csütörtök, február 04, 2010

Az vagy, amit eszel. - De mi is az, amit eszel???

Food, Inc.
"Az élelmiszeripar nem akarja, hogy tudd az igazságot arról, mi kerül a tányérodra, mert ha tudnád, valószínűleg nem kérnél belőle."


A Food, Inc. egy 2008-as amerikai dokumentum film, amely lerántja a leplet a modern táplálkozásról. Betekintést enged a színfalak mögé, és őszintén megadja a választ a kérdésre: Mi az, amit eszel?
Hozzám csak most jutott el a film, de rögtön úgy éreztem, erről írnom kell, hátha még sokan vannak, akik nem látták. Mert ezt mindenkinek látnia kell!
Számomra már legalább 8 éve nem mindegy, hogy mi kerül az asztalra. Tisztában vagyok vele, hogy húsárut csak megbízható hentestől, zöldséget és gyümölcsöt pedig a piacról és csakis szezonálisan érdemes vásárolni. Már 5 éve tisztában vagyok vele, hogy a zsírszegény ételek nem tesznek halhatatlanná, és bizony a cukor öl meg. Lassan és kíméletlenül. És a legfontosabb: mindig megnézem a címkét.
De nem voltam teljesen tisztában a MIÉRTekkel. Ez a film azonban felnyitotta a szemem. Ugyanis, ami odaát zajlik az óceánon túl, bizony nagyon is kézzel fogható idehaza is. Mert az üzlet, az üzlet kontinenstől függetlenül. És ez, a mi életünkbe kerül.
Ha egy kicsit is érdekel, mi kerül a polcról a kosaradba, hogy mi kerül a tányérodra, hogy mit adsz a gyermekednek, akkor nézd meg ezt a filmet.
Ha érdekel, hogy télen, hogy kerül a még zölden leszedett paradicsom pirosan fénylően a bevásárlóközpontba, hogy hogyan halhatsz bele egyetlen falat hamburgerbe, miért a kukorica a sztár, hogyan lehet 49 nap alatt 3x akkora csirkét tenyészteni, mint azelőtt 3 hónap alatt, hogy hogyan valósul meg, hogy nincsenek évszakok a bevásárlóközpontban, miért drágább a zöldség mint egy zacskó chips és még számtalan dolog, amire legrosszabb álmaidban sem gondolnál, akkor NÉZD MEG EZT A FILMET!
Beváltja az ígéretét és tényleg megváltoztatja azt, ahogy az ember ezentúl az ételre néz.
Ha megvan az a jogunk, hogy válasszunk egészség és betegség között, akkor miért ne választanánk az egészséget?

A film trailere itt megtekinthető:



5 megjegyzés :

  1. Sok könyvet olvastam már erről a témáról, de ezt a filmet még nem láttam. Tényleg megdöbbentő, hogy miket etetnek már meg velünk és ha nincs otthon saját veteményesed, vagy rengeteg pénzed bio zöldségre, gyümölcsre, akkor választásod sincs, hogy ezt elkerüld.
    Köszi ezt az ajánlót, keresni fogom ezt a filmet és megnézem.

    VálaszTörlés
  2. Szamóca!

    Igen, teljesen igazat adok. Egyébként Magyarország nagyon centralizált étel szempontjából IS, mert vidéken nincsen bio piac vagy nagyobb bio áruházak. Mostmár vannak kisebb boltok ahol lehet venni házi tejet meg házi joghurtot, az ilyet nagyon támogatom. Mint pl. a Lipóti Pékség itt a Dunántúlon. Remélem ők keletre is fognak majd terjeszkedni.
    A filmhez még annyit mondanék, hogy órákig tudtam volna írni róla, de hát az nem annyira kedvcsináló akkor... bár ehhez az emberneknem is úgy kedve van megnézni, hanem egyszerűen látni kell. Ha a szemünk már nyitva van, akkor ne csak nézzünk, hanem lássunk is... ez a film erre van. Csak ajánlani tudom!!!

    VálaszTörlés
  3. Befolyásolta-e a főzési-sütési szokásaidat a film?

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Igazság szerint nekem túlságosan nem, mert eddig is csak jó minőségű termékeket vettem és nagyon odafigyelek, hogy amit lehet azt teljes kiörlésű lisztel, nádcukorral és amennyire lehet cukormentesen készítsek. Habár tudom,hogy eddig sok a desszert, amit felraktam, azért nem ez a mindennapi menü. Fogok felrakni majd ebédeket is. Már azelőtt is odafigyeltem nagyon arra, hogy mit eszek, mert rádöbbentem, hogy ha egészségesen étkezek, akkor teljesen megfordul a világ a testemmel. Sokkal jobb a közérzetem is, azon kívül, hogy jobban "szuperál". De ezt hozom magammal, mert szüleim is nagyon az egészséges táplálkozás hívei. Nekik még kis kertjük is van ami bio kertészet. :-) Onnan van aztán nekem sok finom lekvárom és eltett paradicsomom.
    Amiben változtam az az, hogy soha többet nem eszek húst a Mekiben. :-) Meg alapvetően a húshoz a hozzáállásom változott meg. Most ahol lakok ott én nem tudok beszerezni házi csirkét, pedig ahoz lenne kedvem nagyon. De valahogy a film óta, amikor bemegyek a boltba és leemelném a húst a polcról... kinyílt a szemem, mondjuk így, a gyomrom pedig összeszorult hús terén.
    Összegezve végülis olyan téren befolyásolt a film, hogy nem veszek sok előre elkészített terméket, igyekszem csakis idénygyümölcsöket és zöldségeket venni és a húsfogyasztásunk csökkent...
    Te láttad már a filmet? Mit szólsz hozzá és változtatott-e a Te főzési szokásiadon?

    -köszönöm,hogy itt voltál-

    VálaszTörlés
  5. Sajnos még nem láttam a filmet, de eltökélt szándékom, hogy megnézem.
    A nádcukor véleményem szerint egy kicsit sem egészségesebb, mint a fehércukor. Persze, talán marad benne egy kis vitamin meg ásványi anyag, de attól az még cukor és annak káros hatása mellett eltörpül az a pici jó. Arról nem is szólva, hogy a nádcukrot is hamisítják.
    A cukor, ahogy írtad, lassú méreg. Mondom azt én, aki gyerekkorától kezdve imádott süteményeket, édességeket készíteni. Ez a hozzáállásom mindenképpen változott. Sokat kísérletezem, hogyan lehet édességet készíteni cukor nélkül. Meg tejtermék nélkül. Meg gluténmentes lisztből
    :))))
    A megfelelő minőségű alapanyagokra nagyon odafigyelek. Mindig elolvasom a cimkéket és elsősorban bio zöldségeket és gyümölcsöket veszek. Szerencsére itt, ahol élek, ezt sokkal könnyebben megtehetem, mint otthon.
    Naponta főzök, készételt egyáltalán nem veszek. Meki és társai, szénsavas üdítők, teljesen kizárva.
    Van egy kis kertünk, ott próbálunk saját zöldségeket és gyümölcsöket termelni. A legnehezebb az állatok, madarak elleni védekezés :)
    Összességében a főzési szokásaim rengeteg változtak az elmúlt két évben.

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!