Gyerekkorom nagy kedvence volt a rizskók (avagy rizsfelfújt), melyet Nagymamám készített el a legjobban. Együltőmben meg tudtam belőle enni akár három nagy szeletet is, ami tényleg igazán sok. Ő nem a szokásos, régen volt sláger málna szörppel vagy málna lekvárral tálalta, hanem általa főzött ragacsos csoki krémmel. Oh, imádtam. Hiányzott az az íz, ezért gondoltam, készítek valami hasonlót. Így sikerült ez a könnyű, végtelenül egyszerű torta, melynek a tetejére gyakorlatilag paleo csoki ganache került. Nagyon finom, és tökéletesen megfelelt a fejemben elképzelt íznek.
A receptet a Kifőztük januári számában olvashattátok. Jut eszembe, belekuttottatok már a februrái számba? Itt megtehetitek!
Szia Panna!
VálaszTörlésEttől a friss kókusz reszeléstől kissé megriadtam. Hogy megy ez a legkönnyebben? És nagy lyukú reszelőn, gondolom...
Köszi!
Szia Orsi!
VálaszTörlésIgen, kissé riasztó, mert tényleg kemény meló a kókusz megpucolása. Legkönnyebben én úgy szoktam, hogy kicsi, éles késsel lefaragom a még rajta meglévő barna héjat aztán nagy lyukún reszelem, vagy ami még jobb - ha van aprítógéped, akkor csak rakd be és aprítsd apróra. Az a legtutibb.
A kókuszhúson rajta maradó barna vékony héjat zöldséghámozóval (krumplipucolóval) a legegyszerűbb leszedni.
VálaszTörlésA ganázzsal meggyűlt a bajom:( A kókuszolajat felmelegítettem, mikor folyékony lett, hozzáöntöttem a mézet és a kakaóport, összekevertem. Krémes lett, itt kellett volna abbahagyni, és azonnal tálalni. De hozzáöntöttem a hideg kókusztejet, és ettől a kókuszolaj megszilárdult, nem volt többé krémesen kenhető, egybeállt. Ha melegítettem, a kókuszolaj kivált, és lett egy nagy kakaós tömb, ami olajon úszott:(((
VálaszTörlésMi lehetett a baj? Hogy csináljam legközelebb?
jutkaditka! Az a sejtésem, hogy mivel a kókuszolaj olvasztott, meleg állapotban, csoki készítésnél elég kényes, ugyanis melegnek kell maradnia ahhoz, hogy folyékony legyen, valószínűleg a hideg kókusztejjel hirtelen hűthetted le és megdermedt. Igen, ez pedig azért problémás, mert utánmelegíteni nagyon nehéz a kakaó miatt, ami ugye könnyen megég. Azt tanácsolom, hogy tarts minden hozzávalót ugyanolyan hőmérsékleten, esetelg kissé melegítsd meg a kókusztejet, hogy véletlenül se hűtse le a csoki krémet. Remélem legközelebb sikerülni fog! Én ezt a receptet nyáron készítettem nagy melegben, ezért lehetett, hogy nálam nem okozott gondot a megdermedés.
TörlésMa újra nekiveselkedem.
VálaszTörlésA kókusztejet is kókuszdióból próbálom előállítani, mert a boltim elfogyott.
Remélem sikerülni fog. Ez a kókuszdió frissességén is múlik, ami ugye nem befolyásolható, és csak akkor derül ki, amikor megtöröm.