kedd, március 30, 2010

Tiramisu fagylalt - mert megérdemlem

Mint ahogy az előbbi bejegyzésben is írtam, már egy ideje figyelt a hűtőben egy doboz mascarpone. Gondoltam, legyen belőle házi, főzött fagylalt, ugyan életemben először csináltam, meg kell hagyni, tökéletes lett. Mivel elég nagy adag lett, ízesítésnél megfeleztem őket, és az egyikből lett málnás, a másikból pedig tiramisus. Mint ahogy a színén is látszik, nem kíméltem meg a kávétól, úgyhogy akár extra kávé fagylaltnak is elmenne. Az aljára került kávéba mártott babapiskóta, a tetejére pedig házi csokoládé szósz került.



Hozzávalók: David Lebovitz vanília fagyija alapján
  • 250 ml tej
  • 250 ml tejszín
  • 250 ml mascarpone
  • 150 g nádcukor
  • 5 tojás
  • 2 ek Amaretto
  • 8 kk erős kávé (ha olyan erősre szeretnénk, mint amilyenre én csináltam, akkor ezt duplázhatjuk)
  • kb. 10 babapiskóta
  • kb. 1 dl házi csokoládészósz
Elkészítés:
  1. A tejet felmelegítem a cukorral, miközben a tojássárgájákat fehérre verem habverővel.
  2. A cukros tejet lassan a tojássárgájához öntöm, közben verve habverővel - nehogy rántotta legyen.
  3. A tejes-cukros-tojás vissza a lábosba és kis lángos krémmé főzöm, folyamatos! Kevergetés mellett, hogy a spatulán maradjon.
  4. A tejszínt összekeverem a mascarponéval, majd hozzáöntöm szűrőn keresztül a tojásos tejet. Kihűtöm.
  5. Mikor kihűlt, hozzáadom a 2 ek mandula likőrt, és a kávét. Az alkohol csökkenti a fagylalt olvadáspontját, ezáltal krémesebb lesz a fagylalt.
  6. Berakom a fagyasztóba, és kb. 45 perc után habverővel / turmix géppel megkavarom, hogy feltörjem a jégszilánkokat. Ezután a keverést megismétlem 30 percenként kb. 5x.
  7. Az utolsó keverés után egy új tálba belepakolom a babapiskótákat, rá kerül a fagylalt, tetejére pedig a csokoládé szósz! Ohhhhhhh olyan jóóóóóóóóóó!

10 megjegyzés :

  1. Én is megérdemlem, hoztam is a poharam!:)

    VálaszTörlés
  2. Annyira finom! Ihletet adott másik fagyikhoz is. Nekem nagy kedvencem a bolti cookies, majd az is lesz, meg még sok meglepetés. Csak az egyetemen legyen 1-2 pillanat szusszanásnyi időm! :-)

    VálaszTörlés
  3. Tyűha! Azt hiszem tudom már mi lesz az üveg Amarettóm sorsa. :)

    VálaszTörlés
  4. Na, jó, most már hagyd abba! Nem lehet ezt egy fagyi függővel csinálni! Már el is mentettem. Egy napra két fagyi elég is!

    VálaszTörlés
  5. óóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó :)!!! azt hiszem én is megérdemlem... pláne ha dobozolás közben elkészítem :)

    VálaszTörlés
  6. Szerintem mindannyian megérdemeljük! Komolyan mondom, sokkal jobb, mint a kávé - pedig én imádom a kávét. Kávé mennyiségtől függően, nyáron kiváltja a kávét nálam. :-) Mindenkinek nagyon ajánlom kipróbálni, az eredményekre pedig nagyon kiváncsi vagyok!
    ui.: Szerintem tutira függőséget okoz! :-)

    VálaszTörlés
  7. Szia! Nekem is nagyon tetszenek a fagyik, csak legyen kicsit jobb idő, megcsinálom :)
    Láttam, hogy David Lebovitz receptje alapján csináltad az alapfagyit - ez a recept a The Perfect Scoop könyvéből van? Ha igen, nem tudod esetleg, hogy itt Magyarországon beszerezhető-e? Köszi! Zsuzsi

    VálaszTörlés
  8. Szia Zsuzsi!

    A két fagyit, ami a blogomon van, nagyon melegen ajánlom mert irtóóóó jóók! Én David Lebovitz vanília fagyiját vettem alapul, tehát a tej-cukor-tojás-tejszín arányt és onnantól már a recept a saját agyam szüleménye. Nem tudom,hogy megkapható-e, én a neten olvastam a blogjában. Ha esetleg van még kérdésed, nagyon szivesen válaszolok!

    VálaszTörlés
  9. Na ezt viszem, a család meg fog őrülni érte!

    VálaszTörlés
  10. Azt garantálom! :-) Majd írd meg, milyen szintet ütött meg az őrület! :-) Jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!