon vágyok valami kényeztetésre a sok horror közepette, ezért erre a tortára esett a választásom. Édesanyám sokszor készít tejszínes-túró tortát, amit imádok, ezért a túrókrém az Ő receptje, a többi az én kreációm. Köszönöm Anyu!
Ez a túrótorta tejszínnel készült, nincs benne zselatin. Alapja keksz, a tetején pedig tejszínes csokoládé van (ganache), és a tejszínes-túró alatt pedig gyönyörű, óriási, piros eper szemek sorakoznak. A torta diétásnak mondható, ugyanis fél zacskó vaníliás cukron kívül nincs benne cukor. Bizony. A csokoládé pedig jó minőségű étcsokoládéból készült. Az íze pedig könnyű, üde, gyümölcsös....fantasztikus! (Jah, és kb. 10 perc alatt kész.) 


 

Epres, tejszínes-túró torta

Az alaphoz
80 g Győri Zabfalatok
40 g felolvasztott vaj

A töltelékhez
kb. 20 db nagy, érett eper
250 g zsíros túró
120 g tejszín felverve
1/2 zacskó habfixáló
1/2 zacskó vaníliás cukor
1 kk citromlé

A csoki mázhoz (ganache)
100 g jó minőségű étcsokoládé
100 ml tejszín felmelegítve
  1. A Győri zabfalatokat összetörjük mozsárban, majd összekeverjük az olvasztott vajjal és belelapogatjuk a 18 cm-es tortaforma aljába. Rásorakoztatjuk az epreket (szorosan), majd a hűtőbe tesszük.
  2. A tejszínt habosra verjük a vaníliás cukorral és habfixálóval, majd alaposan hozzákeverjük a túrót és a citromlevet. Majdnem habosnak kell lennie. Ráöntjük az eprekre és elsimítjuk.
  3. A csokoládét felaprítjuk és gőz felett megolvasztjuk. Mikor megolvadt, a felmelegített tejszínt kézi habverő segítségével hozzáöntjük és homogénre keverjük (fontos,hogy meleg legyen a tejszín, különben megdermeszti a csokit egy pillanat alatt, de ilyenkor sem kell pánikolni, mert ki fog simulni, csak kicsit több munkával), majd a torta tetejére öntjük, elsimítjuk. Hűtőben tároljuk. Szerintem legjobb előző este elkészíteni.
Gyorsan elfogyott...

7 megjegyzés :

  1. Zsenialis ez a suti. Nagyon szuper a blogot. Gratulalok !!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! :-) Tényleg isteni, ki kell próbálni!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ennivaló. Szépséges

    VálaszTörlés
  4. Már akartam tegnap is írni, de már késő volt, és nem is találok itt kapcsolati címet, szóval láttam a Foodgawkeren a fotódat, tegnap volt fenn! Gratulálok :)!
    Csak azt akarom kérdezni, hogy ennyi ideig tartott míg elfogadták, vagy csak most küldted be?

    VálaszTörlés
  5. Piszke!

    Az a helyzet,hogy most küldtem be. Egy éjszaka alatt (Náluk nappal van) eldöntik és fel is teszik a fotót rögtön, meglepően gyorsan működik. Viszont kínszenvedés, mert kb 10 fotómból 1et tettek közzé. Egy másikat meg Tastespottingon. :-) Köszönöm.

    VálaszTörlés
  6. Mitől paleo ? Habfixáló, túró??! Vanilias Cukor, tejszín??

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!