vasárnap, április 25, 2010

Vichyssoise leves sajtos ostyával

Ez a recept Stahl Judit - Büntetlen örömök című könyvéből való. Leírja, hogy habár ez a leves egy francia származású cheftől származik /Louis Diat/, magát a receptet már az Egyesült Államokban alkotta meg. Ez a leves lényegében egy hideg, zöldséges krém leves, amihez fantasztikusan passzol a sajt csipsz, - mely mellesleg nagyon addiktív. Könnyen, gyorsan elkészíthető, lágy ízű leves, meleg napokra ajánlom.

Hozzávalók: kb. 4 főre
  • 150 gr krumpli
  • 125 gr megtisztított póréhagyma
  • 1/2 ek vaj
  • 1/2 zöldségleveskocka
  • 150 ml tej
  • szerecsendió
  • só,bors
  • trappista sajt
Elkészítés:
  1. A krumplit meghámozzuk, majd felkockázva puhára főzzük.
  2. Közben a póréhagymát felaprítjuk kb. 2 centis karikákra és kevés vajon dinszteljük egy kicsit, majd épp annyi vízzel öntjük fel, ami épphogy ellepi és puhára főzzük.
  3. Ha a krumpli puha hozzáöntjük a póréhagymához (a víz nélkül) és felöntjük annyi vízzel ami 2 centivel lepi el, majd beledobjuk a zöldségleveskockát és fűszerezzük sóval és borssal.
  4. Ha összefőlt beleöntjük egy turmixgépbe a tejjel és jól összeturmixoljuk.
  5. Hidegen fogyasztjuk egy kis szerencsendióval megszórva.
  6. A sajt ostya elkészítése: A trappista sajtot lereszeljük és kis golyókat formálva sütőtálra tesszük (teflon vagy sütő papírral alatta) és 175°C-on addig sütjük, míg a széle pirul. Ekkor kivesszük és kb. 1 perc elteltével levesszük és tortarácsra helyezve hűtjük. Én megszórtam még sütés előtt egy kis póréhagymával.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!