A Ma'amoul egy hagyományos arab apró süteményt, amit legtöbbször vagy datolyával töltenek (ezek nagyobbak) vagy pedig dióval, mandulával, pisztáciával. Én az enyémet aszalt fügével töltöttem, mert a Férjem óriási füge fogyasztóvá vált az utóbbi hónapokban.
Sok bazárban, souq-ban látni, hogy az asszonyok a saját, otthon elkészített Ma'amouljukat árulják, azonban láttam már elegánsabb, igazán arabos cukrászdában is. (Mit kerestem ott? Behúzott a kíváncsiság!) Tradicionálisan egy díszesen kifaragott fakanál mélyedés részébe nyomják a már golyóvá formált kekszet és úgy helyezik a sütőtálra, így szép, ciráldás teteje lesz. Én még ilyet nem tudtam beszerezni, habár most megmozgatok minden követ ennek érdekében, ezért ennek hiányában a villámmal ügyeskedtem ki a tetejét.
Maga a tészta glutén-mentes rizsliszt és őrölt mandula felhasználásával készült, hogy az állaga minél közelebb legyen az eredetihez, azonban biztos vagyok benne, hogy lehet 100%-osan paleosítani, kihagyva a rizslisztet. A tészta maga nagyon vékony, gazdag belső tölteléket ölel körbe. A szánkba véve, a régi aprósütemények állagát idézve, elporlad a szánkban, de amint elkezdjük rágni és összekeveredik a puha füge töltelékkel egy olyan kellemes állagot és ízt kapunk, melynek hatására újabb és újabb süti után nyúl a kezünk.
A recept a Kifőztük magazin januári számában jelent meg.
Hogy tetszik a recept? Szeretnétek még több arabos édességet és főételt látni a blogon?
bunlar çok güzel
VálaszTörléswow :)
VálaszTörlésKedves Pocak Panka,
VálaszTörlésNekem 15 perc után nagyon fehér volt még a tészta, biztos 160 fokon, és biztos 15 percig sütötted? Esetleg légkeveréses üzemmódban?
Köszi: Csaba
Kedves Csaba!
TörlésÉn kicsi golyókat csináltam, nyílván ez a keksz méretétől is függ, azonban nem kell megpirulnia, fehérnek kell maradnia. Nagyon vékony réteg a tészta és sok a töltelék, ezért nem is kell pirítani, maga a tészta gyorsan megsül és mivel tojás sincs benne, ha túlsütjük nagyon porlik.
"...ha túlsütjük nagyon porlik"
TörlésHú, akkor én sajnos túlsütöttem. A képeket nézegetve mintha egy picit barnás színűre pirult volna a tészta. No mindegy. Még így is finom lett : )
Az én töltelékem egyébként pekándió, hámozott és hámozatlan mandula volt.
Köszönöm a receptet! Én nyitott vagyok a közel-keleti sütikre : )
Csaba
Kedves Csaba!
TörlésA bevezető szövegben írtam "A szánkba véve, a régi aprósütemények állagát idézve, elporlad a szánkban, de amint elkezdjük rágni és összekeveredik a puha füge töltelékkel egy olyan kellemes állagot és ízt kapunk, melynek hatására újabb és újabb süti után nyúl a kezünk."
Tehát igen, alapból porladós a tészta egy kicsit (eredetileg is), ezért jó ha vékony a tészta és sok a belső töltelék mert akkor a kettő keveredve a szánkban szuper állagot ölt. Nem kell nagyon barnára sütni, csak épphogy. :)
A pekándió is szörnyen jól hangzik! :) Én legutóbb pisztáciásat csináltam, mert abból itt van bőven.
Szia!
VálaszTörlésDélután gyorsan meg is csináltam uzsonnára. Volt itthon friss iráni datolyám, azt turmixoltam le narancslével, isteni volt. :)
Én 180 fokon sütöttem kb. 18 percig, még így sem lett barna, bár az enyém eleve sötétebb színű, mivel héjas darált mandulával készítettem.
Köszi a receptet, még biztosan lesz ismétlés! :) Legközelebb kipróbálom fügével.
Ágnes
Kedves Ágnes!
TörlésNagyon örülök, hogy ízlett és bevált. Nem kell barnára pirítani, lehet, hogy beleírom a receptbe. :) Fehérnek kell maradnia.
Szia!
VálaszTörlésÉn nagyon lelkesen álltam neki a receptnek, szerintem szuperül hangzik! De az alaptésztával kapcsolatban lenne kérdésem! Nekem nagyon sok lett a folyadék, ha mindent beleöntöttem volna híg lett volna. mennyit kell pihentetni?Addig, hogy a kókuszzsír megkösse kissé a tésztát? Én barna rizslisztet használtam, az számít? Köszönöm a választ!
A receptet nem rakod fel magyarul? Nekem angol verzió nyílik meg. Nagyon szuper recept, ki is fogom próbálni és a keleti kaja jöhet ezerrel! :-)
Törlés