Édesanyám kedvében szerettem volna járni, mikor elkészítettem ezt a tortát, ugyanis Ő nagy marcipán rajongó. A küldetését sikeresen vitte véghez, sikert aratott. Egy könnyebb ebéd után, vagy kávé mellé ideális sütemény. Én egy gombóc vanília fagyival tálaltam, de könnyen el tudom képzelni egy savanykásabb lekvárral a tetején is. Ezen savanykás-édes kontraszt ihlette bele a sárgabarackot, amiket mielőtt a sütőbe raktam volna szép, koncentrikus körökben helyeztem el, ám sütés közben ez a torta feljön, de én ezt már későn vettem észre. Így a sárgabarackok kis sunyi módon bújnak meg a sűrű marcipános tészta alatt, és tökéletesen kontrasztos ízükkel csábítják az ízlelő bimbóinkat.
Sárgabarackos marcipán torta
Nigella Lawson mandulatortája alapján (18 cm-es tortaformához)
175 g vaj
175 g puha marcipán
50 g barna, melaszos nádcukor
55 g teljes kiőrlésű liszt
50 g sima liszt
1/4-ed csomag sütőpor
1 kk mandula aroma
4 tojás
8 érett sárgabarack
A vajat mikróban megolvasztom és az apróra kockázott marcipánnal és cukorral együtt a háztartási gépbe rakom aprító késsel (turmixba is tökéletes) és homogénre aprítom.
Majd kicserélem a kést a keverőre és hozzáadom a tojásokat, mandula aromát és keverem pár percig.
Végül hozzáadom a liszteket és a sütőport, melyeket előzőleg alaposan elkevertem.
A tortaformába öntöm és a barackokat belenyomkodom. Na most, ha azt szeretném, hogy kikukucskáljon, akkor nem kell belenyomkodni csak kicsit, hiszen nagyon feljön.
175°C-ra előmelegített sütőbe helyezem kb. 50 percre, de a 20. és 30. percnél megnézem, mert ha a teteje elkezd pirulni, akkor lefedem alufóliával. Tűpróbánál kész. Vanília fagylalttal vagy jó savanykás lekvárral tálalom.
Széééép :-)
VálaszTörlésKöszönöm! Finom is nagyon! :-)
VálaszTörlésCsodálatosan néz ki
VálaszTörlésJujj de extra! Nagyon guszta, biztos örült az Édesanyád, hogy ilyen ügyes Kislánya van!;-)
VálaszTörlésBianka, Latsia!
VálaszTörlésKöszönöm! Nagyon örült neki, dehát volt honnan örökölnöm! Ő is megszállott ujjító a konyhában. :-)
Gratulálok a Mamának is! Meg Neked is. Gyönyörű szép!!
VálaszTörlésKöszönjük szépen! :-)
VálaszTörléslooks absolutely amazing. wish marzipan weren't so expensive here!
VálaszTörléscheers,
*heather*
squirrelbread,
VálaszTörlésthank you! it tastes absolutely amazing too! :-) Hope you can try it one day!
I have already translated the recipe for myself - I Must Try This Thing! Love marzipans, oh, love them soo much.. Thanks for sharing :)
VálaszTörlésSo beautiful. I would love to make this!!
VálaszTörlésJurgita,
VálaszTörlésI'm sure you will love this! Imagine, that when I was slicing the cake, it felt like I was slicing marzipane itself! Ohh marzipane heaven! And the apricots are such a good contrast for the sweet marzipane! Tell me how you liked it please!
Whisk-kid,
thank you very much, I love your site! If you make this please tell me how you liked it!
Hi again :) I've almost eaten this cake, one piece left :)) Delicious. Felt in love with it from the first sight, I should say :))
VálaszTörlésJurgita!
VálaszTörlésI'm very glad you've tried it and loved it, I think this is a very good recipe! I love the way it feels when I cut with a knife - feels like cutting marzipane! :-)
Thank you for writing your opinion!
Szia!
VálaszTörlésÉn is megsütöttem tegnap! Tudom, hogy ez még a paleo előtti időből való, így átvariáltam egy kicsit a receptet, vaj helyett tisztított vaj ment bele, liszt helyett rizsliszt, cukor helyett méz. A rizsliszt meg a marcipán miatt nem lett ugyan teljesen paleo, de hát a marcipánt a marcipántortából mégse spórolhattam ki (anyukám házi marcipánja, ráadásul!). :)
Hát, szégyen ide, vagy oda, együltő helyünkben befaltuk a felét a férjemmel...
Köszi a receptet!
-Kri
Kedves Kri!
TörlésHát, én úgy látom, hogy megtetted, amit meg lehetetett, de a házi marcipánt már azért mégsem lehet elpocsékolni! :)))
Örülök, hogy ízlett!! :)